КСБ

Конференция на високо ниво в ЕП дискутира предизвикателствата пред строителния сектор

КСБ постави проблема с високите цени на строителните материали и нуждата от индексация на договорите за строителство

„Европа се превръща в строителна площадка.“ Това заяви Искра Михайлова, евродепутат и зам.-председател на Групата „Обнови Европа“, пред официална делегация на Камарата на строителите в България (КСБ) в Европейския парламент в Брюксел. Целта на посещението бе конференцията на високо ниво „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“, на която Михайлова бе домакин. Сред основните теми на форума бяха енергийната ефективност като инструмент за енергийна независимост в контекста на европейския Зелен пакт, дигитализацията на строителния сектор, повишаващите се цени на строителните материали и нуждата от адекватен отговор чрез индексация на договорите за строителство. Делегацията на КСБ получи актуална информация и за подготвените от ЕП директиви, касаещи работата на строителния сектор, чието приемане предстои. Българската делегация бе водена от инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, който представи основните политики и приоритети на браншовата организация. С изказвания на форума се включиха инж. Калин Пешов, зам.-председател на УС на КСБ и член на Надзорния съвет на „Глав­болгарстрой Холдинг“ АД, инж. Любомир Качамаков, два мандата вицепрезидент на FIEC и председател на ОП на КСБ – София, Стоян Ставрев, управител и собственик на „Българска консултантска организация“ ЕООД.

В събитието взеха участие Щефан Мозер, ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия, и Филип Крамптън, президент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Конференцията уважиха и ген. директор на FIEC Доменико Кампогранде, евродепутатите Цветелина Пенкова и Атидже Алиева-Вели.

В състава на официалната делегация на КСБ в Брюксел бяха инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ - Бургас, членовете на УС на КСБ инж. Розета Маринова, която е и председател на Комисията по професионална етика, Иван Иванов, Ивайло Петров, инж. Егмонт Якимов, инж. Живко Ангелов, инж. Любомир Шербетов, инж. Тодор Андонов, членът на Контролния съвет на Камарата инж. Георги Младенов, инж. Димитър Костов, председател на ОП на КСБ – Добрич, инж. Красимир Атанасов, председател на ОП на КСБ – Русе, Данка Кирилова, председател на ОП на КСБ – Монтана, инж. Красимир Инджов, председател на ОП на КСБ – Ямбол, инж. Петьо Димитров, зам.-председател на ОП на КСБ - София, Недяко Недялков и Стефан Димитров от ОП на КСБ - Бургас, Росен Цветков от ОП на КСБ - Видин, инж. Таня Каменова, член на Комисията за ЦПРС, Николай Пашов, изп. директор на „Хидрострой“ АД, Виктор Желев, административен директор на „Хидрострой“ АД, Доминик Хамерс, председател на Съвета на директорите на „Геострой“ АД и изп. директор на „Геотехмин“ ООД, Антица Ранчева, директор „Правна дирекция“ в „Геострой“ АД, Пламена Ненкова, ръководител на офиса на „Главболгарстрой Холдинг“ АД в Брюксел, както и Димитър Карамитрев и Елеонора Тотева от „Глав­болгарстрой Холдинг“ АД, Диана Глосова, „Биад-С“ ООД, Мартин Илиев, „Планекс“ ЕООД, и др.

Част от българската делегация бяха и председателят на УС на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Милков, и зам.-председателят на организацията арх. Мартин Христов. Присъстваха и експерти от администрацията на КСБ.

Програмата преди започването на конференцията на високо ниво включи презентация на основните функции на Европейския парламент. На нея Искра Михайлова разказа как работят комисиите на ЕП, като се спря и на своята дейност. „Освен че съм зам.-председател на Групата „Обнови Европа“, аз водя една от работните групи вътре в нея, която се занимава с темата „Инвестиции“. Имаме заседание два пъти месечно, но напоследък провеждахме не по 2, а по 4 срещи. Причината е, че разглеждаме пакета „Подготвени за 55“, каза Михайлова. Тя обясни, че пакетът се базира на законодателни инициативи, които ЕК е предложила през миналата година. Михайлова подчерта, че в момента, в който „Подготвени за 55“ бъде приет, става закон за всяка страна член на ЕС, като това ново законодателство ще се отрази много сериозно на България. „Става дума за 14 директиви, които започват с използването на земеделските земи и горския фонд. Това, което нас ни интересува, са директивите за енергийната ефективност (ЕЕ), за възобновяемите енергийни източници, за енергийните характеристики на сградния фонд на ЕС, за търговия с емисии, в това число търговия с емисии от сградния фонд на ЕС и транспорта, и не на последно място е новосъздаденият национален фонд за климата“, заяви Искра Михайлова.

Тя коментира и

плана RePowerEU на ЕК,

чиято основна цел е източниците на доставки на газ в Съюза да бъдат заменени с възобновяеми източници на енергия. Важна част в документа е и спестяването на енергия, което означава повишаване на енергийната ефективност. „Когато говорим за ЕЕ, на първо място категорично става дума за енергийна ефективност на сградите. Няма никакъв спор, има доказателства, че повече от 40% от въглеродния отпечатък в ЕС идват от сградите. Направени са и национални изследвания, които показват във всяка една страна член какво може да се направи, за да се намали потреблението на енергия“, изтъкна зам.-председателят на „Обнови Европа“.

Тя посочи, че с войната в Украйна всички са осъзнали, че спестяването на енергия е от огромно значение. „Това е единственият начин, особено в момента – България е в ситуация на спрени доставки на газ. Трябва някак да балансираме системата, за да осигурим достатъчно енергоизточници и да намалим потреблението на енергия. Ключово е да използваме целия съществуващ в момента финансов ресурс, за да може той да бъде инвестиран в мерки, които ще доведат до такива резултати“, каза Михайлова.

По думите й една от подготвяните директиви е за намаляване с 55% на вредните емисии от автомобилите и вановете до 2030 г. Според нея за повечето страни в Европа прилагането на директивата няма да е проблем. „Доста държави вече са готови със специални мерки, които се изразяват в директни помощи, намаляване на цените на автомобилите, специални данъчни облекчения за хора, които купуват хибридни автомобили и електромобили. Фабриките вече произвеждат такива автомобили. Нещата ще се случат в Дания, Холандия, Белгия, Испания, Италия. Страните са готови, а България не е, но проблемът си е наш. Как ще се реши този въпрос у нас – не мога да кажа“, сподели тя.

Искра Михайлова обърна внимание, че

половината от подготвяните директиви засягат строителството.

„Те засягат както намаляването на процента на използвана енергия, така и точния процент сгради, за които трябва да се постигне енергийна ефективност. Също така определят и годините, в които новите здания трябва да бъдат енергийно независими. Всяка нова сграда ще трябва да има свои енергийни източници – слънчеви панели или геотермална енергия, или водород – няма значение, но обектът няма да може да получи нужните разрешителни за експлоатация, ако не разполага с такива съоръжения през 2027 г.“, поясни евродепутатът.

„На моменти си мисля, че живея в два паралелни свята. В Брюксел нещата се движат по определен начин, а в България се занимават с какво ли не, но не и с това, което трябва“, коментира Михайлова. Тя е убедена, че българското правителство трябва моментално да стартира процеса на саниране на обществените сгради, тъй като за жилищните нещата са по-сложни. „Имаме пари по Националния план за възстановяване и устойчивост. За да постигнем целите на ЕС, е необходимо да направим така, че енергийна ефективност да има във всяка сграда. Това засяга и частния сектор – цехове, фирми и други“, изтъкна Искра Михайлова, като добави, че до края на годината всички нови 14 директиви ще бъдат приети от ЕП.

Тя съобщи още, че

от 2025 г. се очаква да има още 87 млрд. лв. за енергийна ефективност на сградите,

които ще се инвестират до 2030 г. „Европа се превръща в строителна площадка. В България сме спрели в момента, защото не можем да си актуализираме договорите за строителство, това е много сериозен проблем на държавата. А ако не можем да актуализираме сключените договори, как тогава ще подпишем новите“, попита евродепутатът.

Работното посещение на КСБ продължи с откриването на конференцията „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“. Встъпителното изказване направи ­Искра Михайлова.

„Благодаря на инж. Терзиев за дългогодишното успешно и - надявам се - ползотворно партньорство. Благодаря на всички, които отделиха от ценното си време, което обикновено е посветено на работа по строителството в България, и решиха да посетят Европейския парламент. Благодаря на моите колеги евродепутати Цветелина Пенкова и Атидже Алиева-Вели, които уважиха нашата среща. Благодаря на представителите на FIEC, на нейния президент Филип Крамптън и на ген. директор на Федерацията Доменико Кампогранде. Благодаря на Щефан Мозер, ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ в ЕК, който ще бъде много полезен, представяйки гледната точка на Комисията в нашите дебати“, бяха думите на Михайлова. Тя добави, че се радва, че в програмата участват и инж. Калин Пешов, инж. Любомир Качамаков и Стоян Ставрев, управител и собственик на „Българска консултантска организация“ ЕООД, както и че събитието ще се допълни с презентации и видео клипове на строителни фирми – „Геострой“ АД, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Хидрострой“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД.

„На конференцията днес ще дискутираме дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България, ще коментираме и енергийната ефективност като инструмент за енергийна независимост в контекста на европейския Зелен пакт“, подчерта Михайлова.

Тя изтъкна, че в момента ЕП работи основно по пакета „Подготвени за 55“, в който строителната индустрия ще има огромна роля и амбициозни задачи. Михайлова поясни, че се очаква от

строителния бранш в Европа да подпомогне процеса на достигне на енергийна независимост на ЕС от доставки от Русия,

както и целта Съюзът да повиши енергийната си ефективност. С „Подготвени за 55“ ЕС ще внедрява новите технологии, които ще направят Европа по-обединена, по-конкурентна, по-способна, по-„зелена”, климатично неутрална към 2050 г. и не на последно място – Европа, която да бъде комфортна за своите граждани. Те да се чувстват добре и да възприемат средата, в която живеят, като такава, за която носят отговорност, да отглеждат своите деца и да градят бъдещето на континента.

„Моето послание към строителната индустрия и архитектите е – пред нас стои огромна задача. Трябва да се работи, за да постигнем тези амбициозни цели на ЕС. Европа прави всичко възможно, за да ги реализира. Гарантира финансов ресурс, за да се случат. Остава всяка страна членка да направи своите разчети и планове, да мобилизира силите си и в тясно сътрудничество – държавна, местна власт и строителна индустрия, да осъществи проектите“, бе категорична Искра Михайлова.

Щефан Мозер потвърди, че

строителният бранш е изключително важен, за да продължи Европа да се развива.

„Пред нас има много предизвикателства. Един от големите проблеми в сектора са високите цени на строителните материали, както и недостигът на квалифицирана работна ръка. Ние сме изправени и пред много дигитални промени, които целят да помогнат на строителния бранш да намали разходите“, каза ръководителят на отдел в ГД „Енергетика“ в ЕК и добави, че трябва да се инвестира повече в енергийна ефективност.

Мнението на президента на FIEC Филип Крамптън е, че настоящите политически приоритети, особено „зеленият” преход, поставят строителния отрасъл в центъра на вниманието. „За да можем да изиграем нашата роля по най-ефикасен начин, е необходимо да се направят доста неща. На първо място да се гарантира, че ще се помага на фирмите, за да изградят капацитет за работата, която им предстои“, почерта президентът на FIEC. Според него вниманието трябва да се насочи върху квалификацията и преквалификацията, както и върху дигитализацията на сектора.

Инж. Илиян Терзиев представи основните политики на КСБ и акцентира на предизвикателствата пред българската строителна индустрия. „Кризата с доставките е изключително тревожна, а покачването на цените на строителните материали и суровините е драстично. Търсенето на решение на сериозните проблеми, пред които е изправен браншът, и приемането на методика за индексация на цените по договорите за строителство е сред водещите приоритети пред ръководството на КСБ“, изтъкна председателят на УС на КСБ. Той добави, че

сред ключовите за бранша теми е енергийната ефективност.

Изказването на инж. Илиян Терзиев пред участниците в конференцията бе предшествано от представяне на специално изработен за форума видео клип, представящ 10 национално значими строителни обекта, финансирани с европейски средства: Северната скоростна тангента на София; Автомагистрала „Струма”; Софийското метро; Цари Мали град; Язовир „Пловдивци”; Национална галерия „Квадрат 500”; „Флора” експозиционен център – Бургас; Централна жп гара Бургас; Пристанище „Сарафово“; Завод за битови отпадъци – София.

Конференцията продължи с изказване на инж. Калин Пешов. Той се фокусира върху несигурността за строителния сектор вследствие от пандемията и сложната геополитическа ситуация. Веригата на доставките става почти невъзможна, някои от материалите не можем въобще да ги получим. Не знаем дори какво ще се случи. Единственото, в което сме сигурни, е растящата инфлация и прогнозата, че цените ще продължат се увеличават. 90% от членовете на FIEC са МСП. Те нямат достъп до информация и кредити. Банките се отнасят с тях по различен начин, оценяват ги като високорискови клиенти. МСП са първите, които ще понесат удара на настоящите проблеми. Комбинацията от стагнация и инфлация ще засегне най-малките. Трябва да ги пазим“, подчерта зам.-председателят на УС на КСБ. Той допълни, че отрасълът трябва да върви към дигитализация.

Темата за цифровизацията продължи инж. Любомир Качамаков. „Трябва да се възползваме максимално от шансовете, които ни предоставя дигиталната трансформация, не само за да се справим с трудностите, пред които сме изправени в момента, но и за преодоляване на неравенствата, които съществуват в индустрията“, заяви председателят на ОП на КСБ – София. Той обърна внимание, че по време на изолацията в пандемията много малки и средни компании са разбрали, че за да останат и да бъдат успешни на пазара, те трябва да се дигитализират и да изградят нови модели за работа, планиране и управление.

Стоян Ставрев поздрави организаторите за прекрасната конференция и за възможността да представи

Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство.

„Причината да го създадем бяха предизвикателствата, пред които сме изправени – цифровата модернизация на Европа, Зелената сделка, Планът за възстановяване и устойчивост, дигиталната трансформация. Непрекъснато се появяват нови и нови неща, с които трябва да се съобразяваме“, посочи той. „Осъзнавайки перспективите, ЕК предостави на страните членки възможността да получат средства, с които да трансформират определени сектори. Това провокира КСБ съвместно с други браншови организации, висши учебни заведения, Българската академия на науките и строителни компании да потърси начин да обедини тази екосистема под формата на цифров хъб“, поясни Ставрев.

Събитието продължи с представяне на строителни компании. Председателят на Съвета на директорите на „Геострой“ АД и изп. директор на „Геотехмин“ ООД Доминик Хамерс разказа за дейността на „Геострой“ АД.

„Геострой“ АД е част от Групата ­ГЕОТЕХМИН и е съосновател на Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство. Ние като група сме ориентирани не само към дигитализация, а и към оптимизиране на строителните процеси и внедряване на най-новите технологии. През годините компанията последователно продължава да изпълнява целите си за намаляване на въздействието върху околната среда, като развива „зелени“ и енергийно ефективни технологии“, изтъкна Хамерс. След изказването му някои от емблематичните обекти, реализирани от „Геострой” АД, бяха показани във видео клип.

Пламена Ненкова, ръководител на офиса на „Главболгарстрой Холдинг“ АД в Брюксел, също направи презентация. „Главболгарстрой Холдинг“ АД е една от най-големите строителни компании в България и региона на Югоизточна Европа, с повече от 50 г. история на строителните пазари в Европа, Централна и Северна Азия и Близкия изток. В Групата на ГБС са заети повече от 3500 служители, над 30% от които жени. Работим в Европа, Централна и Северна Азия и Близкия изток“, заяви тя. Ненкова обърна внимание, че „Главболгарстрой Холдинг“ АД е фирма, в която традициите се предават от поколение на поколение. „През годините компанията инвестира много в развитието на оптимизация на процесите и иновациите“, каза още тя. Думите й бяха подкрепени от видео за компанията.

Пред участниците в конференцията бяха представени и видео клипове на „Хидрострой“ АД, „Джи Пи Груп“ АД и „Трейс Груп Холд“ АД.

В дискусията, с която завърши конференцията, се включи арх. Владимир Милков. „Искам първо да благодаря на инж. Терзиев, че вижда в лицето на КАБ достоен партньор и че ни покани да участваме в конференцията в ЕП. Искам да изразя моята увереност, че ние, архитектите, ще се справим с използването на BIM. На днешния форум получихме много полезна и навременна информация, която ще ни накара да пренастроим цялата си програма за обучение на архитектите – относно дигитализационните умения и енергийната ефективност. Усвояването на огромните средства от ЕС изисква качествени проекти. Затова се нуждаем от промени в директивата за обществените поръчки. Ние сме обобщили предложенията си пред Архитектурния съвет на Европа, пред колектива на „Нов европейски Баухаус“. Ще ги предоставим и на КСБ“, каза още председателят на УС на КАБ. Той информира, че през октомври КАБ ще чества 85 години. Организацията ще отбележи празника си с конференция на тема „Нов европейски Баухаус и предизвикателствата пред архитектите в България“.

Форумът на високо ниво закри Искра Михайлова. „Благодаря на всички за участието, за интересните дискусии, за възможността да обсъдим ролята на строителната индустрия у нас. Надявам се, че това е една от поредицата срещи, които ще имаме. Пожелавам Ви успех!“

Посещението на българската делегация в Брюксел завърши с официална вечеря в Château de La Hulpe, домакин на която бе г-жа Михайлова.

Вестник „Строител“ благодари за подкрепата за организирането на събитието на „Геострой“ АД, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Хидрострой“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД, „БИАД-С“ ООД.


Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ: Приемането на методика за индексация на договорите за строителство е сред водещите приоритети пред КСБ

Камарата си е поставила за цел да работи за това браншът да бъде подготвен за новите условия

За мен е чест и удоволствие да бъда част от това значимо за българския строителен бранш събитие.

Позволете ми в началото преди всичко да благодаря на г-жа Искра Михайлова за инициативата, енергията, положените усилия тази конференция да се случи. Благодаря и за дългогодишното успешно партньорство, което имаме.

Конференцията беше планирана за преди пандемията. COVID-19 промени много неща – за света, за Европа, за бизнеса и икономиките. Промени много неща и за строителния бранш.

Войната в Украйна допълнително усложни ситуацията и изправи сектора пред изключителни предизвикателства. Кризата с доставките е изключително тревожна, а покачването на цените на строителните материали и суровините е драстично. Търсенето на решение на сериозните проблеми, пред които е изправен браншът, и приемането на методика за индексация на цените по договорите за строителство е сред водещите приоритети пред ръководството на КСБ.

Проблемът с цените на строителните материали и суровините не е локален само за България, той касае строителния бранш в Европа. Европейската федерация на строителната индустрия също изрази позиция, че е необходим общ европейски отговор по този въпрос. И ние считаме, че това наистина би било важен знак за подкрепа към бранша, който осигурява 9% от БВП на Европейския съюз и в който са заети над 25 млн. души.

Наред с генерираните от извънредни обстоятелства предизвикателства Европа е изправена пред двоен преход – цифров и екологичен.

И няма страна, сфера или бизнес, който да може да си позволи, ако иска да е в крак с времето, да остане извън тези процеси. Камарата на строителите в България от няколко години е насочила поглед към предстоящата дигитална трансформация в сектора и това е сред основните приоритети на организацията в краткосрочен и средносрочен план.

Строителството е един от консервативните сектори в икономиката, който все още изостава по отношение на въвеждане и внедряване на високотехнологични решения и иновации.

Дигитализацията в строителството ще повиши конкурентоспособността на компаниите и ще доведе до по-висока ефективност на процесите, до икономически растеж и до постигане на заложените в европейския Зелен пакт стратегически цели. За мен е удоволствие да съобщя, че по инициатива на Камарата на строителите в България, обединявайки усилията на браншови организации, водещи университети и институти, както и представители на частния сектор, през 2021 г. беше учреден Европейски цифров иновационен хъб в строителството. Дейността му ще бъде представена в рамките на конференцията.

Сред ключовите за бранша теми е енергийната ефективност като средство за енергийна независимост в контекста на европейската Зелена сделка.

За съжаление информацията, която достига до нас, не е достатъчна както за Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и за оперативните програми. Все още няма яснота и как, по какви правила ще се реализират мерките за енергийна ефективност по Плана, въпрос от изключително значение за бранша и за общините. Ето защо приветстваме възможността чрез нашето посещение да получим важна за строителния сектор информация от първо лице, от Европейския парламент.

Камарата си е поставила за цел да работи за това браншът да бъде подготвен за новите условия, да бъде запознат с последните европейски директиви и изисквания за енергийните характеристики на сградите, за строителните материали, за новите технологии, за преквалификацията и обучението на кадрите, както и за възможностите за финансиране по НПВУ, оперативните програми, относно финансовите механизми и инструменти.

Камарата работи за това строителството да бъде индустрия на бъдещето.

Много са темите, които касаят дългосрочното развитие на българския строителен сектор, и се надявам тази прекрасна и много полезна инициатива, която започнахме с г-жа Михайлова на организиране ежегодно на дискусионни форуми, да продължи.

Не мога да не акцентирам върху една важна част от програмата на събитието днес, а именно представянето на водещи български строителни компании, реализирали и изпълняващи мащабни инфраструктурни проекти с европейски средства. Аз лично много се гордея от тази част на конференцията, защото ще можем да покажем капацитета и професионализма на българските строителни фирми и впечатляващите обекти, които са изградени в нашата страна. Благодаря им за включването в събитието. Още веднъж бих искал да поздравя основния двигател за успешната му реализация - г-жа Искра Михайлова. Темата на конференцията е ясен знак за важните перспективи, в които КСБ като представител на българския строителен бранш ще насочи своите усилия в бъдеще.


Щефан Мозер, ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия: Строителният бранш е изключително важен, за да продължи Европа да се развива

Един от големите проблеми на дневен ред са високите цени на материалите

Строителният бранш е изключително важен, за да продължи Европа да се развива. Пред нас има много предизвикателства. Един от големите проблеми в сектора са високите цени на строителните материали, както и недостигът на квалифицирана работна ръка. Ние сме изправени и пред много дигитални промени, които целят да помогнат на строителния бранш да намали разходите. Понижаването на разходите има два икономически аспекта – от една страна, има ползи за жилищното строителство, а от друга, носи социален ефект. Успоредно трябва да работим и за постигане на „зелените” цели и енергийната сигурност на ЕС. Тези приоритети са общи. Всички в ЕС имат право на достоен начин на живот, а това вече е предизвикателство. ЕК работи в тази посока.

Всички сме изненадани и шокирани от това, което стана на 24 февруари – началото на военните действия на територията на Украйна. Никога не сме мислили, че е възможно подобно нещо да се случи. Това ново предизвикателство ни кара да работим по-бързо от планираното за европейския Зелен пакт. Да действаме ускорено по много направления както за повишаване на енергийната ефективност, така и за

изготвяне на нужните промени в законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес.

През февруари осъзнахме, че не можем да разчитаме само на природния газ от Русия. Сега предизвикателството е не само да се избавим от замърсяващите изкопаеми източници на енергия, а и от горивото от Русия. Наложи се да преосмислим как да се справим без него, защото то е вече четири пъти по-скъпо. Много е трудно нещата да продължат да се случват както досега, затова трябва да търсим алтернативни източници. Не само за строителния сектор, а за всеки отрасъл, който ползва изкопаеми източници на енергия, е нужно да открием заместители. Има възобновяеми източници, които могат да бъдат прилагани. За някои сектори няма алтернативи, например в химическата промишленост. Нужно е да анализираме от какво има нужда социалният и енергийният сектор и максимално бързо да се адаптираме. Със сигурност ще трябва да работим много повече за електрифицирането на транспорта. Да внедряваме електрически водни помпи или

да монтираме повече соларни панели по покривите на сградите.

Колкото по-бързо намерим алтернативи на синьото гориво, толкова по-малко ще бъде необходимо да се инвестира в потребителската мрежа. Разбира се, не всичко ще е възможно да се направи, като трябва да е ясно, че ще трябва да разчитаме на електропреносната мрежа, която ще има нужда от укрепване и разширяване, а за целта ще са нужни допълнителни разходи.

Основното ми послание, което мога да обобщя, е: нека да осъзнаем и да се опитаме да прилагаме алтернативните източници и технологиите, всички възможности за осигуряване на енергия. Дано да го постигнем по-рано от това, което предвиждахме миналата година, защото са необходими периоди на адаптация.

Трябва да инвестираме повече в енергийната ефективност.

Защото колкото по-малко разходи имаме за отопляването на една сграда, толкова по-добре. Не бива да допускаме да се губи енергия през стените и прозорците, заради това ние трябва да санираме нашите сгради и да обновим енергийно жилищния фонд на ЕС. Имаме много амбициозни срокове за увеличаването на процента на соларни панели по покривите на сградите. Естествено всички държави членки могат да отидат и по-напред от заложеното.

През изминалата година предложихме

план за развитието на енергийната ефективност на обществените сгради,

които са изключително важна сфера. Имаме напредък. Предвидили сме инструменти за изпълнението му. Един от начините е през националните планове за възстановяване и устойчивост, което по оперативен начин помага на дадена държава сама да предприеме мерки заедно със заинтересованите страни да действа по темата.

Трябва да осъзнаем, че тези, които имат решения на нашите проблеми, са строителните фирми и техните работници. Важно е компаниите да могат да инвестират и да увеличават капацитета си. Това е правилният начин на действие. Ключово е да изработим нова визия за това как да изглеждат старите и новите сгради, като крайната цел е по-висока енергийна ефективност и по-малко вредни емисии. Нужно е да имаме паспорти за обновяване и стратегия. Санирането на най-ниския клас здания ще доведе до най-голямо обществено благо.

Усилията ни трябва да са насочени и към това да запълним липсите на квалифицирана работна ръка. Хората да бъдат не само добре обучени, но и допълнително амбицирани за новите предизвикателства. Трябват ни много специалисти по различни направления, например в санирането и СМР на покриви.

Всички пропуски по отношение на повишаване на енергийната ефективност трябва да бъдат коригирани. Да имаме сертифицирани здания, по-голяма прозрачност на процеса на обновяване и по-добър достъп до информация. Така ще получим пълна картина на състоянието на сградите.

Строителният сектор е сред най-малко дигитализираните. Нужно е повече да се работи в това направление, тъй като

с автоматизиране на процесите бихме могли да привлечем по-квалифицирани хора.

В противен случай преодоляването на проблема с кадрите ще отнеме десетилетия. Трябват ни повече млади хора, които да са ангажирани в сферата на строителството, за да можем да увеличим обема на работа.

За постигането на всички цели, свързани с обновяването на сградния фонд на ЕС, ще работим активно със социалните партньори, браншовите организации и Европейския парламент. Само заедно можем да се справим с тези предизвикателства, ще е трудно, но не и невъзможно.


Филип Крамптън, президент на Европейската федерация на строителната индустрия: Важно е да има тесен диалог между законодателите и строителната индустрия

Г-жо Михайлова, благодаря за любезните думи, с които представихте мен и Европейската федерация на строителната индустрия. Очевидно Вие и участниците в конференцията сте добре запознати с работата на FIEC. Много е приятно да знаем, че има смисъл от нещата, които правим, че това, което пишем, се чете. Чудесно е да имаш възможност да се срещнеш с политик, който приема сериозно строителния отрасъл. Много хора не разбират нашия сектор. Ние от FIEC ценим високо всеки, който се опитва да разбере какво се случва в строителната индустрия и осъзнава, че

ние сме част от решението на проблемите, а не казус.

От името на Федерацията благодаря за поканата да участваме в конференцията „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“. Според нас е изключително важно да има много тесен и смислен диалог между законодателите и строителната индустрия. По този начин се гарантира, че всички мерки, които са в дневния ред на политиците, отговарят на нуждите на нашия отрасъл. Общите цели на двете страни са едни и същи, а именно – да имаме политическа и законодателна рамка, която да може да се прилага в практиката и да се изпълнява по възможно най-ефективния начин. Постигането на това е приоритет на FIEC и затова сме благодарни за доброто сътрудничество с Европейския парламент.

FIEC представлява 32 национални строителни организации от 27 европейски държави. Нашите членове обединяват строителни фирми от малки семейни компании до големи мултинационални групи. Ние представляваме работодателите в европейския строителен бранш. Хора, които се занимават от обикновени ремонти до изпълнението на мащабни проекти.

Както всички знаем, строителството е много фрагментиран сектор и на национално равнище, и на ниво ЕС. 95% от фирмите в сектора имат по-малко от 20 работници. Тази фрагментация отслабва гласа ни пред институциите в Европейския съюз и пред другите организации. Настоящите политически приоритети, особено „зеленият” преход,

поставят строителния отрасъл в центъра на вниманието.

Някои от инициативите на европейския Зелен пакт като повишаването на енергийната ефективност на сградите могат да се реализират само ако строителните компании сътрудничат на институциите. Същото е валидно и за изпълнението на проектите по националните планове за възстановяване и устойчивост.

Гледаме оптимистично на бъдещето, но за да можем да изиграем нашата роля по най-ефикасния начин, е необходимо да се направят доста неща. На първо място да се гарантира, че ще се помага на фирмите, за да изградят капацитет за работата, която им предстои. Компаниите срещат затруднения при намирането на необходимите работници. Заради това трябва

да се насочи вниманието върху квалификацията и преквалификацията.

Това е много важно за бъдещето на нашата индустрия.

Дигитализацията е втората ключова тема, като за нас тя не е цел, а по-скоро инструмент да постигнем амбициозните задачи по един много ефикасен и работещ начин. Въпреки че много компании от сектора използват 3D решения, дронове и какви ли не други технологии, строителният отрасъл е доста назад по отношение на дигитализацията. Трябва да се погрижим никой да не изостане и затова е нужно с особено внимание да подкрепим малките и средни предприятия в нашия сектор.

Строителството е сложен процес, в него участват много субекти. В крайна сметка ние сме в индустрията на услугите и преходът към „зелена” икономика ще е важна стъпка за нас. В Европейската комисия се говори за екосистема, а не за отрасъл, заради това ние правим един алианс – строителство 2050 г., който ще обхваща повече от 50 организации, занимаващи се със строителство.

Няма как да не спомена и проблема с голямото увеличение на цените на строителните материали и затруднените доставки, които също ще имат своето отражение на бъдещата ни работа. В такива несигурни времена сътрудничеството между европейските институции и строителните фирми е ключово. Трябва и да се знае каква е отговорността на всеки един от нас.


Инж. Калин Пешов, зам.-председател на УС на КСБ и член на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД: С административния капацитет на Брюксел наистина можем да се справим с всички предизвикателства

Искам да благодаря на г-жа Искра Михайлова за инициативата да направи тази конференция възможна. Радвам се, че на форума присъстват и други представители на Европейския парламент, които ще могат да чуят гласа на българския строителен сектор. Ако се бяхме събрали преди две години, тази конференция щеше да бъде различна. Вероятно щяхме да си говорим за дигитализацията и че строителната индустрия е на последно място по цифрова трансформация. Можехме да анализираме защо се е случило това, какви са факторите, кои са движещите сили. В момента ситуацията е напълно различна и много по-сложна. Последните години преминахме през пандемия и последиците от нея.

Появиха се трудности, които водят до сериозни проблеми с доставките и цените на строителните материали.

Изключително сложната геополитическа ситуация е огромно предизвикателство за всички нас. Веригата на доставките става почти невъзможна, някои от материалите не можем въобще да ги получим. Не знаем дори какво ще се случи.

Единственото, в което сме сигурни, е растящата инфлация и прогнозата, че цените ще продължат се увеличават. В същото време не можем да оставим служителите си без допълнителни доходи, длъжни сме да ги подсигурим. Вероятно и цените на имотите ще започнат да падат, което е негативно за строителния сектор. Принудени сме да жонглираме с много проблеми. Трябва да сме подготвени за всички тези процеси и се надявам да бъдем.

Бих искал да засегна и темата за малките и средни предприятия (МСП). 90% от членовете на FIEC са МСП. Те нямат достъп до информация и кредити. Банките се отнасят с тях по различен начин, оценяват ги като високорискови клиенти. МСП са първите, които ще понесат удара на настоящите проблеми. Комбинацията от стагнация и инфлация ще засегне най-малките. Трябва да ги пазим, но, давам пример с книгата на проф. Андрю Рос Соркин „Твърде голям, за да се провали“.

Идеята е там, че

размерът на фирмата не те пази от срив.

Дори напротив – понякога перспективата за големите компании може да е и по-лоша.

По отношение на дигитализацията и изкуствения интелект може да се направи много, за да се подобри строителният сектор. За отрасъла се разработват доста технологии. Вече много фирми използват дронове за геодезически проучвания. Буквално можеш да видиш всичко на компютъра, да правиш огледи, ако си строителен надзор, и т.н. Има невероятни технически решения на пазара като багера в Китай, който се управлява от оператор. Има го вече и в Северна Европа. За съжаление или за щастие

трябва да вървим към дигитализация, но да имаме и ликвидност,

нормални маржове на печалба, за да можем да си позволим тази трансформация. Доста е сложно да бъдеш едновременно екологичен и дигитализиран, и в същото време да се бориш за оцеляване. Трябва да осъзнаем този факт. Ние сме отговорен партньор на държаватa, плащаме на 100% всички данъци, съобразяваме се със законите, служителите получават заплатите си навреме. На нас може да се разчита.

Оценявам, че законотворците на ЕС отделят време да ни изслушат, че гледат на КСБ като на партньор в Европа. С административния капацитет на Брюксел наистина можем да се справим с всички предизвикателства.


Инж. Любомир Качамаков, два мандата вицепрезидент на FIEC, председател на ОП на КСБ – София: Цифровите технологии създават възможности за по-добра конкурентоспособност на МСП

Преди всичко искам да благодаря на г-жа Михайлова за възможността да се включа във форума и да споделя виждания относно конкурентоспособността на малките и средни предприятия (МСП) чрез внедряване на иновации и високи технологии.

През последните години всички строителни фирми, особено МСП, са изправени пред множество трудности, в това число такива от икономически, политически и социален характер. Въпреки това, както историята сочи, една криза може да се превърне в потенциал за развитие и нови възможности.

Именно по време на изолацията много малки и средни фирми стигнаха до извода, че за да останат и да бъдат успешни на пазара, те трябва да се дигитализират и изградят нови модели за работа, планиране и управление.

Ето защо, запазвайки добрите стандарти, които установихме през последните години, ние трябва да продължим да работим в посока справяне с различията в сектора, което може да бъде постигнато само чрез цифровата трансформация на индустрията.

МСП – значение, принос към строителната екосистема и небалансираното разпределение

В Европа икономическият принос на строителната индустрия е значителен и е изключително важно да се подчертае, че малките и средните предприятия представляват над 80% от общите продажби. Когато обаче данните за оборота се сравнят с броя на наетите в тези предприятия служители, се очертава един съществен дисбаланс, защото изчисленията за повечето страни показват, че по-големите компании относително превъзхождат по състав по-малките фирми. Освен това е важно да се вземе предвид и съществената разлика в средния доход на национално ниво в различните европейски държави.

От тази гледна точка не е трудно да се прецени, че най-вероятно ситуацията ще продължи да бъде същата и през следващите години, ако не се предприемат конкретни стъпки в необходимата посока.

И ако представителите на малките и средните компании се питат какво могат да направят, бих споделил, че една от възможностите е използването на огромния потенциал, който предлага дигитализацията.

Дигитализацията – възможности, обхват, интерпретация

Дигитализацията ни предоставя инструмент, с който можем да преодолеем дисбаланса между различните по големина фирми в строителната индустрия. Цифровите технологии подобряват производителността и редуцират забавянето на проектите, като по този начин създават отлични възможности за увеличаване и постигане на по-добра конкурентоспособност на МСП. В допълнение, дигитализацията има потенциал да подобри качеството на сградите и инфраструктурата, както и безопасността, условията на труд и опазването на околната среда, което може да създаде предпоставка за по-добрия имидж на малките и средни фирми и за допълнително повишаване на конкурентоспособността на строителните предприятия. Дигитализацията и внедряването на иновации и високи технологии има дълбок бизнес смисъл, защото освен че допринася за осигуряването на качествена инфраструктура и различни видове сгради с по-бързи темпове, предлага нови услуги, които ни позволяват да опазваме околната среда и да подобряваме качеството на живот.

Строителната екосистема се дигитализира, особено в областта на BIM и трансфера на данни, но също и в обществените услуги, като планиране и обмен на информация, данни за строителни продукти и доставчици. Едновременно с това напредъкът в дигитализацията има огромен потенциал за улесняване на циркулярната дейност в проектирането на сгради.

В своите насоки относно държавната помощ в областта на климата, опазването на околната среда и енергетиката от 2022 г. ЕК дефинира „дигитализацията“ като внедряване на технологии, извършвани от електронни устройства и системи, които водят до увеличаване на функционалността на продукта, разработване на онлайн услуги, модернизиране на процесите или мигриране към бизнес модели, основани на разграничаването на производството на стоки и предоставянето на услуги, което впоследствие води до трансформиращо въздействие.

Отражение на цифровизацията върху ЕС

Дигитализацията на МСП в строителния сектор не само предоставя възможност за справяне с неравенствата и дисбаланса в екосистемата. Тя трябва да се разглежда и в контекста на нейното решаващо значение за ЕС, тъй като строителната верига се състои от МСП с ниски нива на иновации, усвояване на технологии и ефективност.

Същевременно европейският Зелен пакт признава предимствата на инвестирането в дългосрочната конкурентоспособност на Съюза чрез изграждането на Европа, която е по-справедлива, със загриженост за околната среда и технологично напреднала.

Дигитализацията е необходима за изпълнение на политическите цели на ЕС, тъй като тя не е цел сама по себе си, а по-скоро средство за постигане на приоритетите на Европейския съюз. Индустрията се движи в посока на преход, който завинаги ще промени настоящата ситуация, и това ще бъде постигнато чрез проактивно приемане на иновативни дигитално базирани технологии, които са съобразени с нуждите на клиента и са създадени в сътрудничество с IT индустрията. „Умни” градове, нови бизнес модели, 7+D дизайн, предварително производство, роботи, изкуствен интелект са постижения, които вече са внедрени и трансформират начина, по който функционира нашата екосистема. За да се справим с накъсания ритъм на тяхното прилагане, трябва да разработим стабилни мрежи за бързото прехвърляне на знания, таланти и способности през индустрии и географски граници, така че да осигурим необходимата трансформация.

За да преодолее най-належащите настоящи и бъдещи икономически проблеми на Европа, ЕС трябва да работи съвместно. Предизвикателствата в енергийната сфера и тяхното въздействие върху сградната екосистема вече са факт, затова е нужно да планираме напред и да се стремим към внедряване на готови интелигентни системи и цифрови решения в строителството, които трябва да бъдат насърчавани чрез използването на целеви стимули.

Дигитализацията в строителната индустрия трябва да се насърчава по-активно

Въпреки че строителството често се сочи като индустрия, разчитаща в голяма степен на човешкия труд, скоростта на дигитализация в сектора расте с неимоверни темпове. На строителните обекти в наши дни се използват BIM, 3D принтери, роботика и дронове. Въпреки че служителите и фирмите, особено малките и средните, понякога са скептични към подобни промени, тези иновации водят до значителна допълнителна стойност в областта на професионалното обучение, както и на здравето и безопасността. Затова имаме задължението ясно и отчетливо да споделим тази информация с широката общественост и това е причината един от основните приоритети на политиката в Многогодишната програма за действие на FIEC за секторния европейски социален диалог на строителната индустрия за 2020 - 2023 г. по хоризонтални въпроси да е развитието на дигитализацията.

В същата посока развива част от своите дейности и Европейската федерация на строителната индустрия, обсъждайки темата с вземащите политически решения в институциите на ЕС, както и с правителства и администрации в държавите членки, така че да се предприемат основните политически стъпки за насърчаване на цифровата трансформация в строителния сектор.

Какво е необходимо за улесняване на процеса на дигитализация?

Повече финансова подкрепа

FIEC вече организира уебинар за специфичната програма за прилагане на „Хоризонт Европа“, като се фокусира върху глобалните предизвикателства и европейската индустриална конкурентоспособност по Стълб II, Област 5, разглеждайки обхвата на областта, рамката на политиката, вида на действието и приноса на ЕС, за да предостави информация за наличните източници на финансова подкрепа.

Повече техническа подкрепа

Строителната екосистема е напълно убедена, че освен сериозна и обхватна стратегия за професионално обучение ние трябва внимателно да обмислим инвестициите за безопасност и здраве, за да дадем положителен принос за успешното разрешаване на общите предизвикателства, пред които Европа е изправена сега.

Тези теми включват дигитализацията на все повече икономически процеси, „зелената” трансформация на всички наши сектори и промените, които са необходими за постигане на по-голяма степен на независимост от уязвимите международни вериги за доставки. Едновременно с това трябва да се предвиди и фактът, че едно застаряващото общество оказва влияние върху скоростта на преминаването към по-„зелена” и по-дигитална икономика в строителния отрасъл. В тази връзка имаме нужда от планове не само за цялостното кариерно развитие на работника, но и конкретно за по-възрастните служители.

Освен това искам да наблегна, че широкото прилагане на цифрови технологии, изкуствен интелект, високопроизводителни изчислителни технологии и киберсигурност в индустрията, обществените организации и академичните среди трябва да се насърчава като част от програмата на Европейската комисия за дигитална Европа.

Дигиталната трансформация на строителния сектор изисква фирмите да имат достъп до услуги за тестване на нови цифрови технологии, както и финансови насоки и данни за съответните пазари.

Ето защо МСП трябва да следват глобалните тенденции на цифровизация и да се стремят да установят стандарти чрез повишаване на качеството на крайния продукт и превръщане на високите екологични изисквания в конкурентно предимство.

Именно поради това ние трябва да се възползваме максимално от шансовете, които ни предоставя дигиталната трансформация, не само за превъзмогване на трудностите, пред които сме изправени в момента, но и за съвместното преодоляване на неравенствата, които съществуват в екосистемата, и за развиване на нашия бизнес чрез трансформиране на дигитализацията във форма на управление и начин да станем по-конкурентоспособни на пазара.

Превод от английски език инж. Джани Антова


Стоян Ставрев, управител и собственик на „Българска консултантска организация“ ЕООД: Ако науката и бизнесът заработят заедно, ще постигнем впечатляващи успехи

Поздравления за прекрасната конференция. Благодаря за възможността да представя дейността на Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство. Причината да го създадем са новите предизвикателства, пред които сме изправени – цифровата модернизация на Европа, Зелената сделка, Планът за възстановяване и устойчивост, дигиталната трансформация. Непрекъснато се появяват нови предизвикателства пред сектора, по които трябва да работим все по-активно.

За да бъде в крак с времето, Европейската комисия предостави на държавите членки възможността да получат средства, с които да трансформират определени сектори. Това провокира Камарата на строителите в България съвместно с други браншови организации, висши учебни заведения, Българската академия на науките и строителни компании да потърси начин

да обедини всички заинтересовани страни в една екосистема под формата на цифров хъб.

Желанието на всички, които са част от това начинание, е чрез съвместни усилия да подготвим строителния сектор в България за предизвикателствата на бъдещето, да подобрим конкурентоспособността, дигиталните умения. Сред основните задачи на хъба ще е да създаде мрежа от връзки между нас и чужди институти и организации, с които заедно да работим по общи инициативи.

Много от участниците във форума споделиха мнението си, че изоставаме с дигитализацията на сектора. Истината е, че ако строителният бранш в Европа е сред най-малко дигитализираните, то България е на опашката на държавите, които са цифровизирани въобще. Така че очакват ни доста предизвикателства.

Вярвам, че вървим в правилната посока, защото нашето сдружение има подкрепата на редица държавни институции, сред които са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. В момента

кандидатстваме за финансиране от Европейската комисия

и се надяваме още първата ни инициатива да е успешна и да получим средства, които ще позволят изграждане на институционалния капацитет на този хъб. Това ще осигури нови възможности за развитие на членовете на КСБ, но не само. Искам да подчертая, че дейността ни е насочена предимно към малките и средни предприятия.

Щастлив съм, че именно Камарата на строителите в България е сред учредителите на хъба, защото тя е най-голямата браншова организация у нас и разполага с 27 Областни представителства.

Тепърва ни предстои още много работа, но вярвам, че сме поели в правилната посока. Имаме амбиции и добри идеи и сме убедени, че ще постигнем успех. Искам специално да благодаря на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, че застана зад идеята за създаване на Цифров иновационен хъб в сектор строителство. Още по-значим е фактът, че сме

единствената подобна структура в Централна и Източна Европа.

Причината може да е или че това досега е подценявано, или че ние сме визионерите, заели се с амбициозната задача.

Сега главната цел е да продължаваме да се развиваме в правилната посока и да популяризираме нашата дейност. Това е първото събитие в Брюксел, на което представяме хъба. Предстои тепърва да разгръщаме потенциала си, като ще се опитаме да бъдем много иновативни. Ще работим за развитието на изкуствения интелект, както и за иновативни технологии. В това е бъдещето. За да го постигнем, ще ни помогне капацитетът, с който разполагат научните организации в цифровия хъб. Ако науката и бизнесът заработят заедно, ще постигнем впечатляващи успехи. Подобна колаборация е трудно постижима във всяка една индустрия в страната.

Бих искал да кажа и няколко думи за новата промишлена стратегия на ЕС, която подкрепя двойния преход към екологична и цифрова икономика и цели да направи промишлеността на ЕС по-конкурентоспособна в световен мащаб и да засили отворената стратегическа автономност на Европа. Стратегията определя 14 промишлени сектора, ключови за икономиката на ЕС, сред които е и строителството. В синхрон с нея страната ни трябва да набележи съответните стъпки, по които да работим в следващите години, за да достигнем амбициозните цели. За строителния сектор въглеродно неутралната икономика е предизвикателство и е необходимо да се направят сериозни анализи и подготви план за действия, който поетапно да бъде изпълняван. Много се надявам хъбът да си осигури средства и капацитет за техническа помощ, за да изготви нужните проучвания. В България липсват добри статистически данни. Сблъскахме се с това при подготовката на методика за индексация на договорите в строителството и определянето на компенсацията - НСИ не поддържа информация за цените на строителните материали. Няма официални данни с колко са нараснали стойностите. Вярваме, че хъбът ще може да получи средства за анализи, на базата на които да се разработят различни стратегии. Това ще бъде от голяма полза за сектора, но и за държавните институции, които се явяват основният възложител на инфраструктурните проекти.


Доминик Хамерс, председател на Съвета на директорите на „Геострой“ АД и изп. директор на „Геотехмин“ ООД:

При строителството ние използваме най-иновативните технологии за енергийна ефективност

Благодаря за възможността да представя работата на „Геострой“ АД на конференцията „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“. „Геострой“ АД е част от Групата ­ГЕОТЕХМИН и е съосновател на Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство. Това е нова организация за България и аз съм сигурен, че тя ще подпомогне развитието на сектора у нас.

Ние като група сме ориентирани не само към дигитализация, а и към

оптимизиране на строителните процеси и внедряване на най-новите технологии.

А един от основните приоритети за Група ­ГЕОТЕХМИН и в частност Геострой, са проектите, които подобряват качеството на живота и допринасят за опазване на околната среда. През годините компанията последователно продължава да изпълнява целите си за намаляване на въздействието върху околната среда, като развива „зелени“ и енергийно ефективни технологии.

Искам да обърна внимание върху два проекта, изпълнени от „Геострой“ АД през последните 10 години, с които много се гордеем. Това са два мултифункционални комплекса, единият се казва „Сан Стефано Плаза“ и се намира в центъра на София, а вторият е ProAuto в София. Споменавам тези два проекта, защото те са много тясно свързани с дигитализацията и енергийната ефективност. И двата обекта са сертифицирани по британския стандарт за устойчиво строителство BREEAM 2013 с оценки Excellent и Very Good.

При проектирането и изграждането на ProAuto са използвани най-иновативните технологии за устойчиво и енергийно ефективно строителство.

Общо около 45% от енергията, която се използва в комплекса, се генерират на място от възобновяеми източници. По този начин проектът се приближава до очакваните критерии, които Европейският съюз ще изисква съвсем скоро относно енергийната независимост на сгради.

Мултифункционалният комплекс „Сан Стефано Плаза“

е известен с използваните при изграждането му сертифицирани екологични материали с висок клас на енергийна ефективност. Внедряването им има голям ефект за нaмaлявaнeтo нa paзxoдитe зa oбитaвaнe и пoддpъжкa. Сградата е с енергиен клас „А“ и е покрита със самопочистваща се керамична фасадна облицовка с антибактериално покритие, която намалява замърсяването на въздуха и спомага за по-доброто качество на живот. Тя пречиства въздуха със същия успех, както го правят средноголемите дървета.

В двете сгради има внедрени системи BMS, които осигуряват комфорт на обитателите и намаляват цената за поддръжка.

От основаването си „Геострой“ АД е завършило повече от 200 успешни проекта

в сферата на инфраструктурата, гражданското строителство, екологичното и хидроенергийното строителство.


Пламена Ненкова, ръководител на офиса на „Главболгарстрой Холдинг“ АД в Брюксел:

Фокус на работата ни в Брюксел е кръговата икономика и „зелената” енергия

Благодаря за дадената ни възможност да презентираме работата на „Главболгарстрой Холдинг“ АД пред Европейския парламент. Компанията има действащ Представителен офис в Брюксел от 2019 г., посредством който сме ангажирани в различни проекти и инициативи на ниво ЕС.

„Главболгарстрой Холдинг“ АД е една от най-големите строителни компании в България и региона на Югоизточна Европа, с повече от 50 г. история на строителните пазари в Европа, Централна и Северна Азия и Близкия изток. В Групата на ГБС са заети повече от 3500 служители, над 30% от които жени. Работим както с частни, така и с държавни инвеститори, като предоставяме пълния спектър от строителни дейности и услуги. Фокусирани сме върху изграждането на транспортна, енергийна и водна инфраструктура, както и по отношение изпълнението на жилищни, търговски и промишлени строителни обекти. Развиваме се и в областта на туризма и недвижимите имоти.

Бих искала да обърна внимание, че „Главболгарстрой Холдинг“ АД е фирма, в която традициите се предават от поколение на поколение. През годините компанията инвестира много в развитието на оптимизация на процесите и иновациите. Т.е., от една страна, имаме дългогодишни традиции и консервативен подход по отношение на бизнеса и финансите, а – от друга страна, са налице силен стремеж и значителни инвестиции в посока внедряване нови технологии и продуктови/технологични иновации.

Използваме офиса ни в Брюксел за работа с колкото е възможно повече партньори, както и за да разработваме устойчиви решения. Фокусът на работата ни е в сферите на кръговата икономика в строителството, енергийната ефективност и производството/съхранението на „зелена” енергия. Конкретните проекти, които развиваме на ниво ЕС, включват както дейности, свързани с иновации в областта на технологиите и строителни продукти/материали, така и такива, които са насочени към „зелена“ енергия и дори водород.

На европейско равнище партнираме с различни асоциации. Член сме на Европейския алианс за чист водород, Европейската строителна и технологична платформа, Еврогаз и др. Сътрудничим си и с други неправителствени структури, университети и научно-технологични организации. В Брюксел организираме също така и различни конференции, събития и дискусии, във фокуса на които се стремим да поставяме актуални за бранша теми. Наскоро проведохме форум с участието на депутати от Европейския парламент, представители на Европейската комисия и строителния сектор на ниво ЕС. Идеята ни е да работим съвместно с всички.