Индексация сега!

КСБ и МРРБ ще работят за въвеждане на индекси за цените на строителните материали и СМР

Целта е да се намери решение за корекция на действащите договори в сектора и да се отговори на растящата инфлация

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България (КСБ) започват реални стъпки за въвеждане на индексация в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната. Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и на непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция. Това стана ясно след проведена работна среща между зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. В нея са участвали и инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на КСБ, и Андрей Цеков, член на КС на КСБ.

На срещата е решено да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и други. Тя ще изготви национални индекси за цени на основните строителни материали и основните групи СМР и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да представят и единни формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията. Ще се ползва опитът на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от българското законодателство.

Валентин Граматиков е отбелязал, че с оглед увеличението на цените е необходима индексация на започналите договори със строителните фирми особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. „Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения“, е посочил зам.-министър Граматиков. Той е добавил, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г. Въвеждането на статистически индекси ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за строителния бизнес и държавата.

На срещата е коментирано, че националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора.

КСБ е представила пред Валентин Граматиков данни от различни източници, които показват, че от декември 2020 г. до ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите.

От изнесената информация става ясно, че най-фрапиращо е покачването на стойностите при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември 2021 г. е от 57% до 75%, а средногодишната инфлация е вече над 42%.

Поскъпване с близо 64% се отчита и при обработения дървен материал. При изделията от пластмаса се наблюдава увеличение с 31% на тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали – с над 53%. С близо 57% е нараснала цената на промишления и природен газ, с над 33% на рафинираните нефтопродукти, а с около 36% на ел. енергията.

От КСБ прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина заради по-висока цена на тока и природния газ. На този етап при тях повишението е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия. Според данните на Камарата средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6 - 7%.