Архив

Всеки трябва да си отдели фонд „И аз съм човек“

Д-р Емилова, с края на студеното време идват хубавите дни, сваляме дебелите дрехи и се вижда резултатът - килограмите, които сме натрупали през зимата. Какви са грешките, които най-често допускаме при храненето?
Най-голямата грешка, която правим, е, че с настъпването на зимата намаляваме физическото си натоварване. Движението на чист въздух вече не е толкова приятно, колкото в летните, пролетните, есенните месеци, освен това, естествено, при по-студено време се явява стремеж към приемане на по-голямо количество храни, главно животински, които обикновено са и доста осолени, намалява и консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Главната грешка, която прави съвременният цивилизован човек, е, че обикновено по цял ден стои гладен – на кафе и цигари, и най-често вечерта, когато се прибере вкъщи, започва дълго ядене, стоене на масата и после пред телевизора пак с нещо в ръка за хапване и пийване. Освен това празниците през зимата са повече – Коледа, Нова година и след това именни дни - Ивановден, Йордановден, Трифон Зарезан и т.н., и килограмите се наддават по това време. Същото важи и за празниците около Великден, после Гергьовден - едно голямо преяждане. Разбира се, има шанс да се спасим от натрупаните килограми, но това трябва да стане чрез отстраняване на отровите, натрупани в организма, а не изобщо чрез сваляне на някакви килограми. Основната грешка, която в последните години се допуска, е, че се правят диети, които са предимно с животински храни. Приемът само на месо действително сваля много килограми, но човек приключва отслабването много по-болен и интоксикиран, отколкото го е започнал, и затова не са важни килограмите, които сме свалили, важно е свалените килограми да са отровите, които изкарваме от организма си, а това може да се осъществи единствено и само с програма на плодолечение.

Какъв е начинът? Каква е рецептата да започне човек плодолечение, така че всъщност да се чувства в тонус, добре и да намали килограмите?

Има два начина, при които можем да започнем програмата. Единият е първо постепенно да изключваме примерно животинските храни от менюто си и да останем на постни храни, съчетани с много сурови зеленчуци, а сутринта да сме само на билков чай с мед или вода и плодове и евентуално фреш от плодове или фреш от зеленчуци. Една рецепта – при ставане изпиваме 1 или 2 чаши вода, добре е това да бъде с пробиотик (Лактобацилус Булгарикус), примерно в различни форми, при нас препоръчваме продуктите на проф. Александров, които се наричат биомилк. Малко по-късно вече си правим и билков чай с мед или без мед, изпиваме една-две чаши и по-късно прибавяме плодове или фреш, а може и едното, и другото. Първо една чаша фреш от плодове и след това една порция плодове. Така че до обяд да няма нищо друго освен вода, билков чай, фреш или плодове. На обяд и вечерта винаги имаме голяма салата от сурови зеленчуци. В зависимост от това кой какво харесва и обича, може да бъдат няколко зеленчука в менюто. В салатата има само лимон и зехтин (да няма сол), яденето е някаква постна храна. Следобед можем да изядем една шепа ядки, да изпием чай, или плод или фреш и вечерта пак една голяма салата сурови зеленчуци с лимон и зехтин и към тях някаква постна храна. Няколко дни можем да направим тази програма и така постепенно да преминем към програмата на плодолечение, която се състои в това, че започваме с билков чай с мед и през 2 часа редуваме чай, плод или фреш, пак билков чай, после пак плод или фреш, и така до вечерта. Ако сме започнали примерно в 8 сутринта, то в 8 вечерта приключваме с последния билков чай с мед. Хубаво е той да бъде от маточина, от мента - успокояващ чай, и след това малко по-късно лягаме да спим. Първият, вторият ден може малко да ни позаболи глава от изхвърлянето на големите количества токсини, но в следващите дни ще се чувстваме все по-енергични, все по-жизнени. Програмата можем да я направим няколко дни за пречистване и разтоварване на организма. Ако искаме да лекуваме болести - добре е тя да бъде около 20 дни и 10 дни захранване след това, но това вече се прави в клиника (в нашата или в друга подобна, под стриктен лекарски контрол!). Преди  започване на програмата ние правим пълни кръвни изследвания, ехография на коремни органи, ЕКГ, специален кантар ТАНИТА, който показва колко от общото ни тегло са мазнините, колко са течностите, за да проследим тези показатели в бъдеще, след като приключим цялата програма.  Тя се прилага под всекидневен, ежеминутен стриктен лекарски контрол със съответните наблюдения, изследвания, промяна в дозировката на лекарствата. Ако пациентът пие лекарства, някои трябва да се спрат, други да се продължат, но това вече е лекарска грижа. Пациентът просто трябва да си отдели малко време, фонд „И аз съм човек”.

Вие имате дългогодишна практика в лечебното гладуване. При кои болести то дава най-бърз и ефективен резултат. Какво показва практиката?

За голяма радост, оказва се, че тази програма има изключително добър ефект и за здравето, затова говорим за лечебно гладуване макар и в най-омекотения му вариант, като най-строгият е прием само на дестилирана вода през цялото време на лечебното гладуване, докато приемът на плодове, чай и мед и фрешове е най-олекотеният възможен вариант. Всички болести, които съществуват при хората, с много малки изключения се повлияват благоприятно от лечебното гладуване. По-лесно ми е да кажа за кое е противопоказно, защото ще имам да изброявам много по-малко болести. Не трябва да се прави лечебно гладуване, когато имаме базедова болест със сериозни хормонални нарушения, не можем да имаме ефект от лечебното гладуване, ако боледуваме от тежки болести, терминални състояния. При пациенти с диабет първи тип, който е детският диабет, когато пациентът е на инсулин, може да се прилага природосъобразно хранене под лекарски контрол, но не се прави лечебно гладуване. Изключително благоприятно е лечебното гладуване при пациенти, които имат наднормено тегло, хиперинсулинизъм, много добре се повлияват пациентите с диабет втори тип, пациенти, които имат камъни в жлъчния мехур, в бъбреците, тези, които боледуват често от грип, ангини, бронхити, бронхопневмонии, пациенти с алергични заболявания, включително уртикария, бронхиална астма, стомашно-чревни проблеми като гастрити, язви на стомаха, тежък хроничен колит. Изключително благоприятно е въздействието и при всякакви възпалителни заболявания, при ошипявания и т.н.

Кои са митовете, които рухват? Като например, че най-важното хранене е да закусваш обилно сутринта. Месо, хляб, яйца, английска закуска?

Дори и на пациентите, които са били при нас, им е трудно да спазват всички наши препоръки за природосъобразен начин на живот и хранене след това. Но фактът, че сутрин вече не закусват обилно с шкембе чорба или пици, мекици, банички, кифли и т.н., а от сутринта пият билков чай с мед или вода, приемат плодове и фрешове до обяд, има изключително благоприятно въздействие върху организма им. Хората започват по-рядко да боледуват, имат по-голям тонус, повече енергия, по-работоспособни са и това във всички случаи им помага в живота изобщо. Другият мит е, че ако гладувате, ще се намалят защитните сили на организма ви. Точно обратното, тук от всичките близо 40 хил. пациенти, които са минали през центъра за 18 години, откакто съществува, всички, които често боледуваха, вече не боледуват. Около тях всички се разболяват при поредната грипна епидемия, но те самите не боледуват, това е краят на честите ангини, бронхити, пневмонии. Това категорично показва, че защитните сили на организма се увеличават, когато правите програма на лечебно гладуване и изхвърлите голяма част от токсините. Явно излизат и много токсини от самите органи, отговарящи за имунитета, и организмът по-добре се справя с всякакви нашествия на вируси, бактерии и гъбички и т.н. Другият мит е, че когато правите лечебно гладуване и отслабнете някакви килограми, след това задължително трябва да наддадете, че ефектът йо-йо е неизбежен при програмата на лечебно гладуване. Ако човек спазва всички правила на хранене и начин на живот, които препоръчваме след програмата на лечебното гладуване, никога няма да се стигне до йо-йо ефекта. Имаме много пациенти, но главно тези, които са имали тежки болести и са се спасили от тях благодарение на програмата, която са направили при нас, те са най-стриктни в спазването на всички правила за природосъобразен начин на живот и хранене и те никога не си връщат килограмите. Връщането на килограмите не е резултат от лечебното гладуване, а е резултат на това, че пациентът отново се връща към стария си начин на хранене, на преяждане, на хранене един път на денонощието с много храна, което, разбира се, постепенно ще му върне килограмите. Добрата новина е, че доста трябва да се гаврим отново с организма си, за да се върнат пак болестите, и то да бъдат в тази тежка степен, в която са били, когато пациентите са започнали да правят нашата програма. Всичко си зависи от самия човек, доколко той се съобразява с природосъобразния начин на живот и хранене и разбира се, че ако не го прави, и килограмите, и болестите полека-лека ще се върнат.

Вие комбинирате лечебното гладуване с физически упражнения.

Задължително. Само храненето не е достатъчно, за да промени здравословното състояние на пациента. Човек така е създаден и в еволюцията му е записано, че задължително трябва да има и физическо натоварване. Сърцето, мускулите, белият дроб и всички органи трябва да бъдат подложени на физическо натоварване всекидневно, за да живее и да се чувства нормално всеки един човек. Без никакво физическо натоварване лечебното гладуване няма да свърши тази ценна и полезна работа, която би свършило иначе. Задължително всеки ден поне по 5 км трябва да извървяваме, в събота и в неделя малко повече, защото, когато не се тренират, органите постепенно закърняват и няма как да очакваме да сме здрави.

Нашата аудитория – това са директори на фирми, мениджъри на големи компании, те са натоварени хора, заети са и нямат много време. Подложени са на стрес и заради бизнеса, и заради кризата. Какъв съвет бихте им дали вие за здравословен начин на живот?

Природните закони важат за всички хора и всичко, което говорихме дотук, важи и за тях. Нашата програма има и този бонус, че действа като антистрес програма. Изхвърляйки 5 или повече килограма от организма, човек става по-спокоен, по-кротък, по-толерантен. Едни и същи неща, които се случват в живота на всички хора преди програмата и са предизвиквали силен стрес в тях, след като направят примерно 20 дни чай, плодове и мед и 10 дни захранване, разбират и усещат, че вече не се стресират толкова силно и са много по-спокойни. Няма как човек изведнъж да попадне на някаква друга планета, където всичко е наред и поради тази причина програмата е много по-ефективна - намалява стреса и напрежението, успокоява и балансира поведението, прави хората по-пълноценни в работата и в семейството.