Новини

В Поморие се проведе Разширен управителен съвет на КСБ

УС на Камарата преизбра ръководствата на „Вестник Строител“ ЕАД и „Строителна квалификация“ ЕАД

Емил Христов

Ренета Николова

На 20 септември Камарата на строителите в България (КСБ) проведе Разширен управителен съвет (УС). Събитието се състоя в „Гранд хотел Поморие“. Специален гост на Разширения УС бе кметът на община Поморие Иван Алексиев. 

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев откри заседанието и даде думата на Иван Алексиев, който представи актуалната обстановка в града, след като на 17 септември буря нанесе огромни щети в областта. „Изключително ми е приятно да Ви приветствам с добре дошли в прекрасния ни град. Благодаря Ви, че избрахте Поморие и отстояхте тук да се проведе заседанието на УС на КСБ въпреки извънредната ситуация. Всички знаете, че в събота през Поморие премина торнадо, като скоростта му бе над 150 км/ч“, посочи кметът. Алексиев обясни, че много дървета в населеното място са били изкоренени, паднали са покриви на къщи, а земеделските производители са загубили реколтата си. „Всичко това притесни хората. В тази връзка искам да благодаря на ръководителите на строителните компании, които ми се обадиха, за да изкажат своята съпричастност и да предложат помощ. С провеждането на Разширения управителен съвет на КСБ Вие ни помагате да покажем на нашите съграждани, че ситуацията вече се нормализира и редът в града е възстановен“, подчерта Иван Алексиев. Той пожела на членовете на УС на КСБ търпение и воля да устоят на всички трудности, които са възникнали през последната една година и половина. „И ние като Вас сме изправени пред редица предизвикателства. За съжаление и кметовете като възложители, а и строителите като изпълнители са неглижирани от страна на държавата, отправят ни най-различни обвинения. Вашето поведение е повече от достойно, защото не оставихте общините сами и продължихте да реализирате проектите по места, независимо от инфлацията и забавените доставки на материали“, заяви Алексиев.  Кметът на Поморие сподели, че строителният бранш е доказал на цяла България своя професионализъм. „Не на последно място искам да кажа няколко думи и за спешната нужда от индексация на договорите в строителството. За съжаление вече няколко големи инфраструктурни проекта в Поморие бяха прекратени, защото изпълнителите нямат възможност да продължат работа без актуализиране на цените“, каза Иван Алексиев.

 

Инж. Илиян Терзиев запозна присъстващите с проведените от ръководството на Камарата срещи

във връзка с нуждата от индексация на договорите с публични възложители,

както и относно неразплатените средства от страна на държавата за извършени СМР. „От септември миналата година работим за въвеждането на индексация в строителството. Провели сме редица срещи по темата с различни представители на държавната власт. Очакванията ни са на утрешното заседание на Министерския съвет методиката за индексация да бъде внесена и приета и до края на септември да започне да се прилага“, подчерта председателят на УС на КСБ. 

Заседанието продължи с доклад на Капка Асенова, финансов директор на КСБ, относно реализацията на бюджета на браншовата организация за първото полугодие на 2022 г. В следваща точка от дневния ред бе гласуван и приет Годишен доклад за дейността, Годишен финансов отчет и доклад на независим одитор за 2021 г. на „Строителна квалификация“ ЕАД.„През 2021 г. се запази тенденцията за увеличаване на приходите в дружеството. По-голям е и броят на обученията, които провеждаме. Тази година добавяме и нови дейности във връзка с потребностите на фирмите и активното участие и съдействие на Областните представителства“, заяви Любомир Пейновски, изп. член на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, член на ИБ и УС на КСБ. Той съобщи, че през септември „Строителна квалификация“ ЕАД е спечелило проект и със заложените дейности в него дружеството ще увеличи възможностите си. „Паралелно сме подали документи да участваме в още два проекта и желанието ни е в най-скоро време да станем директни бенефициенти“, коментира Пейновски.Членовете на Разширения УС освободиха от отговорност членовете на Съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД за дейността им през 2021 г. Последва приемане на Годишния финансов отчет и доклад на независимия одитор за 2021 г. на КСБ и Консолидирания отчет и доклад на независимия одитор за 2021 г. Управителният съвет на КСБ преизбра и ръководствата на „Вестник Строител“ ЕАД и „Строителна квалификация“ ЕАД. Управителният съвет гласува състава на СД на „Вестник Строител“ ЕАД: инж. Пламен Пергелов - председател, и членове - инж. Любомир Качамаков и инж. Благой Козарев. За „Строителна квалификация“ ЕАД: изп. член на СД е Любомир Пейновски, а членове - инж. Николай Николов и Димитър Копаров. На заседанието бяха взети решения за приемане и изключване на членове на КСБ. 

В точка „Разни“ инж. Илиян Терзиев запозна присъстващите с писмо от областния управител на Пловдив Ангел Стоев във връзка с молба за съдействие за възстановяване на най-тежко засегнатите села от наводнението в община Карлово. Членовете на УС се запознаха с данните от проведеното по поръчка на КСБ социологическо проучване за нагласите на обществото в България спрямо строителния бранш. Гласувано бе тържеството по повод Деня на строителя, което тази година е посветено на 15-ата годишнина от създаването на КСБ, да се проведе на 31 октомври. Вестник „Строител“ ще организира събитието.

 


 

Иван Алексиев, кмет на община Поморие: Благодаря на строителните компании, които помогнаха за бързото възстановяване на града

Г-н Алексиев, какво е състоянието на общината, след като на 17 септември торнадо премина през града?

Поморие вече се възстановява след опустошителната стихия, която ни връхлетя. Като цяло градът се връща към нормалния ритъм на живот. Почистени са всички основни улични трасета и дворовете на училищата и детските градини. Възстанови се нормалният учебен процес. Вече са свободни за преминаване и входовете на общината, които бяха затворени заради паднали дървета и големи клони. Сега усилията ни са насочени в по-малките улици. Заели сме се да опишем щетите. Вследствие на силния ураганен вятър има засегнати покриви на къщи, на почивни бази, както и много повреди по автомобили. Има поражения и по някои хотелски комплекси, но най-засегнати са лозарите – унищожените масиви са над 80%. По време на Разширения УС на КСБ споделих и ще го повторя и пред в. „Строител“, че се радвам, че ръководството на браншовата организация не се отказа да проведе събитието в нашия град въпреки извънредната ситуация. Благодаря им, че не се уплашиха и показаха, че всичко в Поморие е наред и продължаваме нормалния си начин на живот. Специално искам да отбележа, че в първите часове след бурята ми се обадиха много ръководители на строителни компании, които веднага предложиха своята помощ. С тяхна подкрепа успяхме да излезем бързо от създалата се ситуация. Искам да изкажа и благодарността си към всички съграждани доброволци, които помогнаха само за три дни градът да се възстанови.

По време на Разширения УС на КСБ коментирахте темата за липсата на индексация на договорите в строителството, както и че в общината има застрашени проекти?

Темата за индексацията е изключително важна. Доказахме във времето, че общините и строителите сме добронамерени и искаме нещата да се случват, работим прозрачно и професионално. Според мен държавата трябва да погледне с друго око на строителите и на нас, кметовете, и да продължим да развиваме България. Всичко изградено през последните години е направено именно от българските строителни фирми.В Румъния ще приемат четвърта индексация, а ние тепърва я въвеждаме. За съжаление в община Поморие има вече два безвъзвратно загубени проекта, които няма да се реализират на този етап. Те трябваше да се финансират от общинския ни бюджет. При тях проблемите започнаха с късното приемане на държавния бюджет за 2022 г., после дойде инфлацията. Имаше избрани изпълнители за обектите, но те отказаха да строят при тези цени. Когато кметовете на общини и строителите излязохме с позиция, че трябва да има спешна индексация, никой не ни обърна внимание. Виждаме, че инфлацията непрекъснато се покачва. Община Поморие загуби възможността да реализира два проекта, които щяха да подпомогнат много развитието на града, и са изключително важни за активния летен туристически сезон. Бяхме планирали изграждане на кръгово кръстовище, което да помогне за отпушването на трафика. Вторият бе за създаването на обособена зона за паркиране в близост до центъра и градския плаж. Рано или късно ще стартираме двата проекта. Мен повече ме притесняват тези, които са с осигурено финансиране по оперативни програми. За тях има реална опасност да не се осъществят, защото изпълнителите отказват или да подпишат договори, или изобщо никой не се явява да участва в обявените обществени поръчки. Цените непрекъснато се променят и никой не знае каква стойност да заложи, след като няколко дни по-късно те са различни. В същото време от Управляващите органи на оперативните програми ни казват да чакаме индексацията. Ние я чакаме вече над година и половина. Тук е ролята на държавата да помогне на общините, а по този начин и на строителите.

Четете ли в. „Строител“ и какво е мнението Ви за него?

Абонирал съм се лично за изданието и го следя редовно. В общината получаваме един брой, който отива при колегите занимаващи се със строителство. Искам да поздравя целия екип на в. „Строител“. От страниците на вестника освен, че непрекъснато научавам какво се случва в страната, често черпя и добри идеи.Много е хубаво, че КСБ има собствено издание, което достига и до общините. Чрез него се показва на широката общественост, че професията строител трябва да бъде уважавана, защото това са хора, които в топло и студено време, в дъжд и сняг, независимо от атмосферните условия, винаги са на терен. Ние всички трябва да се гордеем с тяхната работа. Това е мисията на строителя – да изгражда добри неща за хората. Срамно е, че се спира строителството на магистрали, детски градини и училища.