КСБ

Да се елиминира дъмпинговата цена при обществените поръчки
Г-н Григоров, стартира работата по най-големия проект по програмата „Транзитни пътища - V – Шумен–Силистра”. Какви са очакванията?
Проектът стартира с водосвет и в присъствието на първите мъже на държавата. Сега пътят е в много лошо състояние. Буквално има участъци от няколко километра, които са образец на лош път, нереконструиран от години. А това е първокласен път. Тук възложителят обяви срок от 2 години. Така трябва да се прави. По „Транзитни пътища - V” има схема за индексация на цената, което дава гаранция за успешното завършване на пътя качествено и в срок.

Разкажете ни за проб­лемите на строителния бранш в община Шумен.
Проблемите на строителните фирми в Шумен не са по-различни от проб­лемите на строителните фирми в цялата страна. Основните идват от малкото обществени поръчки и трудностите, които създава ЗОП. Ние от дълго време говорим за проблемите в този закон и за забавените плащания. Това са основните проблеми. Особено забавените плащания. Молим се час по-скоро да влезе европейската директива за едномесечното плащане. Как ще стане това, все още не ни е ясно, но смятам, че основната причина за забавянето идва от мудната работа на администрацията.
Сблъскваме се с най-невероятни проблеми при тръжните процедури - от незнание на възложители (говоря за малките възложители), до умишлено насочване на процедурата към дадена фирма. Всичко това създава проблеми, фирмите обжалват и се натрупва общо забавяне за усвояването на европейските пари. Тоест нашето виждане е за посоката за промяна на ЗОП. Ние настояваме да има ясна и честна процедура. Да се елиминира дъмпинговата цена. Разбираме, че това е много трудно. Когото и да попитате, ще ви предложи различни начини как да стане това. Но така или иначе трябва да намерим оптималния вариант.
Липсата на работа и условието да печели най-ниската цена карат фирмите да работят на себестойност, а някъде и под нея.
Не може да се работи под себестойност. Просто няма икономическа логика. Всичко това се отразява негативно на финансовото състояние на компаниите. Малките фирми буквално спират работа или влизат в сивия сектор. Няма друг начин да издържиш на тези ниски цени. Това е голям проблем. Възложителят по европейските програми, естествено, държи на най-качествените материали. Ето, при направата на бетонови материали има цени от 17 до 40 лв. за кв. м. Разбира се, по-скъпите са по-добри. В гилдията се говори, че за новите лотове от регионалното министерство ще въведат нови правила. Любопитно е какви ще бъдат те. Видя се, че и при магистралите, спечелени с най-ниска цена, има проблеми. Забавеното плащане води пък до липса на оборотни средства или до вземане на кредити от банките, а лихвите по кредитите още повече натоварват цената и съответното финансово състояние на строителите. Единственият отговор на забавените плащания е, че облагодетелстваме по този начин единствено банките.

Какво е Вашето виж­дане за условията в тръж­ните процедури?
Моето лично виждане за условията в тръжните процедури е, че възложителят трябва да определи срока за изпълнение на съответния обект. Да каже гаранционните изисквания, които обикновено са нормативно регламентирани. И единственият критерий за избор на изпълнител да е цената, но да се освободим от най-ниската цена. Вкарвайки срока като условие за класиране, фирмите се принуждават да оферират най-кратък срок и после се мъчат да го удължат по всякакъв начин. Това също трябва да се прекрати. Единственият критерий трябва да е цената. Като например
различаващите се с 30% от средната цена да бъдат елиминирани.
По този начин смятам, че нещо ще се получи. С нулеви цени и отрицателни срокове качеството няма да бъде добро, а и все пак има определена технологична последователност, която трябва да се спазва.

Имате ли конкретни предложения?
Предлагам да се организира дискусия за забавените плащания. Щом аз в едномесечен срок внасям ДДС, нека и държавата бъде така добра и да ми плати в съществуващите  срокове. Това е коректно и равноправно партньорство. Купувам материали, ползвам ДДС, издавам фактури, внасям ДДС. Трябва да се направи така, че парите да стигат по-бързо до строителя.

Очаквате ли някакви големи проекти в общината?
Постоянно се говори за различни проекти, но на практика ние започнахме да се страхуваме да участваме заради забавените плащания. Да, има ФЛАГ, но някои общини не го използват. Ако се бавят плащанията към общините заради грешки, това съвсем ще ги отдръпне от тези прог­рами. В зависимост от грешката на общините се налагат финансови корекции от 2 до 100%, а наистина има общини, които бъркат от незнание.

Шуменските строители печелят ли поръчки по Програмата за развитие на селските райони?
Има обявени процедури в Североизточна България, но по тях все още не се е стигнало до строителство. Едната процедура се обжалва, по втората сега се подготвят офертите. В Шумен има обявени поръчки за около 5 млн. за образователната инфраструктура. Някои от тях вече се изпълняват.

Какво е мнението Ви за работата на КСБ? Какви са Вашите очаквания за нейното бъдещо развитие?
Силно се надявам да издигнем на такова ниво състоянието на регистъра, че възложителят да го използва като основание за участие в дадена процедура. Тоест в съответната процедура трябва да участват фирми, които имат регистрация в определена група и това да бъде достатъчно да не разпечатваме и заверяваме онези стотици страници документи, с които да доказваме, че ние можем да изпълним дадена поръчка. Това ще бъде голямо облекчение за фирмите.
Използвайки многото бумащина с възможните технически грешки в нея, понякога това е и възможност някоя фирма да бъде отстранена, което не е честно. След като е регистрирана, тя би трябвало да може да изпълни дадената поръчка. Трябва да направим така, че държавата да повярва, че нашият регистър е „железен”.

Какво ще пожелаете на колегите и читателите на в. „Строител”?
Бих искал да им пожелая по-бързо да излезем от кризата, в която се намираме. По-бързо да я прескочим и дай боже - всички тези неща, за които говоря, да се случат, за да заработим по-добре.
Европейските програми наистина са сериозна възможност и нашият бранш трябва максимално да се възползва от тях.