КСБ защити доброто име на бранша с мирна демонстрация

Ръководството на организацията внесе в Народното събрание подписка, подкрепена от близо 60 хиляди души, и проведе срещи с председателя на НС, премиера и президента

Прочетена: 73

Мирослав Еленков
Емил Христов

Камарата на строителите в България (КСБ) проведе мирна демонстрация със строителна техника в подкрепа на бранша. Близо 10-километрова колона от 1000 машини беше разположена в аварийната лента на бул. „Цариградско шосе“ в София, така че да не пречи на придвижването на гражданите. Инициативата бе част от кампанията на КСБ „Аз съм строител“, която стартира по повод Деня на строителя – 26 октомври. На събитието присъстваха председателят на Камарата инж. Илиян Терзиев и изп. директор на организацията инж. Мирослав Мазнев.
„Искаме да живеем и работим в България! Искаме спокойствие и предвидимост в бранша! Не желаем да ни използват за предизборна агитация!“ – това бяха едни от основните послания на демонстрацията.
„Целим да покажем на нашата общественост, че сме тук, а не на Терминал 1 и че искаме да работим спокойно“, заяви инж. Илиян Терзиев при старта на събитието. „Нашият продукт е толкова качествен, колкото и в другите европейски страни, но е най-евтин. Това, което най-много бихме желали, е да има предвидимост в бранша, за да може да свършим нещата, за които сме призвани“, посочи той. Инж. Терзиев подчерта, че Камарата настоява за стриктно спазване на законите както от страна на строителите, така и от политиците, а също и за подобряване на законодателството – най-вече на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП). По думите му трябва да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Продължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС) също беше поставено като едно от исканията на КСБ. „В Камарата считаме и че трябва да се въведе възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация“, посочи инж. Терзиев.
Ръководството на организацията внесе в Народното събрание подписка, подкрепена от близо 60 хиляди души, и проведе поредица от срещи с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Председателят на Народното събрание заяви, че подкрепя българските строители и не се съмнява в качеството на тяхната работа. „Това е един от най-важните сектори в българската икономика, на който дължим значителен процент на икономическия растеж в държавата“, посочи Цвета Караянчева.
„Убедена съм, че българският строителен бранш е единен и силен, и има висок професионализъм“, подчерта Караянчева. Тя припомни, че преди няколко дни
ЕК е потвърдила качеството на българското строителство.
„Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители и тяхната работа както в страната, така и в чужбина, защото много от тях работят и в Европа. Те са доказали своето качество и професионализъм“, каза още Караянчева.
Тя увери строителите, че ще съдейства за по-тесен диалог между народните представители и КСБ, за да може законите да се променят така, че там, където строителите имат проблем, да им се съдейства, за да се облекчи тяхната работа.
„С Камарата говорихме да направим работна група, с представители от всички ПГ, специалисти по темата, а не с хора, които си правят евтин политически пиар“, заяви Цвета Караянчева.
Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев помоли да се спре политическото говорене и да не се хвърлят обвинения без доказани факти срещу строителния бизнес. „Апелираме да престанем да отправяме лоши послания към Европа. Ако продължим да го правим, много лесно ще намалеят финансовите средства към нас и няма да има с кого да работим“, допълни той.
След срещата в Парламента председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор инж. Мирослав Мазнев и почетният председател на Камарата инж. Симеон Пешов проведоха среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. По време на визитата
премиерът Борисов посочи, че не одобрява линията за дискредитиране на сектора
и призовава за качествено изпълнение на проектите. От своя страна представителите на ръководството на Камарата заявиха, че спазват всички европейски стандарти при строенето на пътища, и призоваха за подкрепа срещу риториката за дискредитиране на строителния бранш.
„Получихме много позитивни отговори на въпросите, които поставихме пред премиера Бойко Борисов. Първият беше да се разплатят дължимите суми към строителите по различни проекти. Премиерът ни информира, че са осигурени близо 160 млн. лв. за разплащания“, това коментира инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, по време на брифинг в МС след срещата с премиера Бойко Борисов. „Второто нещо, за което говорим отдавна, е предвидимост за бранша. Разбрахме, че днес е взето решение 1,3 млрд. лв. да бъдат отпуснати за Северна България за строителството на АМ „Хемус”. Така ще има предвидимост в рамките на година и половина – две и работа за строителните фирми. Ние призовахме г-н Борисов
да продължи политиката на инвестиции и да не се огъва под политически натиск, а ние ще гарантираме качество ”,
каза още инж. Терзиев. Той коментира и искането на Елена Йончева и депутати от БСП за експертиза на пътни участъци. „Всички проекти, които са изпълнени в България, са съгласно нормативи и изисквания от Европа. Всичките проверки и приемането им са по европейски правила. Не сме против експертизи, стига те да се извършат така, както повелява законът. Категорично се противопоставяме обаче на безотговорното говорене, на упрекването ни в грехове, без да има конкретика“, каза още той. „Тази седмица строителите предадоха над 30 км пътища, а пет месеца по-рано предаваме участък от АМ „Струма”. Няма да е лошо да се споделят и положителните неща, а не само негативизмът”, подчерта председателят на УС на КСБ.
„В последно време бяхме подложени на безпрецедентен натиск, оклеветяване и злепоставяне както пред обществото, така и пред европейските институции. Това е един от трудните дни за българските строители, когато вместо да сме на обектите, ние излязохме да покажем, че така повече не може“, каза инж. Мирослав Мазнев. Той подчерта, че ръководството на Камарата е поискало от премиера да се намери начин за планомерно развитие на бранша, защото той почти е загубил своите работници в резултат на тази стихийност през годините. „При спиране на високото строителство в чужбина заминаха голяма част от висококвалифицираните специалисти. През 2015 г., когато завършвахме предния програмен период, се работеше в сферата на инфраструктурата, последва период с почти нулево строителство на инфраструктурни обекти и кадрите ни заминаха извън страната“, обясни инж. Мазнев. „ Ако продължава това неконтролируемо нападане на сектора, което се случва сега, не е изключено и ние да започнем да работим предимно в чужбина”, подчерта той.
„Твърдения като това, че асфалтът не се яде и че резултатът от санирането са само капещи сгради, уронват престижа ни и не са верни.
Асфалтът може да не се яде, но изхранва страшно много хора.
В програмата за саниране са участвали над 70 хил. души и са работили над 1000 фирми. 1500 сгради са санирани, предстои да бъдат завършени още към 500. Те дават топлина и спокойствие на хиляди семейства и намаляват вредните емисии“, каза още инж. Мазнев.
„Строителният бранш и КСБ са партньори на МРРБ не само в пътния сектор и като изпълнители към АПИ, но и в осъществяването на всички дейности по оперативните програми и НПЕЕМЖС. Очакваме мобилизиране и по проектите, които ще реализират, където бенефициенти са ВиК операторите. Ние, които управляваме тези обществени средства, ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и сроковете за реализация.
В строителния бранш са хора, които работят и живеят в България, и трябва да сме отговорни те да не напуснат страната“,
заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Ръководството на КСБ проведе среща и с президента на България Румен Радев. „Ако има наистина силна консолидираност в бранша, тя трябва да изведе отношенията с възложителя на едно много принципно и прозрачно ниво“. Това заяви президентът Радев в началото на разговора. Държавният глава подчерта, че
строителството е изключително важно, и от качеството на сградите и пътищата може да се съди и за нивото на държавата и културата на нацията.
„Вие имате моята подкрепа, но очаквам да бъдете по-смели в защита на интересите на бранша. Знам, че е трудно и че всеки разчита на обществените поръчки, защото иначе няма да ви има. Само че всеки компромис, ако правите такъв, е в ущърб на обществото“, заяви Румен Радев. Президентът призова за проблемите в строителния бранш да се говори открито и КСБ да отстоява доброто име на бранша – при провеждане на търговете, по време на изпълнението – до предаването на готовите обекти. По думите му, не трябва да има среда, в която българският строител е поставен на колене, и ситуации, при които на практика се строи на „остатъчна стойност“. „Необходими са стандарт за ценообразуване и ясни процедури, които гарантират, че когато се сключи договор и има разплащане, вложените пари са осигурили необходимото качество и безопасност“, подчерта държавният глава.
Румен Радев заяви, че за да се решат по най-добрия начин проблемите в бранша, обществото трябва да е наясно, че има три важни участници в процеса. Първият е изпълнителната власт, както и местната власт в ролята на възложител. Вторият са собствениците и ръководствата на крупните фирми. И третият – подизпълнителите: средни и малки компании, както и хилядите строители, които изкарват прехраната си.
Представителите на КСБ запознаха държавния глава с проблемите, пред които е изправен секторът в България, както и с темите на провежданите разговори с политическите сили. Те подчертаха, че отговорността за допусканите грешки не е обща за бранша, и този, който нарушава принципите и правилата, трябва да понесе своята отговорност – и това следва да е валидно както за изпълнителите, така и за възложителите и упражняващите контрол институции.
Строителите бяха категорични, че очакват да не работят в среда, в която всичко се обобщава и с недоказани твърдения се заклеймява целият бранш.
Те информираха за предприетите действия за подобряване на нормативната база и въвеждането на повече прозрачност в сектора и посочиха, че в страната функционират 20 000 фирми в строителния бранш, като само около 5000 от тях са вписани в Централния професионален регистър на строителя. Отбелязан беше растящият дефицит на квалифицирани кадри в сектора, както и нуждата от съвместни действия с институциите за по-бързото възстановяване на професионалното обучение.
Държавният глава благодари на компаниите от бранша, участвали във възстановителни дейности в населените места в България, засегнати от природни бедствия и аварии през последните години, както и за тяхната съпричастност към социално значими за обществото каузи – като Българската Коледа. Румен Радев изрази готовността на президентската институция да подкрепи, в рамките на своите правомощия, добрите идеи за развитие на строителния сектор в България.

 

 

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ:

Демонстрацията, която се организира от КСБ, не е против проверката, поискана от „БСП за България“, а за да не се компрометира името на бранша

 

Демонстрацията, която се организира от Камарата на строителите в България, не е против проверката, поискана от „БСП за България“. Аз подкрепям желанията на Камарата да не се компрометира името на бранша. Именно български строители в последната седмица въведоха в експлоатация 30 км рехабилитирани пътища в различни краища на страната, а след броени дни ще бъде пуснато и движението по новоизградения 24 км участък от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Там изпълнителят завършва обекта 5 месеца по-рано от крайния срок на договора и пътуващите за Коледа от Кресна до българо-гръцката граница ще карат удобно и безопасно по магистрала.
Опозицията иска да направи нещо, което самите те изпълниха като управляващи. При правителството на Орешарски беше сезирана Европейската комисия (ЕК) и са взети проби от всички новоизградени и строящи се участъци, които в момента се цитират от депутатите на „БСП за България“. През 2014 г. италианска независима лаборатория, определена от ЕК, е проверила новопостроените и реализиращите се с европейско финансиране инфраструктурни проекти и няма констатирани нарушения. Ако бяха открити такива, щяха да бъдат наложени финансови корекции. Мога да кажа, че ЕК е определила АМ „Тракия“ като пример за управление на европейските пари и за качествено изпълнение.

 

 

Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на „Обединени патриоти“:

Недоволството на строителите е основателно

 

Считам, че недоволството на строителите е основателно и всички ние като представители на политическите партии в България трябва много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определени сектори от икономиката, защото те създават брутен продукт и заетост. Желанието ни да се представим за радикални борци за някаква истина често може да застраши както бизнеса, така и работните места. В това отношение БСП направи огромна грешка, тиражирайки недоказани обвинения за целия бранш. Като гражданин, който пътува често с автомобил, и човек, който четири години от живота си е бил свързан със системата на пътищата, мога да кажа, че в голяма степен шосетата в България са направени по необходимите стандарти. Естествено, има проблеми, които дават отражение върху качеството, но те най-често са заради неправилни законодателни или административни решения. Типичен пример за това е недостатъчният контрол върху материалите. Но смятам, че едно по едно тези неща се отстраняват от законодателя и възложителите. Силно се надявам този тип кампании срещу бизнеса да нямат за цел неглижирането на строителните фирми и възхода на чужди, които да ползват българските за подизпълнители. Искам да заявя, че диалогът с Камарата на строителите в България е добър и вярвам, че предложението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за създаване на работна група съвместно с браншовата организация ще бъде от помощ за всички.

 

 

Евгений Иванов, изп. директор и член на УС на КРИБ:

КРИБ подкрепя Камарата на строителите, национално предателство е атаката срещу икономиката

 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) напълно подкрепяме мирния протест и исканията на строителния бранш. Това е секторът, който произвежда над 12% от БВП и атаката срещу него е атака срещу цялата икономика на България. Не може с антибългарски нихилизъм, с популистка и безотговорна, граничеща с национално предателство партийна риторика, да се сочат тези хора като престъпници, които да бъдат пратени в затвора, и то без да се спазва законовият процес. Политиците не са съдии! Това има изключително негативно влияние и върху целия бизнес. Ние, от КРИБ, градивно и успешно работим за подобряването на бизнес климата.
Възникват сериозни съмнения, че зад атаката срещу строителния сектор и срещу цялата икономика на България стоят огромни, чужди на България интереси, защото предстои усвояването на 15 мрлд. евро, предоставяни безвъзмездно от ЕС. Спомнете си предишно управление: автомагистралата „Люлин“ – кой я строи, докъде я докара и на каква цена. Спомнете си кой я довърши от нищото, в какви срокове и на каква цена. Спомнете си АМ „Струма“ – в отсечката до Сандански – кой я строи, докъде я докара и кой я завърши. Спомнете си и световно неизвестната португалска „мегакомпания“, която щеше да изгражда ТОЛ системата на АМ „Тракия“. Но тогава мълчанието на сегашните „народни будители“ беше оглушително.
Това е един мирен протест, който не пречи на придвижването на хората. Знаем – имаше много протести напоследък, които нарушаваха правата на гражданите. Имаше натиск на улицата върху вземането на едно или друго управленско решение. Ние от КРИБ застанахме твърдо против това. В случая със строителите имаме едно мирно присъствие, което трябва да покаже, че има проблем, и този проблем е много голям.

 

 

 

КСБ: Искаме спокойствие и сигурност за бранша

Не ни използвайте за политически цели!

 

Емил Христов

Ден преди провеждането на мирната демострация КСБ даде пресконференция за журналисти в централния офис на организацията. В събитието взеха участие председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ и председател на Областното представителство на КСБ – Бургас, инж. Симеон Пешов, почетен председател на Камарата, инж. Любомир Качамаков, член на УС, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на FIEC, членовете на УС инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски, Руен Панчев, инж. Николай Чомаковски, Стефан Стоев и инж. Николай Иванов, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ, проф. Румен Миланов, преподавател в катедра „Пътища“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“ в КСБ, както и представители на строителни фирми, членове на Камарата.
„Към днешна дата сме събрали около 57 хил. подписа, като писмо относно подписката и нашите искания ще внесем и в Президентството, и в Министерския съвет“, заяви инж. Терзиев. Той допълни, че тези действия са продължение на кампанията „Аз съм строител“, която стартира по повод Деня на строителя на 26 октомври. Председателят на УС на КСБ припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с Декларация, изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и парламентарно представените политически сили. „В нея ние изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за „високи цени и безобразно качество на изпълнението“, за корупционни практики и отклоняване на средства“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че се отправят неверни обвинения в публичното пространство от политически сили, без те да са подкрепени с доказателства, което се отразява тежко на авторитета на бранша. Също така той информира медиите, че КСБ е представила и справка за цените на строителството в България и тези в цяла Европа.
„В нашата Декларация ние категорично заявихме, че не желаем да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация. Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените партии и с председателя на НС, на които поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството, касаещи строително-инвестиционния процес, и получихме обещания за подкрепа“, заяви още председателят на УС на КСБ и добави, че за съжаление атаките срещу бранша не спират, а напротив – продължават агресивно, като натрапват в публичното пространство невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българските строители. „Ситуацията, в която строителният бранш е поставен, е безпрецедентна“, каза той.
„Подобно унищожително отношение към нашата достойна професия досега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки да е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейските програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българският строителен сектор“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че Камарата е обезпокоена от безотговорното говорене, защото то може до доведе до спиране на еврофондовете за България, а те осигуряват над 80% от заетостта в сектор „Строителство“.
Инж. Илиян Терзиев каза, че ръководството на Камарата на строителите в България се притеснява какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа. „Ще отидат там, където са вече половината – извън страната. Ние сме длъжни да се защитим, да защитим нашите компании, работници и служители, нашите семейства. Затова стартирахме кампанията „Аз съм строител“, част от която е и подписката в подкрепа на българските строители, като само за броени дни събраните подписи са десетки хиляди“, сподели още той. В подписката КСБ настоява за спиране използването на бранша за политически цели, преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. „Искаме да има и защита на правата, и осигуряване спокойствие и сигурност на българския строителен бранш и българските строители“, допълни инж. Терзиев.
„Ние искаме и плановост, и предвидимост на развитието на сектора, особено в дългосрочен план, стриктно спазване на законите както от нас, така и от политиците. Искаме подобряване на законодателството, касаещо бранша – Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Трябва да има и политика за подготовка и квалификация на кадрите“, каза председателят на УС на КСБ, като подчерта, че за него това е огромен въпрос.
„Искаме продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която доказа своя положителен ефект не само за бранша, но и за икономиката на страната. Над 1000 са фирмите, изпълнили обекти по програмата, над 70 хил. души са били заети благодарение на нея“, сподели инж. Терзиев по време на пресконференцията.
В заключение той сподели, че КСБ счита, че трябва да се въведе възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация. „Подписката и утрешното събитие са стъпки, с които казваме на политиците: „Чуйте ни и ни вижте! Вие вършете Вашата работа и ни осигурете спокойствието да вършим нашата“. Ако пак не бъдем чути – ще преминем към протестни действия за защита на правата ни – работа, законност и сигурност. Нека да бъдем малко по-добри и толерантни един към друг“, призова той.
„Известно Ви е, че тази година се утвърдиха поредните норми за проектиране на пътища. Те са едно към едно с тези на Федерална република Германия“, заяви проф. д-р инж. Румен Миланов и добави, че по отношение на проектирането на пътищата в България няма проблеми. По думите му, като основно предизвикателство се явява тяхното поддържане. „Искам да отправя апел да се отделят необходимите средства от общините и от републиканския бюджет, за да се ремонтират пътищата и улиците в цялата страна“, каза още проф. Миланов и обясни, че настилките имат живот средно от 7 до 10 г. Той подчерта, че пътищата в страната се строят качествено, защото се спазват необходимите стандарти и норми. „Всичките участници в инвестиционния процес – като почнем от възложител, минем през проектант, инвеститор и стигнем до строител, изпълняват добре своите задължения“, каза проф. Миланов.
„Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е една наша болка. За съжаление тя е със затихващо действие“, каза зам.-председателят на УС на КСБ инж. Николай Николов. Той отбеляза, че по нея са предвидени за обновяване 2022 обекта в цялата страна. По думите му около 1500 вече са завършени, 220 се довършват, а 224 са обследвани и за тях предстои евентуално да бъдат сключени договори. „За нас това е една много добра социална програма. Тя съживи нашите градове и квартали. Районите се оживиха и средата стана много по-уютна, а блоковете – енергийно ефективни“, подчерта инж. Николов. „В около 20 случая сигналите за некачествено изпълнение бяха основателни, което е под 1% от броя на санираните сгради по програмата. Ние направихме изследване и установихме, че тези 20 обекта са изпълнени от непрофесионалисти, от фирми, невписани в ЦПРС, работещи в сивия сектор. Такива, без възможности да изпълнят възложените им дейности, и съответно някои фирми си бяха тръгнали без да приключат СМР. Всичките 20 блока бяха довършени от фирми на Камарата на строителите в България“, отчете той. „Има толкова много доволни хора от програмата, но медиите преекспонираха няколко проблемни случая. Явно добрата новина не е новина“, обърна се инж. Николов към журналистите на пресконференцията.
„В момента Франция започва 60 000 обекта. Познайте къде ще отидат нашите работници. Това са подготвени екипи, които няма как да ги върнем. При нас положението с човешкия фактор е много сериозно, защото когато една бригада изчезне, трудно може да бъде намерена нова. Тази битка, която са започнали срещу нас, ако така продължи, и с тези ниски цени, може би скоро няма да има кой да строи и кого да критикуват“, коментира още инж. Николов.
В началото на пресконференцията КСБ представи пред медиите специално изработен от Камарата на строителите в България и в. „Строител“ документален филм „Хитрино – строим ново начало“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.12.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: