Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков похвали строителите от област Русе

Прочетена: 73

Василена Димова,
ОП на КСБ – Русе

„Доказахте, че сте истински професионалисти и сте на европейско ниво!“ С тези думи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се обърна към председателя на Областното представителство на Камарата на строителите в България – Русе (ОП на КСБ – Русе) инж. Севдалин Петров и към представителите на фирмите, които присъстваха на гражданския диалог на тема „Европа в нашия дом“. Участие в събитието взеха Андрей Новаков – депутат в Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ, Пламен Нунев – народен представител от ГЕРБ в 19 МИР – Русе, на кметове на общини и градоначалници от Русенска област, представители на бизнеса, граждани и др.

„Русе се превърна в строителна площадка. Ние сме щастливи да виждаме как от ден на ден той възвръща своята някогашна слава на един от най-красивите градове в България, наричан Малката Виена“, сподели председателят на ОП на КСБ – Русе.

След изнесените данни по време на събитието стана ясно, че „Водоснабдяване и канализация“ ООД – гр. Русе, е с най-добро проектно предложение към момента за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (ОПОС). Освен ВиК- Русе, за финансиране по ОПОС ще кандидатстват още 13 оператора, които в момента подготвят проектните си предложения на база извършените прединвестиционни проучвания за обособените територии. Всички те трябва да бъдат подадени в Министерството на околната среда и водите до 23 април 2019 г.

„Проектът за агломерация Русе предвижда разходи в размер на 50,4 млн. лв. за модернизация на водоснабдяването и 38 млн. лв. за отвеждане и пречистване на отпадъчните води. С тези средства ще се подменят чугунени водопроводи, ще се реконструират канализационни колектори, главни и второстепенни водопроводни клонове и съществуващи довеждащи водопроводи. Ще се доизгради ВиК мрежата в кварталите „Средна Кула“ и „Долапите“, ще се изгради отвеждащ колектор и ще се реконструира прилежаща ВиК мрежа. Очаква се през 2019 г. да се проведат обществените поръчки и да започне реалното изпълнение, така че до две години проблемите с водоснабдяването и канализацията за двата жилищни квартала да бъдат решени“, коментира зам.-министър Нанков. „На територията на област Русе се изпълняват и ключови инвестиционни проекти в областта на пътната инфраструктура“, посочи още той. Най-важният от тях е магистралата „Русе – Велико Търново“, с която са тясно свързани проектът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Това е новата икономическа ос в България, новият коридор за бизнес по линията Свиленград – Хасково – Стара Загора – Габрово – Русе – Букурещ.

„Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда през 2019 г. да стартират обществените поръчки за избор на изпълнител на строително-монтажните работи и на строителния надзор при проектирането и строителството на участъка от магистралата от Русе до Бяла и обходния път на града. Дължината на трасето е 76,2 км, а индикативната стойност за двата проекта е около 670 млн. лв. без ДДС“, информира Нанков. „През тази година ще завърши рехабилитацията на републиканския път Русе – Бяла, по който в момента преминават по около 5000 тежкотоварни превозни средства ежедневно и ще бъде алтернативен на магистралата“, коментира още зам.-министър Нанков. До месец ще приключи разширяването на пътя Русе – Мартен на входа за Дунав мост. През тази година ще бъде направен и проект за основен ремонт на Дунав мост. Предстои да стартират обществени поръчки за рехабилитация на общо 40 км от пътя Русе – Кубрат, която ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“.

„Община Русе е един от отличниците при изпълнението на финансираните от програмата проекти за градска и образователна среда, градски транспорт и други. Те са едни от най-видимите, защото осигуряват уюта и комфорта на хората“, коментира зам.-министър Нанков и отчете, че в областта се изпълняват най-много проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Румъния – България 2014 – 2020“. Русе заема челно място в страната и по отношение на реализирани проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.03.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: