Пламен Михалев ще ръководи ОП Стара Загора

Прочетена: 86

Петър Терзиев, ОП на
КСБ – Стара Загора

На 25 септември се проведе Общо отчетно-изборно събрание на ОП на КСБ – Стара Загора, в конферентната зала на хотел-ресторант „Зеленият хълм“. На него присъстваха 47 членове на Областното представителство. Гости бяха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Любомир Качамаков, член на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на Камарата, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на НКСВ.

Председателят на ОП Стара Загора инж. Петко Балабанов направи отчет за дейността на Областното представителство. Той подчерта, че към момента вписаните строителни фирми в ЦПРС са 253, като от тях 149 са членове. ОП Стара Загора е провело обучителни курсове по ЗБУТ, ЦПРС, пасивни сгради, защита на личните данни, семинар за строителни техници. Представители на местната структура са участвали в комисиите за държавни изпити в ПГСАГ „Л. Байер“ и ПГСД „Инж. Н. Ранчев“. Инж. Балабанов подчерта и активния диалог с община Стара Загора относно проблеми, касаещи строителните фирми в региона, и текущи задачи. „ОП на КСБ – Стара Загора, активно работи и с регионалните структури на КАБ и КИИП. Проведени са срещи и с ръководството на Дирекция „Инспекция по труда“ относно незаконните строителни бригади“, посочи още инж. Петко Балабанов. Инж. Мандажиева отчете дейността на Контролния съвет (КС) на ОП Стара Загора.

След проведено явно гласуване бяха избрани 15 фирми, които да излъчат делегати за Общото събрание на КСБ – „Ферал“ ООД, „Никон“ ЕООД, „Монтажинженеринг“ АД, „Строителство и монтаж“ ООД, „Инфраструктурни системи“ ЕООД, „Строителна механизация“ АД, „Информат“ ООД, „Платеник“ ЕООД, „Лесо инвест“ ООД, „Ел Контрол“ ЕООД, „ПСК – ЕС БИ ЕС“ АД, „Агрострой-СП“ ООД, „Янаки и син“ ООД, „Строник“ ЕООД, „Теком“ ООД.

Единодушно след тайно гласуване за председател на ОП на КСБ – Стара Загора, бе избран Пламен Михалев от фирма „Лесо инвест“ ООД. Членове на Областния съвет са Никола Нешев – „Никон“ ЕООД, Живко Стоянов – „Монтажинженеринг“ АД, Юрий Йорданов – „Строителство и монтаж“ ООД, Камен Пейков – „Инфраструктурни системи“ ЕООД, Стефан Желязков – „Строителна механизация“ АД, Илиан Марков – „Техноинженеринг“ ЕООД, Тенко Панев – „Платеник“ ЕООД. В състава на КС са Нягол Христов – „Ел Контрол“ ЕООД, Диана Мандажиева – „ПСК – ЕС БИ ЕС“ АД, и Тошко Дончев – „Агрострой-СП“ ООД.

Инж. Илиян Терзиев коментира ролята на BIM технологиите в строителството. Той подчерта, че след 2 до 4 години те ще навлязат масово в сектора и фирмите от бранша трябва да бъдат подготвени. Според него се очаква и нова директива на ЕС относно BIM технологиите в строителството. Инж. Терзиев засегна и нормативна база, като посочи, че КСБ ще настоява Законът за устройство на територията да бъде разделен на две части.

Инж. Николай Николов акцентира на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която вече е с изчерпан ресурс. „До момента по нея са обновени около 2000 обекта. Стотици заявления за саниране на блокове очакват финансиране по бъдеща програма“, каза той. Инж. Николов подчерта, че към момента цената за енергийно обновяване е 115 лв./кв. м, която е ниска, и КСБ ще настоява тя да бъде завишена, така че хората да получават качествено изпълнение. Инж. Мазнев информира присъстващите, че в Закона за обществените поръчки по предложение на КСБ е въведено задължение към възложителя за изчисляване на прогнозната стойност на поръчката към датата на решението за нейното откриване съобразно пазарната стойност на предстоящите за възлагане дейности.

В края на събранието новоизбраният председател инж. Михалев очерта накратко своите приоритети. „Ръководството на КСБ в момента действа много активно и постигна редица промени в интерес на строителните фирми, което задължава и мен да работя също толкова активно“, заяви инж. Михалев. Той подчерта, че очаква обратна информация от всички строителни фирми в областта относно проблемите им. Новоизбраният председател на ОП даде заявка, че негов приоритет ще е намаляване на сивия сектор. „ОП Стара Загора ще настоява за законодателни промени относно нелоялни и некоректни строителни компании“, добави той. Относно честването на Деня на строителя инж. Михалев се ангажира от 2020 г. професионалният празник да се превърне и в празник на града.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.10.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: