КСБ

ОП на КСБ – Пловдив, връчи дипломи на нови строителни техници

Фирмите Ви очакват в редиците си, заяви председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев

За четвърта година в Областното представителство (ОП) на КСБ в Пловдив тържествено бяха връчени дипломи за строителни техници. Обучението е организирано в партньорство от ОП на КСБ – Пловдив, Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ Алтернатива” ЕООД. „Тази година от 124 човека само един не е успял да се дипломира. Обучението е предназначено за хора от практиката. Над 80% от завършилите декларират, че след като поработят като строителни техници, ще продължат да учат в бакалавърската степен във ВСУ „Л. Каравелов“, сподели пред в. „Строител“ председателят на ОП на КСБ – Пловдив, Пламен Иванов, който е и член на УС на КСБ. Той бе домакин на тържественото събитие, гости на което бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, Петя Иванова, директор на ПГСАГ – Пазарджик, инж. Атанаска Вълканова, директор на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ – Пловдив, доц. д-р инж. Венцислав Стоянов, зам.-председател на Общото събрание на ВСУ „Любен Каравелов, Гроздан Караджов, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, Йордан Иванов, бивш областен управител на Пловдив, прокуристът и гл. редактор на в. „Строител” Ренета Николова, строители, журналисти и много гости.

Инж. Илиян Терзиев приветства участниците в събитието и специално поздрави дипломантите.

„Избрали сте една благородна и много трудна професия.

Радвам се, че сте имали кураж да учите и да завършите. КСБ Ви пожелава успех! Добре дошли сте, строителните фирми Ви очакват в редиците си. Бъдете отговорни и сговорни и се гордейте с градежите си”, заяви председателят на УС на Камарата. Инж. Терзиев сподели, че е възпитаник на ВСУ „Л. Каравелов”, след като преди него е завършил СГСАГ „Хр. Ботев”.

Той информира, че миналата седмица Министерският съвет е приел методика за индексация на договорите в строителството, и изтъкна, че това е голям успех за КСБ и за целия бранш. Инж. Терзиев припомни, че Камарата е работила повече от година, за да бъде намерено решение на проблема. Той отбеляза и доброто взаимодействие и конструктивен диалог, който КСБ е имала с Гроздан Караджов като министър на регионалното развитие и благоустройството.

Гроздан Караджов също поздрави завършилите обучението. „Няма спор, че Вие сте най-важните хора в строителството. Строителният техник е ключов, от него зависи изпълнението на всеки обект – независимо дали малка сграда или мащабен инфраструктурен проект“, подчерта Караджов. По думите му индексацията е проблем на цялата държава и ако тя не бъде осъществена, има риск да не бъдат усвоени над 6 млрд. лв. „Добре е, че държавата осъзна това“, подчерта Караджов. Той благодари за добрата комуникация, която е имал с КСБ.

Пламен Иванов коментира пред в. „Строител“, че

обучението в Областното представителство има много сериозен потенциал.

Според него цифрите са впечатляващи – от стартирането на тази обучителна дейност в ОП Пловдив над 250 души са получили своите дипломи. „И всички те реално работят единствено и само в строителството“, бе категоричен Иванов. „Много малък процент от завършилите професионална гимназия се реализират в бранша като средни кадри. Друга малка част от тях продължават следващата образователна степен във висшите училища по строителство у нас или някъде в чужбина и една голяма част избират да се развиват в други сфери“, сподели Пламен Иванов.

Именно затова в ОП Пловдив се провежда обучение за ангажирани в сектора лица. „За разликата от учащите в професионалните гимназии хората, които днес се дипломират, знаят за какво са дошли, те сами плащат обучението си”, заяви още Пламен Иванов.

„Вие, новите строителни техници, сте привилегировани. Постигнахте това, което МОН иска да се случва в средното образование, т.е. обучението да е съвместно – и от учители, и от средите на бизнеса. Настоящата година направихме този експеримент в ОП Пловдив и резултатите са впечатляващи. На всички Вас, които сте поели по пътя на строителя, пожелавам очакванията Ви да се сбъднат, да постигнете своите мечти и при желание да продължите обучението си нагоре”, каза инж. Петя Иванова.

Доц. д-р инж. Венцислав Стоянов сподели изключителното си удовлетворение от факта, че присъства на дипломирането на средните техници в офиса на ОП на КСБ – Пловдив. „Тези млади хора ще се влеят в строителната професия“, заяви той. Доц. Стоянов изрази своята надежда, че

след като се реализират като средни техници, младите хора ще погледнат към следващото образователно ниво

и ще изберат ВСУ „Л. Каравелов”. „Висшето строително училище има дългогодишно партньорство с ОП на КСБ – Пловдив, и „БГ Алтернатива”, свързано с обучението в бакалавърски и магистърски програми”, добави доц. Стоянов.

„Присъствието ми в лекциите на бъдещите строителни техници е една допълнителна школа за мен лично”, коментира Спасимира Станкова, ученичка XI клас в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ – Пловдив, която е профилирана в паралелка с геодезия.

Впечатленията си от обученията сподели и Петя Антонова от община Раковски. „Завършила съм висше образование, уча и второ като бакалавър, но имам интереси и към строителния бранш”, каза тя. Желанието й да стане строителен техник се породило, след като кметът на Раковски Павел Гуджеров се е дипломирал в същото обучение през 2021 г. с отличен успех.