Главната ни задача е да запазим единството на КСБ

Прочетена: 24

Зам.-председателят на КСБ Венелин Терзиев, председателят на КСБ инж. Симеон Пешов

Единство, р а зум, сп о койствие и диалог – към това призова председателят на КСБ инж. Симеон Пешов в обръщението си към Управителния съвет на Камарата, който се проведе в Бургас. Неговият доклад за дейността на КСБ през 2009 г. беше приет единодушно. Инж. Пешов акцентира върху добрите отношения на КСБ с държавните органи и с общините. По думите му добре се развива и международната й дейност, като доказателство за това е избирането на София за домакин на конгреса на FIEC през 2011 г. Инж. Пешов определи като изключително важна и полезна работата на Изпълнителното бюро и на Управителния съвет по законите, свързани със строителството – Закона за обществените поръчки, Закона за устройство на територията, Закона за данък добавена стойност и др.

Неговият доклад за дейността на КСБ през 2009 г. беше приет единодушно. „В момента в КСБ членуват 1932 фирми, които изпълняват над 85% от обема на строително-монтажните работи в страната. Камарата е стабилна организация, с ясна структура и с относително постоянен членски състав”, това каза в доклада си пред Управителния съвет на КСБ инж. Симеон Пешов. „Ние се радвахме през 2008 г. на изключително високи стойности на строителните обеми. Отчетната 2009 г. беше началото на влизане на страната в икономическата криза. През настоящата 2010 г. ситуацията до месец май остана най-тежка. В сегашния момент сме в най-ниската точка. Много фирми заключиха офисите си”, заяви той, но добави, че се появява надежда, което се дължи най-вече на това, че все по-активно започва провеждането на търгове за усвояване на европейските фондове.
Инж. Пешов акцентира върху добрите отношения на КСБ с държавните органи и с общините. По думите му добре се развива и международната й дейност, като доказателство за това е избирането на София за домакин на конгреса на FIEC през 2011 г. „Камарата създаде уникален регистър, за който сме поздравени от много институции, и можем да се гордеем с него”, подчерта инж. Пешов. Той определи като изключително важна и полезна работата на Изпълнителното бюро и на Управителния съвет по законите, свързани със строителството – Закона за обществените поръчки, Закона за устройство на територията, Закона за данък добавена стройност и др. „Организирани бяха експертни групи. Техните предложения, след утвърждаване, бяха представени и защитавани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и пред комисиите в Народното събрание. Частичен успех има, но той е недостатъчен и предстои много труд и постоянство за довеждане на нещата до успешен край”, се посочва още в доклада. „Главната задача пред всички нас е запазването на единството на КСБ, обединяване около устава и нуждите на строителите, работата в синхрон с всички звена”, категоричен е председателят на Камарата.


Отложиха промените в Устава на КСБ

Инж. Михаил Петров, член на УС на КСБ

Разгорещена дискусия предизвика въпросът за промени в Устава на КСБ. „Постъпиха много предложения, насочени към по-нататъшно развитие на организацията, но голяма част от тях са свързани с промени и в Закона за КСБ”, обясни доц. Линков, председател на комисията, работеща по промените в устава. Затова, докато не бъдат предприети съответните действия за промени в закона, те са невъзможни. Според доц. Линков останалите предложения могат да бъдат разделени на две групи – касаещи целите и задачите на Камарата и отнасящи се до механизма на функциониране на организацията като цяло и на нейните органи за управление. Бяха изказани различни мнения, подкрепящи и двете противоположни становища – че промените са нужни сега и че трябва да се случат по-късно. По думите на инж. Пешов „има разумни доводи и в двете позиции”. След края на дебатите беше взето решение измененията на устава да се отложат за есента, когатода бъде свикано ново общо събрание – изцяло посветено на този въпрос. УС прие също отчета за изпълнение на бюджет 2009 г. и проектобюджета за 2011 г., докладвани от изпълнителния директор на КСБ инж. Иван Бойков. Той изказа благодарност на областните представителства за това, че са провели отчетно-изборните си събрания съгласно графика и че всички делегати на общото събрание вече са определени. Преизбрани са шестима председатели на областни представителства – в Добрич, Кърджали, Кюстендил, Стара Загора, Хасково и Русе. УС прие 24 фирми за членове на КСБ.


Все още няма решение за Централния офис на КСБ в София

Все още няма решение за Централния офис на КСБ в София. В комисията за оценка на подадените оферти са постъпили 9 предложения, 6 от които са отхвърлени, и са останали 3, докладва нейният председател инж. Николай Галчев. УС разгледа и трите оферти и възложи на изпълнителния директор и на председателя на комисията да започнат реални преговори за проекти за подписване на предварителни договори за закупуване и на трите терена. Беше решено също да се изясни и юридическият им статут, а окончателното решение ще бъде взето на заседанието на 23 юни т.г.

УС одобри единодушно предложенията на областните представителства на КСБ във Варна, Габрово, Перник, Плевен, Смолян и Сливен да закупят свои офиси.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.06.2010. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: