КСБ

КСБ се включва във второто издание на форума „Брацигово – Каменният поток на времето”

За втора поредна година Камарата на архитектите в България (КАБ) Регионална колегия - София област, съвместно с община Брацигово организира мащабния архитектурен форум „Брацигово – Каменният поток на времето“. В това издание като организатор се включва и Камарата на строителите в България (КСБ), а вестник „Строител“ е медиен партньор. Събитието ще се проведе от 9 до 11 септември в НЧ „Васил Петлешков-1874“. На база на официално подписан меморандум за сътрудничество (от 20 януари 2022 г.) КСБ, КАБ и община Брацигово работят съвместно за създаване на обучителен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившата Професионална гимназия по строителство и архитектура в града, която от дълги години е неизползваема.

Тридневната програма на форума включва лекции и презентации по различни теми, свързани с архитектурното културно-историческо наследство – опазване, реставрация, адаптация и ревитализация. Предвидени са и три практически обучения в сградата на сдружение „Наследство Брацигово“ - „Каменна мааза“: „Традиционни техники и методи на работа с вар и хоросан“; „Каменни орнаменти и чешми“ и „Реставрация на каменни орнаменти“.

Изключително важна част от форума е кръглата маса „Проблеми при прилагането на законодателството и осигуряването на квалифицирани кадри в областта на опазване на недвижимото културно наследство“ на 9 септември от 13:30 ч. На 10 септември от 10 ч ще се проведе и интересна детска архитектурна работилница „Макети на мечти“ в Историческия музей на града.