Ръководството на КСБ и ОП председатели обсъдиха актуални теми

Прочетена: 120

Емил Христов
Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и председателите на Областните представителства (ОП) на организацията проведоха работна среща в комплекс „Старосел“. На събитието присъстваха инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет (УС) на КСБ, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС и председател на Областното представителство (ОП) на КСБ – Бургас, инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС и председател на ОП на КСБ – Варна, инж. Любомир Качамаков, член на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, член на УС на КСБ и председател на секция „Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и съоръжения“ към КСБ, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, председателят на Контролния съвет (КС) Валентин Николов, доц. д-р инж. Георги Линков, председател на Комисията за воденето, поддържането и ползването на Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС). В срещата участие взеха председатели и представители на ОП на КСБ – Разград, Ямбол, Русе, Габрово, Стара Загора, Перник, Монтана, Враца, Благоевград, Смолян, Велико Търново, Плевен, Пазарджик, Силистра и Кърджали. В събитието се включиха и инж. Валентин Зарев, председател на секция „Консултантска дейност, проектиране и строителен надзор“, инж. Георги Емилов, председател на секция „Енергийна инфраструктура“, Евгени Борисов, председател на секция „Метални конструкции“, и инж. Андон Тушев, председател на секция „Фасадни конструкции“ към КСБ.

„Благодарен съм за големия интерес от страна на Областните представителства на Камарата. Нашето желание е да обсъдим най-актуалните теми, които касаят строителния бранш. Областните представителства са нашата най-близка връзка с фирмите по места, за нас те са изключително важни“, заяви инж. Илиян Терзиев в началото на събитието. Той подчерта, че се надява работните срещи да станат регулярни, а ОП да се включват още по-активно в работата на организацията.

Председателят на УС на КСБ представи стратегическите цели на Камарата за 2019 г. Последва дискусия за бъдещите инициативи на областно ниво чрез създаване на годишни графици на дейностите по места, както и организирането на редица събития. Обсъдено беше и важното значение на активната комуникация на Областните представителства с местната власт.

Като добър пример за активна работа на структура на местно ниво беше дадено ОП Варна. Освен за ежегодното провеждане на конкурса „Златен отвес“, имащ за цел да оцени изпълнените проекти от членовете на представителството през годината, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев информира присъстващите и за предстоящата трета работна среща на ОП Варна с ръководството на община Варна, на която местната администрация ще представи инвестиционната си програма в сферата на строителството за 2019 г. Събитието ще се състои на 28 март в морската ни столица. Съорганизатор и медиен партньор е в. „Строител”. „Събитието ще бъде открито от инж. Христо Димитров и кмета на Варна Иван Портних. Зам.-кметът на Варна инж.

Христо Иванов ще информира присъстващите за изпълнението на строителната програма на общината за 2018 г. Той ще презентира и проектите, които предстои да се реализират през 2019 г.“, допълни инж. Терзиев. Председателят на УС на КСБ подчерта, че от изключително голямо значение е Областните представителства на Камарата да продължават да утвърждават ролята на организацията по места. Инж. Терзиев сподели, че е много важно и активното сътрудничество с държавните органи, както и създаването на квалифицирани кадри за всички нива на строителното производство. В изказването си председателят на УС на КСБ заяви още, че ОП Бургас и Велико Търново също имат добър диалог с ръководствата на двете общини.
Засегната беше и темата за необходимостта от активно участие на всички членове на Камарата в работата по изготвянето и изпълнението на инвестиционните планове на общините, като това може да се случи посредством създаване на съвместни работни групи за консултиране.

Дискусията продължи с предложение за организирането на ежегодни семинари и обучения по Областни представителства относно иновативни материали и технологии в строителството.
Инж. Илиян Терзиев запозна присъстващите и с провелата се за пета поредна година международна конференция съвместно с председателя на Комисията по регионално развитие (КРР) в Европейския парламент (ЕП) Искра Михайлова. „Темата на тазгодишния форум беше „Европейската солидарност в инвестиционната политика“, информира той и допълни, че целта на събитието е била да представи резултатите от инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България чрез строителния бранш, и да даде възможност на бизнеса да се запознае с визията за развитие на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г., а също и с новите перспективи за финансиране. „Подобни информационни семинари и срещи, на които ние можем да се запознаем с възможностите за европейско финансиране на бранша, са много ценни“, сподели председателят на УС на КСБ. Инж. Терзиев информира още, че на форума са присъствали представители на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които разполагат с ресурс от средства, за които българските строителни фирми могат да кандидатстват.

Работната среща между ръководството на КСБ и ОП председателите продължи с информация на изп. директор на браншовата организация инж. Мирослав Мазнев относно предвидените предстоящи срещи на Камарата с представители на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Агенцията по обществени поръчки (АОП). „Както знаете до края на годината обществените поръчки ще станат изцяло електронни. Договорихме с АОП 100 служители на фирми да бъдат обучени. Ние ще сме първите, които ще се запознаят с новата система“, подчерта изп. директор на КСБ. Той говори и за последните промени в Закона за обществените поръчки, като акцентира, че трябва да има по-голям контрол от страна на държавните структури за това, дали подизпълнителите са вписани в ЦПРС.

По време на разговорите беше обсъдена и темата за одобрените в Народното събрание на второ четене промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). В Преходните и заключителни разпоредби на ЗУТ са направени промени в Закона за Камарата на строителите (ЗКС), съгласно които строежи на жилищни и вилни сгради с ниско застрояване и строежи от допълващото застрояване, извън тези от шеста категория, както и реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на такива строежи с разгъната застроена площ до 100 кв. м могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в ЦПРС. „При обсъжданията в НС и в комисиите ние категорично заявихме, че това е половинчато решение. Искахме да няма изключения. Но вървим стъпка по стъпка в правилната посока“, сподели инж. Мирослав Мазнев. Той допълни, че от страна на правителството има разбиране относно исканията на бранша.

„Ние трябва да продължим да се настояваме площта да стане 0 кв. м. Само по този начин ще се преборим със сивия сектор в строителството“, заяви инж. Николай Георгиев, председател на ОП Ямбол и член на КПЕ. По време на дискусията беше предложено да се търсят и други възможности за изсветляване на сектора, напр. чрез настояване пред държавата всички ремонтни дейности, изпълнявани с публични средства, които не се извършват по силата на издадено разрешение за строеж, да се изпълняват единствено и само от строители, вписани в ЦПРС.

Разговорите продължиха с представянето на идеята за създаване на Съвет на ОП председателите, който да залегне в Устава на Камарата на строителите в България. Предвижда се преди всеки УС на КСБ да се провежда заседание на Съвета, където да се формулират задължителни за разглеждане теми или проблеми, които впоследствие да се обсъждат на последващ Управителен съвет.

„Единият от начините да имаме още по-добра комуникация в Камарата е създаването на този Съвет“, сподели инж. Илиян Терзиев. Той допълни, че това е един вид трибуна, на която могат да се дискутират наболели проблеми в бранша по места и да се търсят конкретни начини за тяхното решение.

По време на събитието бяха разгледани и конкретни предложения от Областни представителства, както и обсъдени актуални теми за строителния бранш.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.03.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.