FIEC и EIC с общ програмен манифест за бъдещето на строителния сектор

Документът представя визията за новата политическа рамка до 2050 г.

Прочетена: 61

Милена Желязковa,
Брюксел

На 6 и 7 юни Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) проведе заседание на Управителния съвет (УС), редовно Общо събрание (ОС) и конференция. Форумите се състояха в Брюксел, Белгия, и в тях участваха делегати от 30 национални федерации членки в 26 държави (23 от ЕС & ЕАСТ и Турция). Камарата на строителите в България (КСБ) беше представена от инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, който е вицепрезидент на FIEC.

Събитията започнаха със заседание на УС на FIEC в сградата на белгийската Строителна конфедерация. В качеството си на вицепрезидент инж. Качамаков представлява в УС на FIEC общите интереси на строителните федерации от страните от Централна и Източна Европа – България, Хърватска, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Румъния, Словакия и Словения.

След УС беше организирана работна вечеря на всички участници в събитията. На нея беше отбелязана 30-годишната работа на ген. директор на FIEC Улрих Петцолд и оттеглянето му от заеманата позиция поради пенсиониране. Петцолд пожела успех на своя приемник Доменико Кампогранде, който досега беше директор „Социален диалог“ на FIEC. По време на тържеството инж. Любомир Качамаков връчи на Улрих Петцолд поздравителен адрес от УС на КСБ и алманах „10 години Камара на строителите в България“.

Преди провеждането на ОС на FIEC програмата включваше конференция на тема: „Манифест на FIEC и Европейските международни контрактори (EIC) към ЕП и ЕК – мандат 2019 – 2024 г.“ На нея се обсъдиха три основни теми: „Влиянието на европейските избори върху институциите на ЕС (ЕП и ЕК)“, „Представяне на манифеста за мандатите на ЕП и ЕК 2019 – 2024“ и „Бъдеще на инициативата „Строителство 2020“.

На Общото събрание бяха представени докладите за дейностите на всички комисии и работни групи на Европейската федерация.

Инж. Качамаков докладва, че в неговия ресор – МСП, всички документи, издадени от FIEC, се съгласуват с федерациите членки и са в съответствие с интересите на малките и средните предприятия. „Няма оплаквания или сигнали, адресирани до FIEC относно МСП. Като „федерация на федерациите“ ще продължим да наблюдаваме и защитаваме интересите им. Те заемат най-голям дял в структурата на отделните федерации“, заяви инж. Любомир Качамаков.

На заседанието FIEC и EIC излязоха със съвместен програмен документ –манифест „Строителство 2050. Да изградим днес бъдещата Европа!”. Документът представя визията за нова политическа рамка за сектора, включваща холистичен подход от страна на вземащите политически решения. Чрез него се цели единна и балансирана политика със силно партньорство между европейските институции, държавите членки, европейските социални партньори и заинтересованите страни.

ОС на Европейската федерация избра единодушно за президент на FIEC (2021 – 2023) проф. Томас Бауер, настоящ вицепрезидент. Бауер е с дългогодишен професионален опит на управленски позиции в бранша. В периода 2011 – 2016 г. е бил председател на УС на Централния съюз на немската строителна индустрия (HDB – Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V.). В момента е председател на Надзорния съвет на BAUER AG, Schrobenhausen, Германия.

На ОС се приеха докладът на вътрешния одитор, отчетът за приходите и разходите на FIEC за 2018 г. и бюджетът за 2019 г. След това бяха представени годишният доклад за дейността на Федерацията и статистическият доклад за европейския строителен сектор с основни данни за строителната индустрия. В края на заседанието бе решено следващото Общо събрание на FIEC да се проведе през ноември.

Статистическият доклад на FIEC за европейския строителен сектор с основни данни за строителната индустрия за 2018 г (ЕС 28) показва, че общият обем на строителството възлиза на 1,427 млрд. евро, брутното фиксиране на формирането на капитала е 43,7%. В сектора има 3,3 млн. компании, от които 95% са малки и средни предприятия с под 20 служители, 93% са с по-малко от 10 служители. Строителството формира 9% от БВП на Европейския съюз, 14,8 млн. са заетите в сектора като документът отбелязва и мултиплициращия ефект: 1 служител в строителния сектор = 2 лица, работещи в друг сектор. И още: 29% са заетите в индустрията, което представлява 6,4% от всички работещи в Европа.

Повече информация от статистическия доклад на FIEC очаквайте в следващия брой

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.06.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: