КСБ и еврокомисар Мария Габриел ще работят за създаване на дигитален хъб в строителството

Двете страни обсъдиха възможностите за бъдещо партньорство

Прочетена: 91

Емил Христов
Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна среща с Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, в сградата на браншовата организация. Обсъдени бяха въпроси, свързани с европейските политики в сферата на цифровата икономика и цифровото общество, както и възможностите за дигитализиране на строителната индустрия в България.

„Искам да благодаря на комисар Габриел за възможността да организираме тази среща и да начертаем перспективите за бъдещо партньорство“, заяви в началото на срещата председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

„Дигитализацията на сектора е сред основните приоритети на КСБ“, сподели инж. Любо­мир Качамаков, член на ИБ и на УС на Камарата и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Той посочи, че за разлика от някои европейски страни, в България за бранша темата е нова и че се работи за популяризацията й сред строителните компании.

Инж. Качамаков информира, че през годината Областното представителство на КСБ в София е организирало поредица от семинари, които са били с насоченост да разяснят ползите от въвеждането на BIM технологиите и цифровизацията. Той подчерта, че Камарата иска да помогне в тази посока на своите членове, надява се да получи подкрепа и от страна на държавата и търси финансиране за нужните дейности.

От своя страна Мария Габриел благодари на ръководството на КСБ за поканата за среща. Тя сподели, че едва под 9% от сектор „Строителство“ в Европа са дигитализирани. Еврокомисарят обясни, че възможностите това да се промени са чрез финансиране от програма „Хоризонт 2020“ (Хоризонт „Европа“ за новия програмен период) или чрез създаване на дигитални иновационни хъбове.

Мария Габриел посочи, че за периода 2021 – 2027 г. ЕП е одобрил нова програма в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Europe), която разполага с бюджет от 9,2 млрд. евро. Основната цел на програмата е да се направи така, че цифровата трансформация в Европа да бъде от полза за гражданите и предприятията. Тя ще даде възможност да се инвестира повече в цифровата икономика и цифровото общество. „Средствата по Digital Europe ще се влагат в цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност и дигитални иновационни хъбове“, информира Габриел.

Ръководството на КСБ и еврокомисар Габриел се договориха да работят за създаването на специализиран дигитален хъб, който да търси възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България. Една от основните му задачи ще е в него да работят в тясно сътрудничество всички заинтересовани страни – КСБ, представители на местната власт, на университетите, на частния сектор и неправителствени организации. Новата структура ще търси партньорство и с други подобни европейски и световни структури.

„Моето лично желание е до края на 2020 г. в Европа да има иновационни хъбове по всяко едно направление. В следващия програмен период в бюджета на ЕС вече има предвиден за тях ресурс в размер на 1,3 млрд. евро“, посочи комисарят. Тя поясни, че в Европа има 280 функциониращи подобни структури, и обърна внимание, че те трябва да имат комуникация помежду си. „Ще дам пример с един регион в Германия, в който има 4 хъба, които не си общуват помежду си и правят едно и също нещо. Ние ще се опитаме да не допускаме това да се случва в бъдеще“, информира тя. Еврокомисарят подчерта, че е необходимо

всички бъдещи хъбове да са специализирани, и допълни, че създаването на такъв за сектор „Строителство“ е отлична идея.

„Подобна инициатива в това направление не е имало до този момент и аз подкрепям нейното реализиране“, каза тя. Според нея достъп до подобен хъб трябва да имат най-вече малките и средните фирми.

Тя обърна внимание и на проблема с липсата на квалифицирани кадри в Съюза. „Когато става дума за цифрови умения, проблемите са особено видими за всички. Поради тази причина Европейската комисия има нова програма с платени стажове, които позволяват пряка връзка между студентите и фирмите“, информира Мария Габриел. Тя сподели, че кандидатстването става през платформата на програма „Еразъм“. „През настоящата година има над 5000 участници, като всеки от тях е получил стипендия. Бюджетът на програмата е 10 млн. евро, като вярвам, че през следващия период 2021 – 2027 г. тази сума ще се увеличи“, посочи Мария Габриел.

На срещата бяха обсъдени и нормативните промени в сферата на дигитализацията, предвидени за новия програмен период на Европейския съюз.

„Би било хубаво да получаваме изпреварващо актуалната информация относно обсъжданите нормативни промени, особено тези, които се отнасят за строителния сектор, за да можем да изразим и нашата позиция“, каза изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев. Той допълни, че за бранша е важно да комуникира директно с европейските структури. „Нашето желание е да сме активната страна“, посочи инж. Мазнев. Той информира комисар Габриел и за плановете на Камарата в началото на 2020 г. да бъде проведена среща между ръководството на КСБ и представители на новия Европейски парламент.

„През последните години в България се направиха много неща, свързани с дигитализацията“, каза членът на УС на КСБ Любомир Пейновски. Той подчерта, че намерението на Камарата е да има водеща роля в процеса на създаване на дигитален хъб в строителството чрез експертиза и изпълнение на терен.

Участниците в срещата дискутираха и възможностите за внедряване на BIM технологиите в строителството, както и бъдещи съвместни инициативи между КСБ и еврокомисар Габриел.

От страна на КСБ в работната среща се включиха и инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на Камарата и председател на Областното представителство на браншовата организация във Варна, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, директорът на дирекция „Организационна политика“ Димитър Копаров и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“ и ПР на КСБ.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.08.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: