Новини

Строителният бранш излезе на национален протест в три поредни дни

Държавата удовлетвори първото от трите искания на сектора – индексация сега, решаването на проблема с разплащанията към пътните фирми остава за служебния кабинет

В три поредни дни, от 27 до 29 юли, строителният бранш излезе на национален протест. С обявяването на протестните действия, които се проведоха съвместно от Камарата на строителите в България (КСБ) и Българска браншова камара „Пътища“ (ББКП), секторът настоя за справедлива индексация сега, незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към пътностроителните фирми суми и рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна. Браншът изрази недоволството си пред Народното събрание (НС), на Софийския околовръстен път и на възлови точки в цялата страна. В рамките на протестите бяха затворени и ключови пътни артерии във Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Гоце Делчев, Благоевград и др.  В последния си работен ден депутатите от 47-ото НС приеха на две четения промяна в Закона за обществените поръчки, която позволява приемането на методика за индексация на договорите в строителството. Останалите искания на сектора останаха без решения. Вестник „Строител“ следи темата и в трите дни на националния протест. Ето мненията, които събрахме:

 


 

Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ: Постигнахме успех за индексацията, продължаваме да настояваме категорично за разплащане на задълженията към пътните фирми

Постигнахме успех за индексацията, продължаваме да настояваме категорично за разплащане на задълженията към пътните фирми. Строителите трябва да получат разплащане за изпълнените, възложени им от държавата дейности. За това и за бързото приемане на методика за индексация ще търсим среща със служебния кабинет веднага след назначаването му от президента. Трябва да се възстанови и нормалната инвестиционна дейност в страната и да продължи работата по важните за държавата и всички граждани инфраструктурни обекти.

 


 

Инж. Стефан Чайков, председател на УС на ББК „Пътища“: Незабавно ще потърсим диалог с новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Инж. Чайков, три дни пътностроителният бранш протестира. Бихте ли обобщили колко фирми се включиха в протеста, на колко места в страната компаниите излязоха да изразят своето недоволство?

Навсякъде в страната фирмите се включиха в протеста. ББК „Пътища“ подготви и разпространи специална декларация във връзка с протестните действия и с факта, че постигнахме само едно от трите основни искания на протеста – промяна в Закона за обществените поръчки, която позволява приемането на методика за индексация на договорите в строителството. За съжаление въпросът с разплащанията към фирмите  – второто ни основно искане, не получи решение от депутатите.

Как ще коментирате реакцията на държавата? Имаше няколко неуспешни опита да се проведе парламентарна регионална комисия, включително и на 29 юли, за да се разгледа решението на Народното събрание от 20 април, дадоха се два брифинга – в Министерски съвет и в МРРБ.

Мога да определя реакцията като чисто политиканстване. Имаше много по-елегантни и работещи решения. Първо, никой не потърси диалог с нас и, второ, за пореден път г-н Настимир Ананиев и тези, които му диктуваха какво да прави, предлагаха неработещи решения и по-добре, че не се приеха.

Как ще продължите да си търсите правата с оглед на кризата в управлението на държавата? Докога ще протестирате?

29 юли бе последен ден на протестите в страната. Незабавно ще потърсим диалог с новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Ще процедираме в зависимост от качеството на диалога.

Забавената индексация как се отрази на пътния бранш на фона на неразплатените средства към фирми за свършени СМР?

Както можете да се досетите, ситуацията от липсата на индексация стана още по-плачевна. Целият строителен бранш е засегнат от липсата на индексация толкова време. КСБ знае много добре колко строители фалираха. Пътните фирми са буквално на ръба и ние ще очакваме от служебния кабинет спешни действия, като имаме предложения в тази посока.

Какво ще се случи с пътната инфраструктура в страната и с пътния бранш, ако скоро не се намери решение на проблемите?

Пътната инфраструктура ще се доразруши, след като се остави от досегашното правителство в трагично състояние най-вече по вина на премиера и министъра на финансите. Липсата на решение за бранша ще доведе буквално до катастрофа. Надявам се, че ще се прояви здрав разум, както и че Конституционният съд ще отмени решението на Народното събрание от 20 април т.г., нашите адвокати са категорични в тази посока. Това ще отвърже ръцете на служебния кабинет да предприеме конкретни действия.

 


 

Богомил Петков, депутат в 47-ото Народно събрание: Не само за строителния бранш, но и за цялата държава индексацията има огромно значение

Като вносител съм много щастлив, че в последния ден на това НС успяхме да приемем промените в ЗОП, даващи възможност да се въведе методика за индексация на договорите в строителството. Считам, че по този начин успяхме да отпушим строителния процес. Не само за бранша, но и за цялата държава и всички граждани  индексацията има огромно значение. Успяхме да спасим много средства, които в противен случай трябваше да връщаме обратно в европейския бюджет. Имахме информация за много обществени поръчки, на които не се явяваха кандидати, както и за спиране на обекти в цялата страна заради липса на индексация. С решението на НС даваме възможност на МС да приеме методика, с която да се направи индексация на договорите по обществени поръчки. Другата актуална тема е удължаването на срока на споразуменията с фирмите по договорите за текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа. Предложението ни беше срокът да е до 30 ноември, за да може следващият регионален министър да работи по-лесно. За съжаление бяха провалени три заседания на регионалната комисия, такова не се проведе и проблемът не можа да бъде решен. Каквото беше по силите на представителите на управляващата коалиция, беше направено. Ще коментирам и отхвърлянето на предложението в ЗОП за ограничаване на инженеринга. В пленарна зала ясно се видя, че ограничаването до 120 хил. лв. е спорно. Съвсем нормално беше да не се приеме тази поправка.

 


 

Марио Николов, координатор  „Механизация“ Софийски околовръстен път, ББКП: Нашата работа е да строим пътища

Животът продължава и с протестите на пътностроителните фирми, защото ние сме отговорни хора и когато протестираме. Защо протестирахме? Тривиално е да кажа, че нямаме пари за хляб. Процесът от тясно личен – за заплати, за осигуровки, за семействата ни, прерасна в общодържавен. Това, че поредният парламент безславно приключи мандата си, се отразява на близкото и по-далечното бъдеще на България. Защо? Защото няма държава без пътища, без пътно поддържане, без зимно почистване и т.н. Нашата работа не е да „висим“ с тежката техника по пътищата и да правим блокади, а да строим пътища, мостове, виадукти, кръгови кръстовища, отводнителни съоръжения и прочие.

 


 

Инж. Георги Златев, член на Контролния съвет на ББК „Пътища“: Без пътната инфраструктура няма да има нормално функционираща държава

Инж. Златев, и в трите дни на протестите движението в столицата и в големите градове не спря.

Нашите протести винаги са били дисциплинирани, без провокации към обществото и без да предизвикваме инциденти. Пътните строители работят в доста рискова среда, в която изискванията за безопасност са издигнати на пределно високо ниво. За съжаление обаче явно досегашните управляващи не разбраха за какво протестираме и не направиха нито една стъпка за решаването на справедливите искания на много голяма част от хората, които ще са нужни с машините си за предстоящото зимно поддържане и почистване, което в България винаги е било сложно като дейност предвид географията ни. Националният протест на ББК „Пътища“ се проведе съвместно с Камарата на строителите в България. Сектор „Строителство“ ангажира много голяма част от работната ръка в страната. Управляващите твърдят, че ние харчим обществен ресурс. Това е дълбоко погрешно, дилетантско разбиране. Държавата инвестира тези средства за изграждането на пътища, за развитието на бизнеса в тази същата държава.

Три дни строителната техника не се използва, което вероятно носи сериозни загуби за фирмите. Как ще продължите да си търсите правата?

За съжаление очакванията ни се сбъдват – не се намери политическа воля проблемът да бъде решен. Лично министър-председателят Кирил Петков пое персонален ангажимент прословутата междуведомствена работна група – съставена от двама юристи, двама финансисти и двама инженери-теоретици, да излезе с доклад за преценка на обектите. Но те нямат нужната компетенция и като следствие се задържат 720 млн. лв. при инфлация към 20%. До 29 юли Народното събрание имаше възможност да приеме разумно решение както за индексацията, така и за разплащанията към фирмите, но уви… Оставаме в очакване служебното правителство да излезе с ясна визия за пътния сектор, без такава няма как браншът да се развива. Друга алтернатива просто няма – без пътната инфраструктура няма да има развита икономика и нормално функционираща държава.

 


Инж. Гинка Стоянова, директор „Строителство“ в „Европейски пътища” АД:  Трябва много спешна реакция от държавата, за да може да посрещнем една нормална зима

Инж. Стоянова, какви са исканията Ви?

Исканията ни са за това, че АПИ не спазва споразуменията, които подписахме, и не извършва плащания по тях. До 30 юни трябваше да бъдат разплатени 50% от дължимите стойности, като това не се случи. Искаме си изработеното. В крайна сметка тези пари са вложени в обекта, защото в нашето строителство материалите съставляват 60% от проекта. Ние сме вложили тези пари в строителството, а държавата бави плащания и не е ясно кога ще се извършват такива. За нас – служителите – какво значи това? Значи, че няма да имаме работа, няма да имаме и доходи. Парите, които се дължат на фирмата, са много.

Какви ще са действията Ви от тук нататък предвид и политическата обстановка?

Аз не виждам какво може да се случи към настоящия момент. Лошото е, че дори няма обществени поръчки за зимно поддържане и текущ ремонт. Дори и сега да бъдат обявени, няма как да бъдат финализирани до 15 ноември, когато стартира същинското зимно поддържане. Обикновено през септември АПИ иска от нас да имаме 60% от материалите на плаца, които да са подготвени за сезона. Това няма как да стане. Моето виждане е, че „влакът е заминал“. Трябва много спешна реакция от държавата, която или да се разплати, или да вземе други мерки, за да може да посрещнем една нормална зима.

 


 

Петя Димитрова, икономически директор на „Автомагистрали – Черно море“ АД: Исканията ни винаги са били едни и същи – това, което сме изработили, да ни бъде разплатено

Г-жо Димитрова, какви са исканията Ви, които доведоха до протестите?

Протестираме от април миналата година. Исканията ни винаги са били едни и същи – това, което сме изработили, да ни бъде разплатено. Да не ставаме заложник на политически кризи, защото ние имаме договори, които сме изпълнили, и очакваме и възложителят да направи същото. В нашия случай това е държавното дружество „Автомагистрали” ЕАД. Към момента неразплатените средства към нашата фирма са около 14 млн. лв.

Как ще продължите от тук нататък да си търсите правата предвид политическата обстановка?

Нашите протести винаги са били организирани от синдикалната организация на КНСБ. Като дружество сме част от Българска браншова камара „Пътища“ и подкрепяме напълно исканията на организацията. Синдикатите също подкрепиха исканията, защото това едногодишно забавяне на плащанията и липса на развитие на пътната инфраструктура всъщност обрича целия сектор. Веднага ще потърсим среща със служебните министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, за да се търси решение на тези проблеми с разплащанията.

Какви са последиците от забавеното приемане на индексацията?

Радваме се, че индексацията се случи. Самите възложители са наясно, че работата ще спре без индексация, но пък са с вързани ръце. Повечето договори, които се изпълняват в момента или предстои да бъдат изпълнени, са оферирани през 2019 г., даже и по-рано, когато цените на строителните продукти бяха съвсем различни. Битумът от 690 лв. на тон вече е на цена от 1500 лв. на тон. Желязото поскъпна много заради войната в Украйна. Инфлационният процес средно за страната е между 10-15%, а в сферата на строителните материали достига и до 100% увеличение на цените.

 


 

След края на протестите ББК „Пътища” изпрати позиция до медиите, в която подчертава, че кризата в пътностроителния бранш може да прерасне в колапс на икономиката и да доведе до сериозен трус в социалните системи. „Управителният съвет на ББК „Пътища“ е категоричен, че няма да спре да търси диалогичност с властимащите, като ще защити своите членове по всички законоустановени начини. Разчитаме на диалогичност, постигане на трайни решения и ясно осъзнаване на рисковете за пътната мрежа от представителите на служебни кабинет. ББК „Пътища“ благодари на всички български граждани, които проявиха разбиране и търпение към справедливите ни искания, изразени с протести в страната през изминалите дни“, е записано още в позицията. Държавата удовлетвори първото от трите искания на строителния бранш – индексация сега, но въвеждането на методиката остава задача на служебния кабинет. За бързото приемане на методика за индексация Камарата на строителите поиска спешна среща със служебния кабинет – с премиера, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на финансите. КСБ ще продължава да настоява за разплащане на задълженията към пътните фирми – проблема, който също остава за служебния кабинет. Темите за приемане на методика за индексация, намиране на решение за разплащане на дължимите към пътностроителните фирми суми и рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна остават основни приоритети за вестник „Строител“ и ще продължаваме да ги следим. Очакваме активна позиция, мнения и предложения по обсъжданите въпроси от всички заинтересовани страни.