КСБ

ОП на КСБ – Варна, връчи за 20-и път годишни награди за строителство

Юбилейният „Златен отвес“ спечели „ИСС Инженеринг“ ООД

Областното представителство (ОП) на КСБ във Варна връчи за 20-и път годишните си награди от конкурса за строителство „Златен отвес 2021“. Юбилейната официална церемония се състоя на 25 октомври в „Гранд Мол“ - Варна. По традиция събитието се проведе по повод професионалния празник на бранша Димитровден и постави началото на „Строителна изложба – Варна“. Сред официалните гости бяха зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов и инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на Камарата на строителите в България. На събитието присъстваха членове на ОП на КСБ – Варна, представители на отличените фирми и граждани. Домакин на церемонията беше инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ – Варна. Вестник „Строител“ традиционно бе медиен партньор на инициативата.

Голямото отличие „Златен отвес“ спечели „ИСС Инженеринг“ ООД. Компанията получи статуетка и сертификат за консервация и реставрация на главни фасади на хотел „Роял“ на ул. „Хан Омуртаг“ №11 и ул. „Охрид“ №26 във Варна.

„За нас е огромна чест, че толкова много години успяваме да покажем успехите на местните фирми. За ръководството на Областното представителство е изключителна отговорност да оцени труда на колегите си“, заяви инж. Стоянов. Той подчерта, че въпреки трудностите и предизвикателствата, породени от пандемията, компаниите от Варна са доказали със своите обекти, че са едни от най-добрите в цялата страна.

„Времената са сложни, коронакризата засегна не само хората, но и икономиката. Въпреки изпитанията, с които всички се сблъскахме, строителите отново можем да се похвалим със съграденото“, допълни инж. Пенко Стоянов. Той сподели, че изключително много се радва, че в морския град активно се строи и това по думите му се доказва от големия ръст на строителни разрешения, които се издават от администрацията.

„Приятно ми е да виждам фотоси със сгради в изложбата, които са достижение на варненските строители. Те работят не само в об­ласт­та, но и на територията на цяла България“, заяви на свой ред инж. Христо Иванов. Той сподели, че се надява през следващата година да види още повече участници в конкурса „Златен отвес“. „Строителството във Варна се откроява с изключително висок стандарт на изпълнение. Бих искал през 2022 г. преди конкурса съвместно с главния архитект на общината да направим разбор и да поканим строителите и инвеститорите, които са изпълнявали обекти през годината, да презентират своите постижения и да се види колко много се прави в града“, подчерта инж. Иванов.

Право за участие в конкурса „Златен отвес“ имаха строителни фирми, които са завършили своите проекти на територията на България в периода до 30 септември 2020 г. Сред критериите за оценка са качеството на СМР, прецизността при спазване на технологиите и детайлите на сградите, съответствието с проекта, както и функционалната пригодност, индивидуалността на архитектурния проект и възстановяването и усъвършенстването на градската среда.

Комисията с председател Руси Русев, член на Контролния съвет на ОП на КСБ - Варна, и членове инж. Красимир Даскалов, член на ОблС на ОП на КСБ - Варна, арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, арх. Николай Рачински, председател на варненската структура на Съюза на архитектите в България, арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, и инж. Снежина Милева, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – РК Варна, определи победителите в шестте категории. Те са „Сгради със смесено предназначение“, „Многофамилни жилищни сгради“, „Хотели и ваканционни комплекси“, „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“, „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“ и „Реставрация на обекти – недвижими паметници на културното наследство“.

Първа награда, приз за високо качество в строителното изпълнение, и книгата „Строител. Интервюта“ в

категория „Сгради със смесено предназначение“ получи „Планекс“ ЕООД

за изграждането на „Панорама парк – комплекс жилищни сгради“ на ул. „Петър Скорчев“ №4 във Варна.

„Вида Груп“ ООД спечели първото място в „Многофамилни жилищни сгради“

за изпълнението на обект на ул. „Неофит Бозвели“ №9 във Варна. Второто място бе за „Перинов и синове“ ЕООД за жилищна сграда на бул. „Република“ №58. Трети станаха „Александрид“ ООД, които бяха отличени за обекта си на ул. „Мир“ №73 във Варна. Дипломи за участие в тази категория получиха още „Комфорт“ ООД и „Екип“ ЕООД.

„Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД грабна грамота и първа награда в категория „Хотели и ваканционни комплекси“.

Компанията бе наградена за реализацията на „Хотел и басейн – първи и втори етап – Романс Фемили Суитс“ в кк „Свети Константин и Елена“.

В категория „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“ първото място бе за „Експрес гаранцион“ ООД

за изграждането на предприятие за производство на материали и опаковки от хартия и картон по плана на с. Тополи, община Варна.

Грамота за второ място получи „Монтажи – Варна“ АД за строителството на инсталация за производство на етилов алкохол, инсталиране на газови турбини за производството на електричество и пара и увеличаване на производството на основни продукти в „Амилум България“ в Гаровата промишлена зона на Разград.

В „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“ отличие взе само

„Строител СВ“ ООД за изграждането на център за грижа за лица с различни форми на деменция, подпорни стени и ограда в жк „Владислав Варненчик“ във Варна.

Най-добър в категорията „Реставрация на обекти – недвижими паметници на културното наследство“ бе „Камо Билд Груп“ ООД за консервация, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив и изграждане на защитно покритие.

Връчени бяха и две специални награди. Първата бе от главния архитект на Варна арх. Виктор Бузев на „Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД, а втората - от ОП на КСБ - Варна, като призът получи „Камо Билд Груп“ ОДД за екипност при запазването на архитектурно-историческото наследство.

 

Видео репортаж за събитието изработен от в. „Строител“ може да се види на сайта на изданието www.vestnikstroitel.bg и на YouTube канала на вестника.


Инж. Христо Иванов,  зам.-кмет на Варна:

Много съм впечатлен от изложбата

 

Много съм впечатлен от строителната изложба тази година, както и от обектите, които бяха отличени в конкурса „Златен отвес“. Качеството на изпълнение наистина е видимо. Има още доста сгради в града, които заслужават също да бъдат презентирани пред нашите съграждани. Действително с труда си строителите помагат Варна да придобие все по-хубава визия.

Искам да подчертая, че имаме отлично сътрудничество с ОП на КСБ – Варна, и съвместно с тях решаваме проблемите на града и обсъждаме бъдещите проекти, които общината ще реализира. Винаги сме на разположение да им окажем помощ, ако имат нужда.


Инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ – Варна: 

Само конкуренцията може да ни придвижи напред

 

Това е 20-ият юбилеен конкурс „Златен отвес“. Тази година се явиха изключително добри кандидати с техните обекти. Бе представена и една от най-емблематичните и красиви сгради в града, която съвсем заслужено получи най-голямото отличие.

Радвам се, че зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов отправи към нас предложение през 2022 г. не само да проведем конкурса, но и предварително да направим разбор на повече сгради, изпълняващи изискванията на „Златен отвес“. Ще можем да поканим повече фирми да участват в състезанието. Само конкуренцията може да ни придвижи напред.

По отношение на развитието на строителния бранш във Варна нивата на сградното строителство се запазват като през изминалата година. Относно промишленото се надяваме, че общината ще привлече повече инвеститори, които да развиват своите проекти в нашия град.

Що се отнася до проблемите, които секторът изпитва, те не са по-различни от другите региони в страната. Основното предизвикателство за нас е липсата на квалифицирани кадри и работна ръка и ръстът на цените на материалите. Ясно е колко е сложно в днешно време да се оперират обекти с дълъг срок на изпълнение. Особено голям е проблемът при тръжните процедури с фиксирани единични цени и бюджет. Все неща, които нас сериозно ни притесняват.

ОП на КСБ – Варна, се включва към всички инициативи на централното ръководството на Камарата за изготвяне на предложения за подобряване на законодателството, касаещо тръжните процедури.

По повод Деня на строителя искам да пожелая на всички колеги и техните семейства здраве и успехи. Нека постигаме всички резултати, към които се стремим.

 


Инж. Стамат Стаматов, управител на „ИСС Инженеринг“ ООД и член на ОблС на ОП на КСБ – Варна:

Благодаря за високата оценка на журито

 

Благодаря за високата оценка, която журито даде на труда ни. Сградата, с която спечелихме „Златен отвес 2021“, е изградена преди повече от 120 г. от търговец на яйца, поради което и на фронтона на зданието има символ яйце. Постройката е наистина впечатляваща и ние вложихме много старание да върнем облика й от миналото.

През годините обектът е претърпял много реконструкции, заради това искахме всичко да бъде перфектно. Приканвам жителите и гостите на Варна да разгледат мястото, защото е наистина значимо за града ни.

Благодаря на малкия, но сплотен екип на „ИСС Инженеринг“ ООД за работата. Нашата компания е създадена през 1995 г. През годините развихме строителство и мебелно производство, като през последните 10 г. усилено работим и върху реставрацията на сгради и културни паметници.

Благодаря и на в. „Строител“, че за поредна година е медиен партньор на церемонията. Чрез страниците на изданието колегите в страната ще могат да видят най-доброто ни постижение от 2021 г. За съжаление заради пандемията по-малко хора имат възможност да присъстват на откриването на изложбата. А през последните години интересът бе много голям, но всички виждаме какво се случва в страната в момента. Усеща се и липсата на ветераните строители, които винаги внасят колорит на събитието.

На финал по повод Димитровден искам да пожелая на всички строители здраве, щастие, ред, дисциплина и добри резултати, както и надежда да се стабилизира финансовият пазар в страната.