Отличиха най-добрите сред софийските строители

Областното представителство на Камарата в столицата отбеляза Димитровден и връчи ежегодните си награди

Прочетена: 186

Емил Христов
Ренета Николова

По традиция след успешния строителен сезон Областното представителство на Камарата на строителите в България в София (ОП на КСБ – София) отбеляза Димитровден. Събитието, което се състоя в „София хотел Балкан“, събра над 200 представители на фирмите членове, партньори и гости на най-голямата регионална структура на Камарата. На тържеството бяха връчени отличията в ежегодния конкурс „Най-добър строител”, който ОП на КСБ – София, провежда сред своите членове. Домакин на празника беше инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро и на Управителния съвет (УС) на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия. Организатор на събитието бе „Вестник Строител” ЕАД, а водещ – Драгомир Симеонов.

„2019 г. се очертава като много добра за строителния бранш, статистиката сочи ръст от над 17 процента. Реализираните от софийските строители множество обекти от различен мащаб дават всички основания да определим отминаващата година като успешна и за ОП София“. С тези думи инж. Любомир Качамаков приветства строителите.

В словото си инж. Качамаков подчерта, че през годината комуникацията на ОП на КСБ – София, на централно и местно ниво е била много динамична. „Използвам случая и присъствието на представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Столичната община, за да изразя своята и от името на ОП София благодарност“, заяви той и добави, че се надява диалогът с институциите не само да продължи, но и да бъдат постигнати още по-добри резултати. Като един от най-големите успехи през 2019 г. инж. Любомир Качамаков посочи, че ОП е поставило на вниманието на бранша цифровизацията и въвеждането на BIM технологиите. „Убеден съм, че това е бъдещето на сектора. Иновациите ще ни помогнат да повишим производителността на труда в нашите дружества и да бъдем конкурентни“, подчерта той и допълни, че
дигитализацията ще бъде основен приоритет пред Областното представителство и през 2020 г.

Председателят на ОП на КСБ – София, сподели и удовлетворението си от откриването на Шестата съвместна изложба на КСБ и вестник „Строител“, която се реализира с подкрепата на

Столичната община. „Когато човек види събраните в 60 пана фотографии на реализираните в града от софийските строители обекти, няма как да не се гордее с постигнатото през годината“, каза инж. Качамаков. По думите му столицата се променя всеки ден и става все по-красива и привлекателна за живеене, работа и инвестиции, като приносът на строителите в тази промяна е безспорен.

„Нека на празника си пожелаем да сме единни в позициите си, все така неуморни и всеотдайни в работата си и все така да показваме нашия професионализъм в реализираните проекти. Благодаря Ви за усилията, които полагате за издигане на авторитета на нашата достойна професия! Нека и през предстоящата година да Ви съпътстват сполука и успех! И да имате много поводи за радост и удовлетворение от постигнатото“, завърши инж. Любомир Качамаков.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев поздрави присъстващите по повод празника на строителя. „Аз също искам да отбележа изключителното си удовлетворение от добрата комуникация между нашите две институции“, сподели той и допълни, че за диалога допринася общият стремеж към развитие на България. „Вие сте тези, които променят страната ни, за да има тя европейски облик и жизнената среда да става все по-добра. В този многостранен процес нашата родина притежава ключовите фактори, необходими за развитие на успешни бизнес процеси, икономически и инвестиционни проекти“, изтъкна още зам.-министърът.

„България е изградена благодарение на майсторството, плама, сърцето и любовта на българските строители“,
заяви инж. Йовев.

Той посочи, че политиката на правителството е насочена към постигането на макроикономическа и финансова стабилност, създаваща условия за икономически растеж, подобряване на административната среда и запазване на едни от най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз, както и реформиране на професионалното образование и обучение и взаимодействие между висшите училища и бизнеса.

„Споделям теорията на Жан-Жак Русо – хората трябва да живеят в обединеност, защото имат общи потребности. Като общество и отделни личности всички заедно ще намерим решение на проблемите, за да постигнем един бъдещ устойчив модел на развитие на строителния бранш и инвестиционните процеси въобще. Без Вашата професия не може да съществува нито една държава и общество“, заяви зам.-министърът и пожела на всички строители и на техните семейства здраве, любов и все по-успешно развитие на компаниите им.
Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметовете на Столичната община Дончо Барбалов и доц. д-р Тодор Чобанов, Здравко Здравков, главен архитект на София, проф. Стоян

Братоев, изп. директор на „Метрополитен” ЕАД, и инж. Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Тържеството уважиха и почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов, председателят на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС доц. д-р Георги Линков, председателят на Контролния съвет на Камарата Валентин Николов, както и членовете на УС – инж. Велико Желев, инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски, д-р ик.н. Николай Иванов, инж. Камен Наумов, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, председателят на Научно-техническия съюз по строителството в България акад. Ячко Иванов, ректорите на УАСГ и ВСУ „Любен Каравелов“ проф. Иван Марков и проф. Борислав Борисов, инж. Николай Станков, съветник в МРРБ.

По време на церемонията беше прочетен поздравителен адрес от името на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Вие сте хората, благодарение на които София се променя, става по-хубава и по-модерна съвременна европейска столица. Поздравявам Ви и за дейността Ви, свързана с внедряването на BIM технологиите. ОП София е флагманът на иновациите в КСБ, на който разчитаме да продължи усилията си за дигитализацията на сектора“, се казва в адреса от инж. Терзиев. ОП на КСБ – София, получи поздравление по повод празника и от Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите в 44-тото НС. „Камарата на строителите в България се утвърди като авторитетна и отговорна браншова организация и добър партньор в реализирането на важна за страната ни инфраструктура. С организацията ни свързва дългогодишно сътрудничество“, пише тя и допълва, че цени високо експертните становища на КСБ.
Събитието продължи с награждаването на фирмите победители в ежегодния конкурс „Най-добър строител”.

В категория „Малки предприятия с оборот до 5 млн. лв.” първото място взе „Мико – Д“ ООД. Техни подгласници са „Ивком-63“ ЕООД, а третото отличие отиде при „ЕМ – Емил Митев“ ЕТ. Призовете им връчи инж. Любомир Качамаков.

В категория „Средни предприятия с оборот от 5 до 20 млн. лв.“ първото място бе отредено на „Интерхолд“ ЕООД. Наградата връчи зам.-кметът на СО Дончо Барбалов. „София расте и става все по-красива и това е резултат на добрата работа на строителните фирми“, сподели той. „В този празничен ден бих искал да поздравя и в. „Строител“ за обективното отразяване на работата на Столичната община“, добави Барбалов. Втори в тази категория станаха „Хидромат“ ООД, които получиха грамотата си от проф. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен” ЕАД. Той подчерта, че софийското представителство на Камарата на строителите е едно от най-авторитетните в страната. „Наистина такава добра колегия да се събере е рядкост. Радвам се, че имам възможност да връча тази награда, тя е заради работата, която са свършили от фирмата, това са достойни хора.

Трети бяха класирани „Бултермострой“ ЕООД.

„Софийските строители са доказали, че са отговорен партньор на СО за развитието и промяната на града. Доказали са го с професионализма и качеството на своята работа. Сега ще имате възможност да връчите наградата на фирмата, получила високо признание и от своите колеги – първото място в категорията „Големи предприятия с обем оборот от 20 до 50 млн. лв.“, обърна се към главния архитект на София водещият на тържеството. След което обяви победителя в група „Големи предприятия с обем оборот от 20 до 50 млн. лв.“ – „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД. Отличието беше връчено от архитект Здравко Здравков. „Строителството е факторът, който може да промени градската среда. Това, което ще Ви пожелая, е фирмите да имат по-малко проблеми с администрацията, аз ще положа повече усилия в тази насока“, заяви арх. Здравков. „И както се казва – сполай Ви“, обърна се към победителя в категорията гл. архитект.

Инж. Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, връчи приза на „ТАЛ Инженеринг“ ЕООД за второ място в категорията. „Искам да поздравя специално фирмите, които работят в София, защото ние всички се гордеем с тях. Пожелавам им успехи и нови проекти, които да изпълним заедно и да се радваме на резултатите от реализацията им “, сподели Василева и също благодари на екипа на в. „Строител“ за професионалното отразяване на дейностите по оперативната програма.
Третата позиция в категорията взе „КАРО Трейдинг“ ООД.

Голямата награда в категория: „Много големи предприятия с оборот над 50 млн. лв.“ получи
„Геострой“ АД.

„През годините компанията се превърна в еталон за качество, коректност и социална отговорност и напълно заслужено спечели доверието и уважението на възложители, партньори и колеги. Реализираните от дружеството обекти са сред емблематичните за столицата – метростанции, метродепо „Земляне”, „Сан Стефано Плаза”, реконструкцията на Американския колеж и още мн. други. Всеки един от тях е изпълнен с високо качество и в срок. Обекти, които променят визията на София и я правят модерна европейска столица“, посочи водещият Драгомир Симеонов.

Наградата бе връчена от зам.-министър Валентин Йовев.

По традиция за десети път Областното представителство на КСБ в София и Научно-техническият съюз по строителство в България (НТССБ) отличиха и победителите в националния конкурс „Колю Фичето“ за най-добър дипломен проект на абсолвент „строителен инженер“. Призовете им бяха връчени от председателя на НТССБ акад. Ячко Иванов и инж. Любомир Качамаков. „Радвам се, че за поредна година ще наградим млади студенти, хора, избрали строителната професия. Те са изключително ценни за нашия бранш“, посочи академикът.

Първо място за дипломния си проект от степен „Магистър“ спечели Николай Арнаудов от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Втората награда беше за Станислава Митева от УАСГ, а третата – за Йордан Владев от Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. С първа награда в степен „Бакалавър“ беше отличен Стефан Минчев от УАСГ.

За доброто настроение на гостите се погрижиха формация „5‑те сезона“. Кулминацията дойде с изпълненията на легендарната рок група Б.Т.Р., които направиха вечерта незабравима.
За празничната атмосфера допринесе и уникалната Rock’n’ roll визия, която буквално преобрази зала „Роял“ – бетон, китари, черни и червени рози и неустоимите мотори на „Харли Дейвидсън“.

 

Много големи предприятия с оборот над 50 млн. лв.

„Геострой“ АД:

От името на „Геострой“ АД благодаря на ОП София за това отличие. За мен е чест да приема тази награда като знак и признание за професионализъм и авторитет в строителството в България. Бих искал да я посветя на всички колеги, които често в трудни обстоятелства изграждат строителни обекти под ръководството на д-р инж. Владимир Вутов. Благодаря и на възложителите и партньорите, доставчиците и подизпълнителите. Пожелавам им здраве и успех.

Големи предприятия с обем оборот от 20 до 50 млн. лв.

„Райкомерс Конструкшън“ ЕАД:Благодаря за това дългоочаквано признание, както и за неуморния труд на цялата фирма. Част от екипа ни и в момента отстранява аварии по столичната водопроводна мрежа. Благодаря на възложителите за доверието, което ни оказват. Благодаря и на Вас, колеги, за сътрудничеството. Надявам се на все повече успехи във взаимната ни работа за напред.

„ТАЛ Инженеринг“ ЕООД: Всички хубави неща, които сме създали, са в резултат от неуморните усилия и работа на екипа на компанията. Те са в основата на успеха на всяка фирма. Искам да изкажа своята благодарност и към екипа, организирал това елегантно тържество, както и на журито, оценило достойнствата на нашата компания. Тази награда е признание за всеки един член на „ТАЛ Инженеринг“ ЕООД.

„КАРО Трейдинг“ ООД: За поредна година нашата фирма получава награда, което смятам, че е признание и оценка за целия екип на компанията.

Средни предприятия с оборот от 5 до 20 млн. лв.

„Интерхолд“ ЕООД:
Признателен съм за отличието, което получаваме. Искам специално да отправя благодарност към целия екип на фирмата, защото без него нямаше да постигнем дори малка част от всичко това. Пожелавам на колегите успех, по-хубави обекти и безпроблемно изпълнение.

„Хидромат“ ООД:
Нашата фирма е основата през 1992 г. от инж. Кирил Маслев. Вече 27 г. ние сме неделима част от изграждането на редица големи инфраструктурни проекти в страната – метро, пътища, магистрали. За „Хидромат“ ООД тази награда е огромна чест.

„Бултермострой“ ЕООД:
Щастлив съм, че сме удостоени с подобно отличие. Благодаря за доверието на всички колеги, с които сме работили. Надявам се да продължаваме да го оправдаваме.

Малки предприятия с оборот до 5 млн. лв.

„Ивком-63“ ЕООД

Благодаря на комисията, която оцени нашата фирма. Ние не сме голяма компания, но сме съставени от водещи специалисти и в зависимост от вида работа персоналът ни може да нарасне от 20 на 100 човека.

Позволете ми да споделя и няколко думи за развитието на нашия бранш през последните 15 години. Преди бяхме разединени и в тежко положение, но сега нещата стоят по друг начин. Радвам се да видя в тази зала да присъстват около 90% млади инженери. Това говори, че пред нашия сектор има много голяма перспектива.

Победителите в националния конкурс „Колю Фичето“

Първо място – Николай Арнаудов от УАСГ

Второ място – Станислава Митева от УАСГ

Трето място – Йордан Владев от ВТУ „Тодор Каблешков“

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.11.2019. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: