ОП на КСБ – Велико Търново, проведе извънредно Общо събрание

Прочетена: 59

Петя Борисова,
ОП на КСБ – Велико Търново

На 26 февруари Областното представителство на Камарата на строителите в България във Велико Търново (ОП на КСБ – Велико Търново) проведе извънредно Общо събрание (ОС). Представители на фирмите членове на ОП се събраха в заседателната зала на местната структура на КСБ. Събитието откри председателят на ОП на КСБ – Велико Търново, инж. Любомир Шербетов. Гост на заседанието беше изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев.

В началото инж. Шербетов запозна присъстващите с регламента на протичане на извънредното ОС, като обясни, че поради настъпила промяна в статута на член на Областния съвет (ОблС) на ОП се налага избор на нов представител в ОблС. Дневният ред включи още допълване на Контролния съвет (КС) и избор на делегати, които да представляват ОП на Общото годишно събрание на КСБ.

С явно гласуване бяха избрани 6 делегати за ОС на КСБ. След това с тайно гласуване и с квалифицирано мнозинство от 2/3 присъстващите на събранието взеха решения за актуализация на състава на ОблС и КС на ОП на КСБ – Велико Търново.

Общото събрание на ОП на КСБ – Велико Търново, беше запознато от инж. Мирослав Мазнев с провежданата политика и инициативи на Камарата през изминалата година. Той информира, че КСБ активно работи в тясно сътрудничество с другите браншови организации в строителния сектор за изготвяне на законодателни промени в нормативната база, някои от които вече са факт. „Камарата има смисъл, когато има добавената стойност за фирмите, които членуват в нея. Положихме доста усилия и бяхме приети много добре, защото направихме изключително много работни срещи с различни министерства, ведомства, комисии към Народното събрание. Съсредоточихме усилията си към малките и средните фирми“, посочи изп. директор на КСБ.
Инж. Мирослав Мазнев подчерта, че предстои Народното събрание да гласува промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които да се допусне фирми с едно техническо лице да могат да изпълняват само обекти до 100 кв. м, а всички над тази квадратура да бъдат възлагани на фирми, вписани в ЦПРС. „Другите важни промени, които влязоха в Закона за обществените поръчки (ЗОП), са свързани с подизпълнителите – вече има възможност за смяна или включването им по всяко време на строителството. Подизпълнителите ще фигурират в Акт 15, като те трябва да изискват референции от главния изпълнител, в които ясно да се виждат извършените СМР от тях. Тази стъпка дава възможност на малките фирми да се развиват и да вървят напред“, подчерта още инж. Мазнев.

По думите му друга важна тема е предоговарянето на цените на строителството в процеса на работа, особено когато срокът на изпълнение е по-дълъг. „Усилията ни са насочени и по формирането на девизни/бюджетни цени. Много често те се правят на база от предишни години. С последните промени в ЗОП се въведе цените да се сформират по пазарни критерии към момента на обявяване на търга“, допълни изп. директор на Камарата и съобщи, че занапред основна задача за КСБ ще е разделянето на ЗУТ на два нови закона – единият за устройството на територията, а вторият за строителството, който да включва проектиране, надзор и изпълнение. „С това ще се дефинират много ясно отговорностите и изискванията към всеки един участник“, коментира още той.

Инж. Мазнев каза, че КСБ предлага още разрешението за строителство да се издава още при идеен проект и да отпаднат държавните приемателни комисии. Приемането на обектите да става с подписване на Акт 15 от възложителя, проектанта, строителя и надзора. По този начин ще е ясно кой носи отговорност за всяка част от изпълнението на проекта. „Ние предлагаме също от подписването на Акт 15 да тече и гаранционният срок за обектите“, каза още изп. директор на Камарата и съобщи, че КСБ работи по въвеждане на електронно подаване на документи от фирмите в изпълнение на чл. 10, ал. 4 от Правилника за работа на ЦПРС с цел намаляване на административната тежест.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.02.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.