ОП-та от Северен Централен район настояват да се разработят типови документи и за общинските проекти

Прочетена: 65

Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе среща с представители на строителния бранш от Северен Централен район. Домакин на дискусията беше инж. Любомир Шербетов, председател на ОП на КСБ – Велико Търново. В нея участваха председателят на УС на Камарата инж. Илиян Терзиев, зам.-председателите на УС на КСБ инж. Христо Димитров, председател на ОП на КСБ – Варна, и инж. Николай Николов, председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Благой Козарев, член на ИБ и УС на КСБ, инж. Цанка Атанасова, член на УС на КСБ, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ. Местните структури бяха представени от инж. Димо Мирчев, председател на ОП на КСБ – Силистра, Богомил Петков, председател на регионалната структура в Габрово, инж. Севдалин Петров, председател на ОП на КСБ – Русе, инж. Георги Изворов, председател на ОП на КСБ в Разград, както и представители на местните организации от Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Габрово.

В началото на дискусията председателят на УС на Камарата обсъди с присъстващите провеждането на предстоящите отчетно-изборни събрания. Инж. Шербетов сподели, че се
обмислят критериите, на които трябва да отговаря бъдещият председател на ОП във Велико Търново.

След това инж. Терзиев представи резултатите от проведена работна среща между ръководството на Камарата и вицепремиера Томислав Дончев.

По време на дискусията беше обсъден и въпросът, свързан с цифровизацията на строителния бранш. „Нещото, за което трябва да мислим – и това ще е водещо за Камарата през следващата година, е да обърнем повече внимание на процеса на цифровизация“, обясни той. Друга тема, която беше засегната, бе за свършеното от ръководството на КСБ по отношение на
изменения в нормативната база – ЗУТ и ЗОП, и какво предстои в тази посока.

„Приоритет за мен като председател е за следващия програмен период да променим начина на ценообразуване по проектите. Трябва да се преборим за въвеждането на реални цени на строителния продукт“, коментира още инж. Терзиев. „Много от инвеститорите ползват данните от СЕК, което е неправилно. Голяма част от посочените там цени са нереални и заблуждават възложителите при формирането на бюджетните цени по проектите, обясни от своя страна инж. Мазнев и подчерта, че

Камарата работи активно за разрешаване на въпроса с ценообразуването.

Той добави, че КСБ предлага изпълнени обекти да се приемат не от държавна приемателна комисия, а при подписването на Акт 15 и от тази дата да текат гаранционните срокове. „Така ще стане ясно кой какви отговорности има. Ще избегнем и цялата административна тежест, свързана с въвеждането в експлоатация“, каза още той.

По отношение на обжалванията инж. Терзиев представи опита на Румъния при провеждането на обществени поръки и ефективния механизъм на работа в случаите на обжалване.

Представителите на строителния бранш от Разград

поставиха въпроса за определянето на размера на часова ставка, както и на единни трудови норми.

Участниците в срещата споделиха и конкретни примери за проблеми в строително-инвестиционния процес, с който са се сблъскали в своята дейност. Председателят на Камарата информира за решението на заседанието на УС, проведено в Кюстендил, за създаване на рубрика във в. „Строител“, в която да се споделят именно такива проблеми.

Инж. Благой Козарев представи действията, извършени от КСБ и МОСВ, за разработване на стандартизирани документи за проектите по ОПОС. „Единствено стандартизирани тръжни процедури не сме разработили. Това ще е тежка задача и не съм голям оптимист за това какво ще успеем да направим, но вървим в тази посока“, посочи той. Инж. Козарев подчерта, че този тип документация е разработена само за проектите по ОПОС, които са големи и се изпълняват по Жълтата и Червената книга на FIDIC. Местните структури поставиха въпроса такъв набор от документи да се разработи и за по-малките водни проекти. Според представителите на ОП-та всяка община сама подготвя търговете и това създава проблеми. Участниците в срещата се

обединиха, че трябва да се работи в посока

да се заложат средства в бюджета на КСБ за изготвяне на типизирани документи

за общинските проекти.

ОП на ксб – Велико Търново, подкрепя бъдещите кадри за бранша

Виктория Дрънкарева, възпитаник на ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново: Благодаря на ОП на КСБ – Велико Търново, за подкрепата

Виктория, бихте ни ли разказали за себе си. Каква специалност сте завършили и за участието Ви в конкурса, организиран от българския еврокомисар Мария Габриел?

Завърших специалност „Интериорен дизайн” в ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново. Състезавах се в ученическия конкурс за компютърна рисунка на тема „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, обявен от българския еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел през декември 2018 г. със съдействието на Министерството на образованието и науката. Бях сред общо 12-те победители от цялата страна.

За представянето ми в Европейския парламент получих награда и от ОП на КСБ – Велико Търново. Благодаря за подкрепата! Сега следвам „Църковно изкуство”, което включва стенопис, иконопис и дърворезба. Планирам да продължа магистратура „Графичен дизайн“, а след това може би ще запиша и второ висше образование.

С каква творба спечелихте в конкурса?

Рисунката, която направих, е изображение на дядо Добри – неговото лице на фона на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Избрах дядо Добри, защото той е олицетворение на доброто и в миналото, и в настоящето, и в бъдещето.

Виктория Дрънкарева, представила се успешно на националния конкурс „България в Европа: минало, настояще, бъдеще”, получи еднократна стипендия от ОП на КСБ – Велико Търново. Наградата й бе връчена от председателя инж. Любомир Шербетов на тържеството на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново по случай завършването на випуск 2019. Инж. Шербетов поздрави всички абитуриенти и им пожела да продължават да се развиват в бранша, защото той има нужда от млади и проспериращи хора. Виктория Дрънкарева е участвала в организираната от еврокомисар Мария Габриел изложба в Европейския парламент в Брюксел, а нейната рисунка е подарена на папа Франциск. Решението за еднократна стипендия е гласувано от членовете на ОблС на ОП на КСБ – Велико Търново, на заседание, проведено на 18 април 2019 г.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.07.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: