Оперативните програми са спасителни за строителния бранш в момента

Прочетена: 11

„Оперативните програми в момента са единственият спасителен източник на средства за нас”, заяви пред членовете на Областното представителство на КСБ в Габрово регионалният министър Росен Плевнелиев. Той заедно с министъра по еврофондовете и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев се срещна с представителите на строителния бранш от целия регион, за да могат да отговорят на техни конкретни въпроси.
„Това, с което се гордеем, е, че сега, и то в най-дълбоката криза, правителството строи 82 километра магистрали. Всички знаем, че ситуацията в строителната индустрия е тежка. И това, което ще помогне, е конкретният и честен анализ какво е развитието през последните няколко години и накъде сме тръгнали, какви са перспективите. Сега вече имаме ясни приоритети, имаме системи – от миналата седмица всеки един, който ползва услугите на Министерството на регионалното развитие, може да влезе в интернет и оттам да си проследи преписката”, каза пред строителните предприемачи министър Плевнелиев.
„Голяма част от средствата, които ще бъдат разходвани в сферата на строителството през следващите години, ще бъдат публични. Това не е добре, не защото ще се разходват много публични средства, а защото наред с това искам да се разходват още повече частни средства и инвестиции в тази сфера.
И ако за поръчка от 1 млн. вероятността да дойде австрийска, италианска или немска фирма е малка, бъдете сигурни, че за 15 млн. ще дойде. Държавата, всяка структура, всяка община в ролята си на възложител не може да свали толкова критериите, че те да станат абсолютно отпушени за всички. Има едни задължителни изисквания, чиято цел е да гарантират минималния опит на тоя, който ще го изпълнява. Трябва да се мисли за конкурентоспособността в европейски мащаби. Само действията и целенасочените инвестиции в тази посока ще дадат резултат – как изглежда фирмата, какви са финансовите й показатели, колко човека на трудов договор има, каква механизация, какви са й контактите с фирми от чужбина. Самите чуждестранни фирми мастодонти, които идват да играят тук, не играят сами. Понякога те не могат да изпълнят изискванията. Една поръчка за 50 млн. не може да бъде изпълнена от фирма, която за последната година има 3 млн. оборот. Понякога самите мастодонти играят в консорциум, заяви пред членовете на КСБ в Габрово министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Той посъветва строителния бранш да води такава политика, че при стъпването на чужда фирма за изпълнението на обект в България българските строители да се договарят като равнопоставени партньори с тях, а не като обикновени подизпълнители.
Регионалният министър информира строителните предприемачи, че изграждането на тунела под връх Шипка е на дневен ред.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.06.2010. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: