КСБ

Вестник „Строител“ представи книга с интервюта по повод 12-ата си годишнина

Емил Христов

Ренета Николова

 

По повод 12-ата си годишнина вестник „Строител“ издаде специална книга „Строител. Интервюта“, в която събра свои знакови интервюта с личности, имащи значителна роля в европейския и българския политически и обществен дневен ред, а също и в развитието на Камарата на строителите в България и строителния бранш. Представянето на книгата се състоя в „София хотел Балкан“ и бе уважено от ръководството на КСБ, председатели на ОП на КСБ, представители на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС, на Столичната община, на синдикатите и на научната общност. Водещ и символичен домакин на събитието бе прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова. На събитието присъстваха председателят на СД на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов и Любомир Качамаков, член на СД, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на ФИЕК.

КСБ бе представена от председателя на Управителния съвет инж. Илиян Терзиев, изп. директор Валентин Николов и членовете на УС на Камарата д-р инж. Владимир Вутов, Любомир Пейновски, инж. Иван Моллов, инж. Тодор Андонов, Светослав Борисов. Представянето бе уважено от доц. д-р инж. Георги Линков, председател на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС, инж. Валентин Зарев, председател на секция „Проектиране и строителен надзор“ в КСБ, инж. Живко Недев, зам.-председател на секция „Транспортна инфраструктура“ в КСБ, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на НКСВ, ген. Борис Анакиев, председател на секция „Строители воини“ на НКСВ, представители на фирмите партньори на в. „Строител“ и приятели на изданието, сред които г-жа Бисерка Пешова, г-н Доминик Хамерс, г-жа Диана Глосова, инж. Нина Стоянова и др.

Сред официалните гости на събитието бяха Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 44-тото Народно събрание, Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020“, Дончо Барбалов, зам.-кмет на СО по направление „Финанси и здравеопазване“, арх. Любомир Георгиев, директор на ОП „Софияплан“, инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“, инж. Цветелина Иванова, председател на Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Цветелина Бикарска, зам.-председател на ФНСС, Мая Косева, управител на „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, Мартин Жлябинков, секретар на община Перник.

„За мен тази вечер е много вълнуваща. Поводът да бъдем тук е двоен - премиерата, първото представяне на книгата „Строител. Интервюта“ и 12-ият рожден ден на вестника“, сподели в началото Ренета Николова. Тя представи и екипа, който е работил по реализацията на книгата. „Заедно с мен са моите колеги журналисти и отговорни редактори във в. „Строител“ - Десислава Бакърджиева и Емил Христов, нашият графичен дизайнер и специалист предпечат инж. Галя Герасимова и коректорът на книгата Румяна Кръстева. Използвам случая да им благодаря за всеотдайността и чудесната екипна работа“, посочи Николова.

Тя сподели, че причината книга да е толкова специална за екипа е, защото на първо място в нея са събрани интервюта на български и европейски личности с голямо значение в политическия, обществения и строителния дневен ред. „Периодът, в който са правени тези интервюта, също е доста сериозен. На практика изданието на КСБ в последните 12 години записва строителната история на България, като в книгата са събрани различни гледни точки за строителството, пречупени през погледа и визията на нашите участници“, сподели тя. Главният редактор на в. „Строител“ допълни, че до този момент подобно специално издание не е правено, и смята, че то ще се радва на голям интерес не само от хората от бранша, но и от много по-широк кръг читатели.

„Работата по книгата продължи повече от 6 месеца, тъй като тя течеше паралелно с ежедневните ангажименти на екипа по подготовката и издаването на вестника. От над 1000 интервюта, направени през този период, след многократни селекции избрахме 74“, подчерта Ренета Николова.

След това тя даде думата на Десислава Бакърджиева, отг. редактор във в. „Строител”, която сподели, че освен предизвикателство, създаването на специалното издание е било и удоволствие. „Изключително е трудно да избереш измежду толкова много личности и интервюта, присъствали в изданието през изминалите 12 години. Но ми беше и много приятно да си припомня интервютата с тях от различни периоди“, каза тя.

„Погледнато отстрани, моята работа бе по-лесна след трудния процес на избор на интервютата, когато аз непрекъснато повтарях, че книгата все пак е само една, а не са няколко тома и не може да побере всичко интересно“, посочи графичният дизайнер и специалист предпечат инж. Галя Герасимова. Тя подчерта, че докато е правела книгата, се е връщала към историите за изграждането на някои сгради и обекти, с които сега сме свикнали, а преди броени години са били само проекти. „И така в мен се утвърди надеждата, че тази книга, рожба на вестника, ще има свой собствен живот като хроника на едно строително десетилетие“, завърши Герасимова.

Пред събралите се гости говори и коректорът на книгата Румяна Кръстева, която заяви, че качествен продукт се получава само когато всички звена, ангажирани в създаването му, работят като екип. „Що се отнася до смисъла на издаването на този сборник, бих казала, че той е своеобразен алманах на непосредственото ни минало и документ за това как се развива браншът, страната, а благодарение на гостите от европейскити институции и накъде върви Европа. В това намерих смисъл и хъс“, сподели тя.

„Изданието „Строител. Интервюта“ е продукт на 12 години желание да бъдем актуални, интригуващи и интересни за нашите читатели. Това са над 400 страници, изпълнени с много мъдрост, знание, ентусиазъм и професионализъм, а зад всяко едно от интервютата стои неуморният труд на целия екип на в. „Строител“, каза Емил Христов. Той сподели, че през годините стремежът на всеки един член на редакцията е бил да изгражда мостове към читателите, за да могат да усетят и те целеустремеността на хората, които градят бъдещето на България и Европа. „Книгата е ярък пример за професионална журналистика, чиято цел е да не спира да информира обществото“, поясни отговорният редактор.

[caption id="" align="alignleft" width="255"] По случай 12-ата си годишнина в. „Строител“ получи от проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, специална пластика[/caption]

„Искам да отправя и специалните си благодарности към главния редактор и прокурист на в. „Строител“ г-жа Ренета Николова, без която всичко това нямаше да бъде реалност. Тя е човекът, който през тези 12 години не спря нито за миг да ни мотивира да се развиваме и благодарение на когото тази книга стана факт“, посочи още той.

От своя страна прокуристът и главен редактор на изданието Ренета Николова отправи своите благодарности към компаниите партньори на вестника, помогнали за реализацията на книгата и празничното събитие по повод рождения ден на изданието, и специално към техните ръководители. „Благодаря им от сърце, че те видяха и оцениха потенциала на тази идея, подкрепиха я и по този начин ни дадоха възможността да работим, да я реализираме и да направим нещо наистина стойностно, защото, както един от нашите събеседници в книгата казва: „Само написаното и построеното остава. Тази книга ще остане и след 100 години“. Благодаря Ви, че ни дадохте възможността да я направим!“, не скри емоциите си главният редактор на изданието. Николова благодари специално и на сегашното и всички предишни ръководства на Камарата на строителите за съвместната работа и подкрепа през годините, а също така и на Съвета на директорите на в. „Строител“, като подчерта, че Съветът винаги съдейства в ежедневната работа на изданието.

Като член на ръководството на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Любомир Качамаков поздрави екипа на изданието и специално главния редактор. „Създали сте един чудесен и стойностен продукт, който съм сигурен, че много хора ще прочетат с удоволствие“, каза той и добави, че книгата показва не само историята на в. „Строител“, но паралелно с нея и тази на Камарата на строителите в България и на бранша.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев си припомни първото интервю, дадено за вестника в далечната 2010 година. „През всичките тези 12 години зад бранша стои в. „Строител“. Безкрайно сме благодарни на екипа и най-вече на ръководителя му Ренета Николова за всичко това, което те правят. В книгата можем да видим какви бяхме и какви сме, надявам се да станем още по-добри“, посочи инж. Илиян Терзиев. „Благодаря Ви много, бъдете живи и здрави и продължавайте напред! За бранша ще бъде добре, ако правите такива книги на всеки 5 години!“, пожела на екипа председателят на УС на КСБ.

Изп. директор Валентин Николовх сподели, че вестникът винаги е бил актуален и адекватен на събитията, които се случват. „Преди известно време си купих всички вестници, които можеха да се вземат в този ден - нещо, което не бях правил от много години, и просто се поразих от това, което видях. Истината е, че такъв вестник като нашия, който Рени Николова и екипът на „Строител” правят, няма. Браво!“, заяви той.

Доц. д-р Георги Линков, председател на Комисията за ЦПРС, посочи, че следи изданието и смята, че то е отлично ориентирано в отразяването на най-важните за строителния бранш събития. „Вършите чудесна работа“, бе оценката на ръководителя на Централния регистър.

Главният редактор на в. „Строител” благодари от името на екипа за подкрепата от страна на КСБ и за високата оценка и хубавите думи.

„Един от най-важните и бих казала най-сериозните партньори, с които в. „Строител” работи дългогодишно, е Столична община. София се промени изключително много под ръководството на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и нейния екип. Всяка година Камарата и в. „Строител” със съдействието на СО организираме изложба по повод Деня на строителя и показваме създаденото и изграденото през годината от българските строители - Софийското метро, детски градини, обновени булеварди, санирани сгради и много други обекти“, подчерта Николова. Тя даде думата на зам.- кмета на СО г-н Дончо Барбалов, като му благодари за партньорството през годините.

Дончо Барбалов поздрави екипа на в. „Строител“ за изключително обективното отразяване на работата на СО през годините, както и за отличното партньорство. „Когато трябва, ни хвалят, когато се налага, ни критикуват. Мисля, че това е една много добра съвместна работа. Преди всичко искам да поздравя авторите на книгата. Изключително щастлив съм, че и аз попадам на страниците й“, каза той и допълни, че въпреки че живеем в електронен век, историята е доказала, че това, което е написано в книга, остава завинаги. „Всяко едно от избраните интервюта през тези 12 години ще остане в историята. Мисля, че това е много ценно, и благодаря за усилията и всичко, което сте направили“, заяви Барбалов.

„Строител. Интервюта“ е едно истинско бижу. Пожелавам да продължавате да бъдете толкова иновативни, дръзки и да сте гласът на българския строител“, подчерта председателят на ФНСС инж. Цветелина Иванова. Тя допълни, че за синдикалната организация вестникът е една институция. „Всяка седмица той e на моето бюро. В него мога винаги да намеря нещо интересно, което ме вълнува. Продължавайте да сте все така добър сплотен екип и дерзайте. Бъдете успешни и все така градете напред“, каза още тя.

След нея думата взе зам.-председателят на ФНСС Цветелина Бикарска, която посочи, че изданието е най-точното място, от което човек може да черпи информация за строителния бранш.

Пред гостите говори и инж. Ионаис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на Ф „СИВ“ - „Подкрепа“. „Тази книга ни припомня какво сме говорили и вършили в годините, какви идеи сме имали и какво реално сме постигнали“, каза той. Инж. Партениотис си припомни и времето на създаването на вестника. „Стремглаво преминаха 12 години от този период, а както всички знаят, след тази година започват най-чистите емоции и трепети, така че вярвам, че и пред в. „Строител“ предстоят хубави неща“, допълни той. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ отправи и специални поздрави към главния редактор на изданието Ренета Николова.

В края на представянето на книгата Николова още веднъж благодари от името на екипа за подкрепата на Камарата и на всеки един от партньорите на вестника. „Всички тези пожелания, които чухме, могат само да ни стимулират да ставаме още по-добри, да се развиваме и да търсим нови възможности, за да сме още по-полезни и четени“, акцентира тя.

Поздравителен адрес до ръководството и екипа на вестника бе получен от Мария Габриел, еврокомисар по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“. „В продължение на всичките тези години в. „Строител” професионално отразява постиженията и предизвикателствата, касаещи строителния бранш и в България, и в Европа. Той има своя оригинален медиен облик с разнообразната тематика, която представя на своите читатели. Книгата е безценно свидетелство за развитието на един от най-важните за икономиката ни сектори - строителството, очертавайки строителната история на нашето време. Пожелавам на вестника да бъде верен спътник на строителния сектор в нашата страна, да носи винаги точна и актуална информация на своите читатели и да продължава да защитава достойно доверието, което си е заслужил пред тях като достоверен източник“, посочва в него Габриел.

„С огромно удоволствие Ви поздравявам по случай 12-годишнината от създаването на вестник „Строител”. Използвам случая да Ви изкажа моята искрена подкрепа и благодарност за големия принос в отразяването на случващото се в строителния бранш. С вестника се получава желаната информация от всички строители, вписани в ЦПРС, от всички държавни и общински органи. Той е източник на информация за законодателни инициативи, приети закони и наредби, и разбира се, актуално отразява изграденото от строителите, с което се гордеем. Също така Вие сте нашата трибуна за мнения, предложения и критични материали“, се казва в адреса на инж. Розета Маринова, член на УС на КСБ и председател на Комисията по професионална етика към КСБ.

Екипът на изданието получи поздравителен адрес и от д-р инж. Владимир Вутов, изп. директор на „Геострой“ АД. „За своите 12 години изданието се развива и утвърждава като единствената медия, която отразява важните за строителния сектор новини, добри примери и се бори за разрешаването на проблемите на строителите. Във всеки брой на изданието винаги има поне едно интересно интервю. А днес думите на Вашите събеседници са поместени и в луксозна книга, която съм убеден, че ще бъде не само интересно четиво, а и част от историята както на вестника, така и на журналистиката като цяло. Пожелавам Ви още много интересни идеи, които да реализирате с вдъхновение, както и да продължавате неуморно да работите за популяризиране на строителния бранш, защото да си строител е не просто професия. Това е кауза“, пише той.

Пожелания бяха получени и от „Национално сдружение недвижими имоти“. „Творческите планове на екипа Ви, стремежите и градивната посока, в която сте поели, дават възможност на професионалистите в сектор „Строителство” да разполагат с една компетентна експертиза и обективна медия. Вестник „Строител” е пример за журналистика с високо качество. Приемете нашата приятелска подкрепа към Вашата мисия да изразявате и защитавате интересите на строителния бранш, който е един от най-значимите и динамично развиващи се сектори в българската икономика през последните години“, се казва в адреса, подписан от Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ.

В края на официалната част екипът на вестника разряза специално направена с уникален вкус торта от сладкарница „Гаврош“. За доброто настроение на гостите се погрижиха топ музикантите от група „Акага“. Качествените напитки пък бяха осигурени от партньорите на вестника от „Черноморско злато“ АД. Прекрасната декорация на залата бе дело на „Ламоре декорейшън”. Всеки гост на тържеството получи и подарък – един брой на книгата „Строител. Интервюта“.

Видео клип, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието https://vestnikstroitel.bg/ и на YouTube канала на вестника.