КСБ

КСБ подписа меморандум с Конфедерацията на мароканските предприятия

Автори Георги Сотиров
Ренета Николова


Продължава активната международна дейност на КСБ в търсене на нови решения за подпомагане на българските строителни фирми за работа зад граница. Тази седмица делегация на КСБ, водена от нейния председател инж. Светослав Глосов, посети Мароко. В делегацията участват Венелин Терзиев - зам.-председател на КСБ, инж. Иван Бойков - изп. директор, Весел Етугов, гл. експерт в секция „Малки и средни предприятия”, Калин Йорданов - „Главболгарстрой”, инж. Росен Колелиев - председател на секция „Инфраструктурно строителство”, Тома Колелиев от „Инжконсулт” и представител на КРИБ Владимир Стойчев от „Софарма”.
В Генералната конфедерация на мароканските предприятия е проведена интересна бизнес среща между нашата делегация и марокански фирми от областта на строителството. След задълбочени разисквания е подписан меморандум за по-нататъшно развитие на деловите отношения в интерес и на двете страни. Образованието и обучението в България на строителни кадри от Мароко е една от основните сфери, към която представителите на бизнеса от северноафриканската страна са проявили силен интерес – това разказа по телефона за
в. „Строител” председателят на КСБ инж. Глосов. По отношение на приоритетите на мароканското правителство в сферата на строителството той посочи, че предстои изграждането на голямо количество т.нар социални жилища, ориентирани към приобщаване и създаване на по-добри условия за живот на най-бедното население.
Българската делегация е посетила и провеждащото се в момента строително изложение в Казабланка, където са се състояли срещи и разговори с фирми, участващи в изложението. По време на деловите контакти председателят инж. Глосов е говорил за капацитета, който имат българските строителни фирми за работа зад граница, разяснил е на присъстващите актуалното законодателство на нашата страна и възможностите за коопериране на фирми от двете държави.
Домакините от Мароко са проявили интерес към възможностите на българските строители и са декларирали съпричастност към идеите на КСБ за работа на български строители в северноафриканската държава чрез създаване на съвместни дружества.
Очаквайте повече подробности от визитата в следващия брой.