Ръководството на КСБ и кметът на СО Йорданка Фандъкова проведоха работна среща

Прочетена: 48

Росица Георгиева
Ренета Николова

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и представители на ръководството на Камарата и кметът на СО Йорданка Фандъкова проведоха работна среща. Обсъдени бяха темите за качеството на строителството, контрола и възможностите за засилване на саморегулирането на бранша в тази сфера. „Полезно би било да се засилят правомощията на КСБ по отношение на некоректните фирми, които с дейността си влияят негативно върху имиджа на целия бранш“, коментира кметът Фандъкова. От своя страна инж. Терзиев посочи, че такива са исканията и нагласите и сред членовете на Камарата. „Има етичен кодекс на професията, редът и правилата трябва да важат за всички“, категоричен бе председателят на УС на Камарата. От КСБ бе поставен и сериозният въпрос за засилване на отговорността на всички участници в строително-инвестиционния процес – проектанти, строители и строителен надзор.

„Сега, независимо чии са грешките по веригата, вината винаги се търси в строителя, а това не е редно“, посочи инж. Терзиев. Той допълни, че от Камарата са готови да предоставят добър европейски опит относно регламентирането на правата, задълженията и отговорностите в процеса.

Представителите на КСБ и кметът на СО обсъдиха и ползата от въвеждане на правила и стандарти за извършване на СМР и за ценообразуването на отделните видове дейности. Изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев посочи, че в тази сфера Камарата ще работи в тясно сътрудничество с НИСИ и УАСГ.

Инж. Любомир Качамаков поздрави г-жа Фандъкова за това, че отделя специално внимание на дигитализацията. „Това е един от основните приоритети на Камарата, както и на Европейската федерация на строителната индустрия – FIEC“, посочи инж. Качамаков. Той допълни, че именно чрез дигитализацията може да се постигне ясно дефиниране на отговорностите на всеки участник в строително-инвестиционния процес, да се видят пропуските и проблемите и своевременно да се предприемат необходимите мерки. „Това е бъдещето на индустрията“, обобщи той.

На срещата бе коментирана и предстоящата Шеста изложба, организирана от КСБ и в. „Строител” със съдействието на СО, която се провежда по повод Деня на строителя. 60 пана с художествени фотографии на реализирани обекти ще покажат как се променя София с общите усилия на общината и строителния бранш. Тази година изложбата ще бъде експонирана от 20 октомври до 2 ноември на пешеходния мост до НДК.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.09.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: