Камарата на строителите в България връчи строителните „Оскар“-и за 2018 г.

Прочетена: 241

Емил Христов
Ренета Николова

Камарата на строителите в България (КСБ) връчи отличията на най-добрите компании в сектора за 2018 г. Това стана на традиционния Бал по повод Деня на строителя – 26 октомври. Събитието се проведе в Зала 3 на Националния дворец на културата. Домакини на церемонията бяха Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, и председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (УС на КСБ) инж. Илиян Терзиев.

„В миналото с настъпването на зимата е идвал и краят на активния строителен сезон. Днес времената са различни, дигитализацията и новите технологии променят възможностите пред строителите и дори и през зимните месеци работата ни не спира“, заяви в началото на церемонията инж. Илиян Терзиев. Той допълни, че в края на октомври строителите оценяват постигнатото през годината и си поставят нови цели. „През 2019 г. заедно направихме много, преодоляхме предизвикателства и продължаваме напред. Доказахме, че когато стремежите са ясно формулирани, когато сме единни и убедени в отстояваните каузи, ние можем да утвърдим ясни правила в бранша“, посочи председателят на УС на КСБ.

„С общи усилия можем да се противопоставим на сивата икономика и нелоялната конкуренция. Пример за това са приетите промени в ЗУТ и ЗКС, чл. 14, ал. 2, с които вече само строежи с разгъната застроена площ до 100 кв. м да могат да се изпълняват от строители, които не са вписани в ЦПРС“, каза още инж. Терзиев.

В словото си той подчерта, че през годината са били постигнати и съществени промени, свързани със статута на подизпълнителите и с консорциумите. „Камарата изработи и внесe важни за бранша предложения за промени в Закона за обществените поръчки. Продължаваме активно да работим за изменения и в останалата нормативна база, касаеща инвестиционния процес у нас“, акцентира инж. Терзиев.

Председателят на УС на КСБ допълни, че браншовата организация e защитила и продължава да подкрепя Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която осигурява работа на малките и средните фирми от бранша и е с доказан ефект върху икономиката на страната. „Камарата освен като коректив отново се доказа като полезен партньор на държавата. Затова говорят многобройните проведени от ръководството на организацията работни срещи с институции и организации на най-високо ниво”, заяви инж. Илиян Терзиев и допълни, че годината е била динамична, но и запомняща се заради редица строителни достижения.

„Само преди броени дни АМ „Хемус” порасна с над 9 км. Столичното метро е сред проектите, давани за пример в Европейския съюз”, заяви той.

Инж. Илиян Терзиев сподели, че за шеста поредна година КСБ и вестник „Строител“, със съдействието на Столичната община, са организатори на изложба по повод Деня на строителя, на която могат ясно да се видят постиженията на българските фирми. „Нарекли сме я „Виж София – променяме я заедно“, но мисля, че реализираните с професионализъм и високо качество от българските строители обекти в цялата страна дават основание да разширим това мото и с гордост да заявим „Виж България, която променяме заедно“, каза още инж. Терзиев. „Заедно като строителна гилдия, но и заедно с институциите на централната и местната власт, защото целта ни е обща – да превръщаме страната ни във все по-добро място за живеене, бизнес, туризъм, инвестиции“, допълни инж. Терзиев.

Председателят на УС на КСБ благодари на изпълнителната, законодателната и местната власт и на всички партньори на Камарата за добрия диалог през изминалата година.

„Предстои ни 2020 г., която се очертава като изключително активна. Програмният период навлиза в най-активната си фаза, предстои да бъдат обявени важни поръчки, както и да се финализира реализацията на редица проекти по европейските програми. Нека да продължим да показваме натрупания опит и професионализма си с качественото изпълнение на още повече обекти, с които да направим България по-красива, по-модерна и по-привлекателна“, завърши той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството и съдомакин на събитието Петя Аврамова заяви на свой ред, че 2019 г. ще бъде запомнена като успешна за бранша. Тя допълни, че се отчита ръст във всички видове строителство въпреки негативните икономически сигнали, идващи отвън. Министър Аврамова подчерта, че и за 2020 година в областта на строителството у нас има основания за оптимизъм. „Започна работата по много големи проекти, трябва да ги изпълним качествено и в срок“, каза тя.

Регионалният министър отбеляза, че постепенно напредва работата по приоритетните проекти – изграждането на магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“, „Русе – Велико Търново“, скоростния път „Видин – Ботевград“.

„Разбира се, освен за големите инфраструктурни проекти, които влияят върху развитието на цели региони, работим и да променяме облика на населените места“, подчерта Петя Аврамова. Тя информира, че по управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ се реновират лечебни и социални заведения, училища, детски градини, паркове и обществени пространства, а също така се рехабилитират пътища, санират се сгради.

Министърът отбеляза, че голямо предизвикателство ще са и предстоящите ВиК проекти, но изрази увереност, че строителният бранш ще се справи с изпълнението им. Ще се работи по близо 800 километра водопроводна мрежа, 400 км канализация, пречиствателни станции за питейни и отпадни води.

Петя Аврамова напомни поговорката „Всеки строеж си хвали майстора“ и че създаденото от бранша е пред очите на цялото общество. Тя пожела да се работи така, че да бъде заслужена високата оценка на хората.

Сред официалните гости на събитието бяха още вицепремиерът Марияна Николова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски, председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов, Евгений Иванов, изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, депутати, ръководители на държавни агенции и ведомства, представители на ръководствата на работодателски и браншови организации, мениджъри на водещи строителни фирми и други.

Церемонията продължи с връчването на строителните „Оскар”-и за 2018 г. Вице­пре­ми­е­рът Марияна Николова даде първата Златна награда в

Първа група – строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено),
прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения, в раздел „Големи строители“ на „Главболгарстрой“ АД.

„Изключително ми е приятно да връча този приз. Не бих искала да пропусна да кажа какъв голям принос има КСБ за подпомагането за достигане на високо качество на изпълнението на обектите в страната“, посочи вицепремиерът. Тя подчерта, че авторитетът на днешния строител е висок и това ще продължи да бъде така, ако се полагат усилия за повишаване на квалификацията и професионалната култура на строителите и се отстояват критериите за високо качество.

Златна награда в раздел „Средни строители“ беше връчена от почетния председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов. Нейният получател беше „Обонато Билд“ ЕООД. „През следващата година пожелавам на строителния бранш да има още по-големи успехи“, сподели инж. Пешов пред гостите на събитието. Той заяви, че спрямо 2018 г. има над 16% ръст на строителството. „Използвам случая да се обърна към държавната власт, която трябва да спомогне оперативните програми да следват набелязаните цели. Важно е да позволят да продължи и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“, подчерта почетният председател на КСБ. Той информира също така, че Националният инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска е открил дарителска сметка, и прикани повече хора да се включат в кампанията по набиране на средства за възстановяването на историческото място. (Виж карето на стр. 14)

Отличени със златния приз в раздел „Малки строители“ бяха „ЗСК Монтажи“ ООД, като тяхната награда беше дадена от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

При строежите от транс­порт­ната инфраструктура

ценното отличие в раздел „Големи строители“ получи „Трейс Груп Холд“ АД. Наградата им беше връчена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който на свой ред благодари на строителните фирми за усилията, които полагат през лятото и през зимата, в добри и лоши условия, за да може България да се превърне в прекрасно място за живеене. „През следващия програмен период в сектор „Транспорт“ ще разполагаме с не по-малко от 5 млрд. лв., така че тенденцията от изминалите програмни периоди ще продължи, а с Ваша помощ ще можем да имаме модерна инфраструктура, която да бъде в синхрон с европейските политики“, посочи той.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев отличи „Симекс“ ЕООД в раздел „Средни строители“. „Бих искал да кажа, че строителите са тези, които променят България. Продължавайте напред“, заяви по време на връчването на наградата зам.-министърът.

В същата категория председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски отлични в раздел „Малки строители“ „Автомагистрали София“ ЕООД. „В АПИ сме се убедили, че в строителството няма малки, средни и големи строители, а има добри и не толкова добри. Убеден съм, че след години хората ще оценяват Вашите достижения и труд, Вашите усилия“, каза той.

Специална грамота по повод 120-ата годишнина на Научноизследователския строителен институт – НИСИ, беше връчена на директора му Мая Косева от инж. Илиян Терзиев. „Държа в ръцете си не просто поредното заслужено отличие за НИСИ, а една грамота, която ми е особено скъпа, защото тя идва от най-достойните, най-големите, най-уважаваните – от строителния бранш в България. Тази награда е за поколения български строители, архитекти, химици, инженери, проектанти, за които НИСИ е не само местоработата им. Това е техният дом, съдба и мисия“, сподели Мая Косева.

Церемонията продължи с обявяването на златните призове в

Трета група – строежи от енергийната инфраструктура.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов връчи наградата в раздел „Големи строители“ на „Дитсманн Енергоремонт Холдинг“ АД. В словото си пред гостите на събитието той пожела на строителите устойчивост през годините и ползотворна работа.

„Т и Д Инженеринг“ ЕООД, отличени в раздел „Средни строители“, получиха своя приз от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Министерството има две допирни точки със строителите. От една страна ние подпомагаме бранша чрез Оперативна програма „Околна среда“, където са отпуснати над 4,17 млрд. лв., които са предимно за строителство. От тях вече сме сключили над 154 договора за повече от 3 млрд. лв.”, каза той и допълни, че основен бенефициент от всички тези проекти ще бъдат гражданите на България. „В края на програмния период 220 хил. души ще имат по-добро качество на питейната си вода благодарение на новите пречиствателни станции, които се строят“, заяви министър Димов. Той допълни, че се радва, че браншовата организация и МОСВ са постигнали отличен диалог и баланс. „Ние не пречим на строителството, а то не пречи на околната среда. Надявам се това да продължи, за да направим България още по-модерна“, завърши той.

Вечерта продължи с обявяването на победителя в раздел „Малки строители“ – „Протех“ АД. Златната награда беше дадена от почетния председател на КСБ инж. Светослав Глосов. „През следващата година се надявам да имаме още по-висок ръст на строителната индустрия, повече фирми, които заслужават награди, така че и изборът на победители да става все по-труден“, подчерта инж. Глосов.

Министър Аврамова връчи приза в раздел „Големи строители“ при строежите от

група „Благоустройствена инфраструктура, хидротехническо строителство и опазване на околната среда“
на „Пайп систем“ АД. Наградата в категория „Средни строители“ беше връчена от министър Нено Димов на „Мико – Д“ ООД.

Като „Малки строители“ бяха отличени „КОЦЕВ и ЦВЕТАНОВ“ ООД.

КСБ определи и три специални награди. Първата беше за „Инвеститор на годината в човешкия капитал”. Тя беше връчена от главния секретар и член на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев. Приза получи „Парсек груп“ ЕООД.

Наградата за „Най-динамично развиваща се компания” отиде при „Микс-Констръкшън“ ООД. Отличието им беше връчено от зам.-председателя на УС на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.
„Геострой“ АД получи наградата за „Цялостен принос в строителството”. Ценното отличие беше връчено от изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгени Иванов.

По време на Годишния бал беше проведен и тих търг с картини на художника Павел Митков. Част от събраната сума в размер на 18 500 лв. майсторът на четката ще предостави на КСБ за учредяването на фонд за подпомагане на студенти и ученици от висшите технически училища и професионални гимназии по строителство.

Поздравителни адреси по повод Деня на строителя бяха получени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Националния съвет на Българската социалистическа партия, Федерацията на независимите строителни синдикати, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Искрен Веселинов, председател на

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, д-р инж. Владимир Вутов, изп. директор на „Геострой“ АД, и от „Агенция за сигурност Скорпио“ ООД.

ЗЛАТНИТЕ НАГРАДИ – I група строежи

„Главболгарстрой“ АД: Трогнати сме от Първата награда. Тя е изражение на много труд и високо признание на над 192 строителни инженери и 900 щатни работници, които се трудят по абсолютно всички обекти в цялата страна. Благодарение на тях ние постигаме тези високи резултати. Искам да използвам повода да благодаря и на нашите инвеститори – държавни, общински, частни и чуждестранни. Благодарение на подкрепата и доверието, което ни гласуват, ние трупаме много опит, знания и самочувствие. Те ни позволяват чрез сложността на техните проекти да поддържаме едно високо ниво на инженерния състав. По този начин фирмата има устойчив и плавен растеж. По повод празника желая на всички много здраве, безаварийно изпълнение на текущите и бъдещи задачи и нека бъдем по-човечни, да обръщаме повече внимание на хората около нас, да се грижим за тях. Да направим една нормална работна атмосфера, с която да успеем да върнем всички работници и служители в България, за да ни е по-лесна бъдещата работа.

„Обонато Билд“ ЕООД: Благодарни сме за отличието и подкрепата. Желая на всички здраве, успехи и благополучие.

„ЗСК Монтажи“ ООД: Искам да поздравя всички колеги в компанията. Явно добре сме се потрудили. Освен това искам да благодаря на нашите партньори. Изразявам надежда, че този приз ще затвърди убеждението у тях, че не са сбъркали, когато са се доверили именно на нас в нашето партньорство. Честит празник на всички колеги!

 

ЗЛАТНИТЕ НАГРАДИ – II група строежи

„Трейс Груп Холд“ АД: Искам да изкажа огромната си благодарност за наградата.

„Симекс“ ЕООД: За нас е огромна чест да получим тази награда като признание за свършената от нас работа.

„Автомагистрали София“ ЕООД: Благодарим за признанието. Нашите обекти се изпълняват по всички изисквания на възложителя. Благодаря, наистина съм развълнуван от наградата.

ЗЛАТНИТЕ НАГРАДИ – III група строежи

„Дитсманн Енергоремонт Холдинг“: Изключително признателни сме за това отличие.

„Т и Д Инженеринг“ ЕООД: Наградата е за целия екип на фирмата, който допринесе за нейното придобиване. Благодаря на партньорите и контрагентите.

„Протех“ АД: Няма да крия, че съм изненадан от решението на журито, приятно обаче. Нашата фирма е малка. Ще се радвам следващата година да работим с повече от вас.

ЗЛАТНИТЕ НАГРАДИ – IV група строежи

„Пайп систем“ АД: Преди 2 години взехме Бронзова награда, миналата Сребърна, сега Златна. Благодаря на всички. Желая на всички строители да продължават да създават това, което бъдещото поколение ще помни и ще му се радва.

„Мико – Д“ ООД: За нас е огромно признание, че получаваме за втори път през последните години този висок приз, и то в присъствието на толкова добри строители. Това е признание и доверие и се надяваме това да ни накара да вдигнем още повече нивото.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

„Геострой“ АД получи наградата за „Цялостен принос в строителството“

Геострой“ АД: От името на компанията искам да благодаря на КСБ за голямото отличие. За мен е изключителна чест да приема тази награда. Призът е изцяло заслуга на екипа ни. Искам да благодаря на възложителите за възможността да изпълним проекти в срок и качествено и след това да се гордеем с тях. Да благодаря на партньорите и подизпълнителите за сътрудничеството и най-вече на нашите над 800 служители, без които успешните реализации нямаше да са възможни.

Специална грамота по повод 120-ата годишнина на Научноизследователския строителен институт – НИСИ, беше връчена на директора й Мая Косева

„Инвеститор на годината в човешкия капитал” – „Парсек груп“ ЕООД

„Най-динамично развиваща се компания” – „Микс-Констръкшън“ ООД

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.10.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: