Изминалата 2018 г. и Новата 2019 г. през погледа на областните председатели на КСБ

Владимир Кехайов, председател на ОП на КСБ – Смолян: Много строителни дейности ще стартират по проекти, финансирани по ОПРР и ПРСР

Прочетена: 317

Мартин Славчев

Владимир Кехайов, председател на ОП на КСБ – Смолян: Много строителни дейности ще стартират по проекти, финансирани по ОПРР и ПРСР

През 2018 г. много от общините в Смолянска област отделиха средства за обновление на образователната инфраструктура, изграждане на детски площадки, реновиране на пешеходни зони и паркови пространства, благоустрояване на градската среда, ремонт на улици и пътна мрежа, енергийна ефективност на обществени и частни сгради.

Един от най-мащабните проекти в нашата област се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ (ОПРР) и е на обща стойност 6 598 925,21 лв. С него бе модернизирана част от образователната инфраструктура на община Смолян. Към момента продължава изграждането на многофункционална спортна зала до едно от най-старите учебни заведения в града – Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“. Дворните пространства на езикова гимназия „Иван Вазов“ и на СОУ „Отец Паисий“ бяха реновирани.

В община Баните бе реализиран проект „Реконструкция, паркоустройство и благоустройство на пешеходна зона, площади и парково пространство“. В Борино, Девин, Доспат бяха извършени ремонти на уличните мрежи.

Община Златоград приключи с обновлението на няколко многофамилни жилищни и четири обществени сгради. Направен бе ремонт на покрива и санитарните помещения в ДГ „Радост” в града. Беше подменена дограмата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Долен и подобрена общинската инфраструктура. Община Мадан реновира своя площад и читалището в общинския център. Нова сграда на училището се изгражда в с. Касъка, община Доспат.

Бяха разходвани средства за превенция на наводненията и реализиран проект за почистване на речните корита на Черна и Бяла в урбанизираната територия на Смолян. Стартира изграждането на подпорни стени в Рудозем, Златоград и Смолян по проект FLOOD PROTECTION, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Гърция – България 2014 – 2020“. Продължава работата по един стратегически проект за региона – изграждането на ГКПП Рудозем – Ксанти. В момента се провежда обществената поръчка по възлагане на строителството му.

С две постановления на Министерски съвет през 2018 г. на общините от област Смолян бяха отпуснати допълнително средства в размер на над 20 млн. лв. за инфраструктурни проекти. Те са за важни за местните общности инициативи – за ремонт на улици, площади, тротоари и градски зони, на стадион и прилежащ спортен комплекс, изграждане на временен приют за кучета в Смолян и др.

Очакванията ни за 2019 г. са за една интензивна строителна година
в региона.

Безспорно много широк интерес предизвиква развитието на проекта за интeгpиpaния вoдeн цикъл нa aглoмepaция Cмoлян на общa индикaтивнa cтoйнocт oкoлo 70 млн. лв. Ocнoвнитe предвидени дeйнocти ca рeкoнcтpyкция нa вoдoпpoвoднa мpeжa c изтeкъл eкcплoaтaциoнeн cpoк, рeмoнт нa глaвeн гpaдcки кoлeктop, изгpaждaнe нa нoв вoдoпpoвoд и зoниpaнe, рeкoнcтpyкция нa ПCПB „Xyбчa” и ПCПB „Пpeвaлa”, направа нa съоръжение за тpeтичнo пpeчиcтвaнe зa oтcтpaнявaнe нa фocфop нa ПCOB. Очакванията са през 2019 г. да бъде въведен в експлоатация и яз. „Пловдивци”.

Много строителни дейности ще стартират по проекти, финансирани по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Община Смолян ще започне изграждането на 36 нови жилища за хора в уязвимо положение. Предвижда се построяването на пет­етажен блок в района на Професионалната гимназия по икономика. Мащабен проект, свързан с Планетариума в Смолян, е в процес на развитие. Стойността му е 3 млн. лв., като основна част от финансирането се очаква от „ОПРР 2014 – 2020”.
Продължава работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Одобрени са 12 здания, за които предстоят обследване и обявяването на процедури. Очаква се още едно сериозно преустройство – на бившия Тубдиспансер в Дневен център за възрастни хора с деменция. Общините Златоград и Девин също получиха одобрение на общо четири проектни предложения на стойност 4,5 млн. лв. за въвеждане на енергоефективни мерки в обществени и жилищни сгради. Финансирането е по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“.

Община Смолян работи в посока решаване проблема с паркирането на автомобили в централните зони на града. Продължават преговорите с Министерството на образованието и науката за придобиване на сградата и прилежащите площи на бившето училище по туризъм в Смолян, което след опожаряване от години не се стопанисва. Идеята е да се изгради многоетажен паркинг за автомобили.

В Доспат ще се отпуснат допълнително средства за ремонт, преустройство и оборудване на нова общинска сграда, намираща се на ул. „Капитан Петко Войвода“ №3, както и за вертикална планировка на имота. Очаква се изграждането на нова компостираща инсталация за твърди битови отпадъци в с. Барутин за 10 млн. лв. Проектът, чрез който ще се ремонтират водопроводите в различни населени места в този район, е на обща стойност 6,5 млн. лв. За близо 2 млн. лв. ще се асфалтират улици, а за 500 хил. лв. ще се изграждат зелени площи. 400 хил. лв. са предвидени за спортни игрища в Змейца, Барутин и Бръщен.

В почти всички общини от областта се финансират проекти по ПРСР – за пътища, нови водопроводи, благоустрояване на улици и образователна инфраструктура. Общият брой на обектите е над 10 и това ни нарежда сред отличниците по области.

За другите важни пътни проекти, които са на различен етап от тяхната реализация, мога да спомена пътя Средногорци – Рудозем. Предстои рехабилитацията на шосето Смолян – Девин – Михалково – Кричим, който всъщност е най-големият проект, финансиран в рамките на сегашната ОПРР по линия на инвестиции в пътната инфраструктура. Ще се извърши рехабилитация и на републиканския път Смолян – Рудозем през връх Средногорец. Стратегически важно е и разширяването на главното трасе Смолян – Асеновград.

Що се отнася до ОП на КСБ – Смолян,

през 2019 г. ще акцентираме върху обученията, курсовете и семинарите за повишаване на квалификацията и информираността на нашите членове.

Работим изключително ползотворно в посока насърчаване на интереса на младите хора към професията строител. През тази година отново ще съдействаме за формирането на нова паралелка „Строителство и архитектура“ в Професионалната гимназия по туризъм и строителство. Борбата с нелоялната конкуренция и сивия сектор остава на дневен ред. Като стил на работа ще наблегнем на диалогичността с всички колеги и обединяването на усилията ни в посока защита на нашите интереси.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.02.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.