Ръководствата на КСБ и ЕБВР за България проведоха работна среща

На нея бе представена програмата на финансовата институция за подкрепа на малкия бизнес

Прочетена: 110

Ренета Николова

Председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев се срещна с Лариса Манастърли, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за България. Тя бе придружена от Лъчезар Ценов, анализатор „Подкрепа за малкия бизнес“, и Светломир Манолов, банкер. От страна на КСБ в срещата участваха инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС, вицепрезидент на FIEC, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС и председател на секция „Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и съоръжения“, Любомир Пейновски, член на УС, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, директорът на дирекция „Организационна политика“ Димитър Копаров, гл. редактор на в. „Строител“ Ренета Николова.
На срещата бяха представени възможностите, които ЕБВР предоставя за финансиране и развитие на малките и средните предприятия (МСП). Обсъден беше и напредъкът по осигуряването на съфинансиране на проектите на ВиК операторите, които трябва да бъдат реализирани в рамките на настоящия програмен период. Ръководствата на КСБ и ЕБВР за България се договориха, че това е само начало на поредица от срещи, като следващите ще бъдат в страната, а домакини ще са Областните представителства на Камарата.

В началото инж. Терзиев представи участниците от страна на КСБ. Той благодари на г-жа Манастърли за приемането на поканата за гостуване в офиса на КСБ и готовността за съвместна работа и подчерта, че ръководството на Камарата търси различни начини за подкрепа на членовете на организацията, включително възможности за по-лесен достъп до финансиране на малките и средните фирми.

„Нашата програма цели да подпомогне МСП от страната да решават своите проблеми, да растат и да излязат на нови пазари, да направят следващата стъпка към по-здраво предприятие“, каза Лъчезар Ценов, анализатор „Група за финансиране и развитие на МСП“ на ЕБВР. „Ние играем ролята на медиатор – в банката изграждаме консултантски проекти, като свързваме МСП с предварително одобрени от нас консултантски фирми, в допълнение финансираме 70% от общата стойност на проектите“, поясни той. „Под консултантски проект може да се разбира всичко без консултации по европейски проекти и данъчни или юридически консултации. Ние можем да финансираме проект за стратегическо развитие на компанията, за направа на бизнес план, за изготвяне на маркетингова стратегия, проучване на пазара, сертификации, за въвеждане на информационни и комуникационни технологии, които да подпомогнат процесите и да ги оптимизират“, обясни Ценов. „Кандидатстването е лесно, попълва се апликационна форма, прикачват се документите и се изпраща по имейл. След това организираме среща, дискутираме въпросите и се структурира проект. Подобен е и процесът с консултантите. Те трябва да приложат 3 изпълнени проекта. След като имаме избрани компания и консултант, можем да стартираме проекта. Сроковете са кратки, около 1 месец е необходим, за да започне. Гордеем се, че сме гъвкави и процедурите при нас не са тежки, както при европейските проекти“, посочи анализаторът.

Той информира и за критериите относно фирмите, които могат да кандидатстват. Това са МСП по европейските дефиниции – с до 250 човека персонал, до 50 млн. евро оборот и до 43 млн. евро сума на актива. Минималният оборот трябва да е над 1 млн. евро. На въпрос от КСБ Ценов отговори, че средният грант за консултантски проекти е между 9000 и 10 000 евро, а средната стойност на самите проекти е около 14 000 евро.

От своя страна Манастърли отбеляза, че ЕБВР има офис в България и всеки член на КСБ, който се нуждае от консултации, може да го посети и да получи съответните експертни консултации. „Знаем, че в София е по-лесно да се получи информация, затова сме готови, ако има интерес от Вашите членове от другите части на страната, да се срещнем с тях, да направим презентация на място за това, което предлагаме, и да отговорим на всички въпроси“, допълни Лариса Манастърли.

Светломир Манолов информира представителите на КСБ за подписаното с Фонд на фондовете споразумение за съфинансиране на ВиК проектите, които трябва да се реализират през настоящия програмен период. „От октомври 2018 г. управляваме финансовия инструмент от ОП „Околна среда 2014 – 2020“. Той има два продукта – директен заем към ВиК оператори, с който да покрият собственото си самоучастие в проектите, и вторият е гаранции към търговски банки, които биха финансирали операторите. Бенефициентите, които в момента са допустими, са 14-те консолидирани ВиК дружества, плюс ВиК Смолян и проектът на София, като там бенефициент е общината, а не концесионерът. 16 са проектите, които са допустими за финансиране на настоящия етап, като те трябва да станат общо 28. С останалите 12 процесът е напреднал, но не се знае кога ще са готови“, обясни банкерът.

Той каза още, че са проведени срещи с всички бенефициенти по програмата. Представени са им възможностите за финансиране и им е обърнато внимание, че те могат да осигурят собственото си самоучастие по различни начини – чрез заем от ЕБВР, чрез търговска банка, или ако разполагат със собствени средства. „Това е тяхна преценка“, коментира Манолов, но добави, че предимствата на заем от ЕБВР са по-ниската лихва и по-дългият период за изплащане на кредита – до 15 г.

Представителите на КСБ споделиха своите притеснения, свързани със забавянето на старта на реализацията на ВиК проектите, както и за това, че такива мащабни обекти, изискващи сериозен ресурс, стартират по едно и също време, което поставя предизвикателство пред фирмите изпълнители.

Участниците в срещата заявиха желанието си за бъдеща съвместна дейност и организиране на поредица от срещи в страната.

Повече по темата четете в следващия брой на в. „Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.04.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: