КСБ

Да създаваме заедно по-добро настояще

Да създаваме заедно по-добро настояще. Под това мото премина презентацията на полската фирма „ViaCon”, специализирана в проектирането, производството, продажбата и монтажа на тръби и податливи конструкции от стомана и изкуствени материали за строителството и във възстановяването на проходи, мостове, надлези, тунели, прелези и преходи за диви животни. Организацията на форума, който беше изключително добре посетен от наши инженери и собственици на фирми от строителния бранш, отново беше на обичайната висота. Експертите на секциите „Инженерна инфраструктура” и „Енергийно строителство” на КСБ създадоха делова обстановка за работа. Във встъпителните си думи инж. Стефан Карчев представи гостите от Полша, с няколко думи характеризира тяхната работа в повече от 15 държави на Европейския континент и даде думата на инж. Лешек Януш.
„Ние сме в Европейския съюз и заедно имаме възможност да използваме европейските фондове за развитие на пътната инфраструктура – в изграждането на съоръжения при железопътната мрежа, по шосетата и магистралите, и което е особеното – ние сме активни защитници и на околната среда. Искам да предам част от нашия опит, защото ние развиваме дейност в Австрия, Румъния, Литва, Швеция, Финландия, Беларус, Украйна, Русия”, започна презентацията си полският гост.
Полската фирма проектира и произвежда системи за дъждовна канализация и регулиращи резервоари за вода, геосинтетици, геовлакна, геомембрани. Специализирана е в производството и отдаването под наем на временни мостови съоръжения. Инж. Януш обърна внимание, че „ViaCon” предлага най-напредничавите технически решения в областта, като активно сътрудничи с полския Изследователски институт по пътища и мостове, с техническите университети в Краков, Ополе, Познан, Шльонск и Вроцлав.
„Нашата цел е непрекъснато да усъвършенстваме продуктите си и да работим коректно с партньорите си. Добре е да знаете, че Полша в момента е най-голямата пътна строителна площадка в Европа”, завърши полският инженер. Ще допълним, че той е член и на Американската асоциация на пътните инженери. Оживените разисквания след презентацията продължиха и след определеното от организаторите време.