КСБ бе домакин на кръгла маса „Международни стратегии за високи постижения в строителството”

Специален гост на събитието бе проф. Дейвид Моузи, директор на Центъра за строително право в King’s College London

Прочетена: 63

Мартин Славчев

В централния офис на Камарата на строителите в България (КСБ) се проведе кръгла маса на тема „Международни стратегии за високи постижения в строителството“. Събитието беше открито от изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев и от председателя на Управителния съвет на Българското общество по строително право (БОСП) инж. Адриана Спасова. Специален гост бе проф. Дейвид Моузи, директор на Центъра за строително право в King’s College London.

„През годините КСБ се доказа не само като основен фактор в строителния сектор на национално ниво, но се утвърди като стратегически партньор в международен аспект. В този смисъл КСБ се стреми да засили и подпомогне международните позиции на българските строители, както и да допринесе за внедряването на модерни методи в бранша. Затова за нас е удоволствие да посрещнем директора на Центъра за строително право в King’s College London проф. Дейвид Моузи“, заяви инж. Мирослав Мазнев.

Изп. директор на КСБ изтъкна, че сред ключовите за бранша теми са цифровизацията на строителството, подобряването на сътрудничеството по веригата на доставките, интегрираното управление на проектите заедно с всички участници в инвестиционния процес, повишаването на качеството на проектите чрез ранното включване на изпълнителите в процеса.
„Наред с множеството си инициативи за законодателни промени Камарата активно работи за прозрачността в сектора, като поддържа задължителен регистър на фирмите, извършва мониторинг на обществените поръчки и разработва типови договори.

Българското общество по строително право е стратегически партньор на Камарата на строителите в България.

Заедно се борим за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес“, каза инж. Мазнев.

Той сподели, че Българското общество по строително право подпомага браншовите организации относно разработването на концепция за ново законодателство в област­та на проектирането и строителството. „БОСП ръководи работна група за предложение, изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Организацията преведе и адаптира рамков договор, създаден от проф. Моузи, за да имаме модерна стандартна форма за рамкови споразумения и да можем да интегрираме свързани проекти. За нас е изключително важно да подобрим нашата дейност именно чрез законови промени. Затова КСБ, в сътрудничество с други браншови и неправителствени организации, си поставя за задача да бъде в основата за разработването на методи, документи и нормативи, които да не допускат грешки. Така ние отговаряме и на основното изискване към нашия бранш за подобряване на качеството. По този начин ще можем чрез законови промени да създадем възможността нашите процеси да бъдат по-прозрачни, по-регулирани и с по-добри резултати. Затова е важно да стъпим на международния опит на изявени учени и стратези, които да ни помогнат да намерим по-правилната и по-бърза пътека за решаване на проблемите“, посочи още инж. Мазнев.

„Бих искала да благодаря на Камарата на строителите в България, че заедно провеждаме този значим форум. Имаме възможност да представим един от най-важните международни експерти по модерните стратегии за добавена стойност в строителството, за подобряване на изпълнението на проектите“, сподели инж. Адриана Спасова. „Ще Ви запозная с това как могат да се разрешат проблемите в строителството с един договор – Рамковият договор на Алианса FAC-1. Той е създаден, за да може хората да планират отношенията и дейностите си при реализирането на проекти и да се интегрират екипи, които да работят заедно“, заяви проф. Моузи.

Рамковият договор на Алианса FAC-1

е международен типов многостранен контракт, който може да се използва в различни юрисдикции и за обществени поръчки. Той съчетава обхвата на рамково споразумение с отношенията на сътрудничество на участниците в инвестиционния процес в един алианс, като въвежда нови механизми за създаване на добавена стойност. След издаването му през 2016 г. с него са възложени поръчки за над 12 млрд. паунда в Англия, Ирландия, Италия.

FAC-1 е предназначен да обединява всякакви форми на двустранни договори за работи, доставки и услуги, например договорните условия на FIDIC. Той може да се използва, за да подпомогне за:

• Възлагането на поръчки за сложни проекти, като интегрира двустранните договори за проектиране, строителство, услуги и доставки;
• Възлагането на рамкови споразумения за обществени поръчки;
• Интегрирането на свързани договори, част от общ проект или програма.

„Договорът създава среда за дигитализация на строително-информационно моделиране и дава възможност да работим с европейските директиви за обществени поръчки, без да ги нарушаваме.

Предимствата на използването на рамковите алианси са намаляване на цената, включване на малки и средни предприятия и на местна квалифицирана работна ръка, много добри показатели за безопасност и здраве и голямо удовлетворение от страна на клиента“, посочи проф. Моузи.

„FAC-1 се използва за различни проекти – жилищни и обществени сгради, пътища, спортни съоръжения.

Винаги сме искали тази форма да бъде международна и сме много щастливи, че договорът беше преведен на български, италиански, немски и португалски. В България сега правим представянето на адаптираната версия“, заяви директорът на Центъра за строително право в King’s College London.

„Договорът действа като чадър, който дава възможност на клиента да получи по-добри резултати от едно рамково споразумение, помага за интегриране на екипа в Алианса, спомага за получаване на подобрена стойност чрез строително-информационно моделиране. В Англия например само от един проект на Министерството на правосъдието са спестени 42 млн. паунда заради намаленото време на индустрията за изготвяне на оферти и на възложителя да подготвя различни тръжни процедури“, обясни той.

„Въвеждането на FAC-1 в България ще осигури необходимите правни условия за развитието на СИМ (Строително-информационно моделиране – BIM). С него имаме възможност да настигнем дигиталната революция и да направим строителната индустрия по-печеливша, устойчива и привлекателна за младите хора“, каза още проф. Дейвид Моузи.

През март 2017 г. БОСП е подписало лицензионно споразумение с английската Асоциация на консултантите архитекти и с автора проф. Дейвид Моузи за:

• Създаване и използване на изменения, необходими за съответствието на Рамковия договор на Алианса FAC-1 с българското законодателство;
• Създаване и използване на версия на български език.

Чрез промотирането на FAC-1 в България може да се въведат английските стратегии за партньорство и сътрудничество по веригата на доставките:

• Early Contractor Involvement – ранно включване на изпълнителя по време на проектирането с цел оптимизация на проекта, снижаване на цената и успешно управление на рисковете още преди началото на строителството;
• Two Stage Open Book – двуетапна Отворена книга – открито ценообразуване и избор на подизпълнители, водещо до снижаване цената на строителството, скъсяване на сроковете и подобряване на качеството;
• Soft Landings – плавно преминаване от строителството към експлоатацията.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.02.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.