Спорт

Георги Глушков оглави федерацията по баскетбол

Георги Глушков е новият президент на БФ „Баскетбол”. Единственият българин, играл в НБА,  зае поста на починалия през пролетта Михаил Михов. Той бе избран с пълно единодушие на провелото се във Варна общо отчетно-изборно събрание. Форумът стартира с един час закъснение заради липса на кворум в обявения час. Веднага след това започна с участието на 77 делегати от цялата страна. Глушков беше и единственият кандидат за поста.
Събранието започна с едноминутно мълчание в памет на Михаил Михов, когото мнозина смятаха за романтик  заради големите му амбиции за развитието на родния баскетбол.  
Новоизбраният президент определи задачата си като „тежка и отговорна” заради финансовото състояние, в което се намира федерацията. „Когато сме единни, нещата биха били по-лесни за всички нас”, заяви Глушков. Той добави още, че предвижда едногодишен план,чиято цел ще е да намали дефицита на федерацията с поне 50%. Една от основните задачи, по които Глушков ще работи с приоритет, е намирането на основен спонсор, който да покрива разходите на националните ни отбори по баскетбол. Част от родните звезди в баскетбола подкрепиха идеите на Глушков. Сред тях  бяха селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски, шефът на баскетбола във Варна  Симеон Варчев. На събранието присъства и зам.-министърът на спорта Иван Ценов. Първото си интервю като президент на БФ „Баскетбол” Георги Глушков даде специално за в. „Строител”.Новият президент: Отговорността е голяма
Г-н Глушков, бих искал да ви поздравя за новия пост. Какви нови предизвикателства очаквате да срещнете като президент на БФ „Баскетбол”?

Отговорността е много голяма. Както пред младите, така и пред по-възрастните, които са познали успехите. Пред младите, защото те очакват да станат добри баскетболисти, а ние сме длъжни да им осигурим добри условия. Предизвикателствата ги чакам и ще ги приема, защото баскетболът ме е създал като човек, и като състезател. Отдал съм голяма част от живота си на този спорт и ще продължавам да давам мило и драго за него. Мисля, че с помощта на колегите, които присъстваха на общото събрание, и на членовете на Управителния съвет към БФ „Баскетбол” ще успеем да се преборим с тези предизвикателства.

Вие казахте, че ако действате заедно, то всичко би било по-лесно. Днес видяхме, че ви избраха напълно единодушно. Това значи ли, че имаме една сплотена федерация?
Моментът е такъв, че ние трябва да бъдем обединени. Щом става въпрос за развитието на българския баскетбол, няма точка от дневния ред, която да ни разединява на два полюса. Много е важно, че всички се обединихме около каузата за работата с децата - бъдещето на родния баскетбол. За да постигнем целите си – и съответното развитие на мъжкия баскетбол, ние трябва хем да работим много, хем всички – състезатели, треньори, ние от ръководството, да гледаме в една посока. И тя е ясна – европейско и световно равнище.

Какво е моментното състояние на БФ „Баскетбол”?
Федерацията е в състоянието, в каквото се намират и много други фирми в България. Има задлъжнялост, има вземания, които трябва да се покриват и след това ще останат малко средства. Така или иначе ситуацията е сложна. Досега сме успявали да съберем дължимите ни средства и се надявам всичко да върви по график.

Необходими ли са някакви структурни промени във федерацията?

Направихме промени в проекто-бюджета, които засягат разходната част. И може би след избирането на управителен съвет аз ще им представя план, който колегите евентуално да одобрят, за да може работата на федерацията спокойно да протича.

Скоро започва Европейското първенство по баскетбол за мъже в Литва. Какви цели сте поставили пред националния ни отбор по отношение на класиране?
Иска ни се да бием няколко отбора, но няма да казваме кои и кога. Най-важ-ното е да играем по такъв начин, че да оставим впечатление у нашите зрители, че сме достоен отбор и че даваме всичко от себе си, за да постигнем победата. Защото хората, които обичат баскетбола, виждат, че ние не играем по начина, по който трябва. За всеки мач играчите ни трябва да дават 100% от това, на което са способни. Бих искал да направим едно добро класиране. За нас, за състезателите и треньорите това е много важно. Имаме реални шансове и вярвам, че ще успеем да ги реализираме.

Какво си пожелавате занапред?

Пожелавам си българският баскетбол да отстоява своите позиции – такива, каквито ги знаят по-старите любители на този спорт. Такива, каквито всички ние искаме. Баскетбол на световно ниво, по нищо не отстъпващ на големите отбори.