Новини

Честит Димитровден!


Уважаеми колеги,

От името на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) и от мое име имам удоволствието да Ви поздравя с професионалния празник на българските строители - Димитровден! През 2022 г. той е специален, тъй като КСБ отбелязва и 15 г. от създаването си.

Почитайки традицията, в навечерието на 26 октомври е време да направим равносметка за отиващата си година и да си поставим нови цели. Безспорно през 2022 г. най-големият успех на бранша бе приемането на Методиката за индексация на договорите в строителството, като КСБ бе активен участник в изготвянето й. Ръководството на КСБ работи в продължение на повече от година, за да бъде намерено решение на най-сериозния проблем пред фирмите – главоломното покачване на цените на строителните материали. Честите промени във властта не попречиха на Камарата да води диалог с държавните институции и да отстоява интересите на своите членове. КСБ защити бранша и като излезе на национален протест с искания за спешна справедлива индексация, незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към фирмите суми и рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

За девета поредна година КСБ и в. „Строител“ със съдействието на Столичната община организираха впечатляваща фотоизложба по повод Деня на строителя, който предстои да отпразнуваме и с традиционния Бал.

През 2022 г. голям успех бе и одобрението от ЕК на Европейския цифров иновационен хъб в сектор „Строителство“, на който КСБ е инициатор и съосновател.
Камарата продължи да изпълнява и набелязаните приоритети, свързани с предложения за промени в законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес. Водихме ползотворен диалог с правителството, институциите, работодателските и синдикалните организации и в Консултативния съвет на браншовите камари в сектор „Строителство“.
И през 2022 г. българските строители не изневериха на благородната традиция – да са първите, които се отзовават на помощ при беди и природни бедствия. Фирми членове на КСБ помогнаха за справянето с бедствието в карловските села след наводненията.

Можем да сме горди с резултатите от труда си. И да гледаме с очакване за нови успехи през 2023 година. Тя отново няма да бъде лека за икономиката. Ще е необходима мобилизация на бранша за успешно завършване на проектите от приключващия програмен период и започване на работа по дългоочаквания реален старт на новия.
Скъпи колеги, нека да продължим да бъдем сплотени, а професионализмът и доброто изпълнение да са видими във всички наши обекти. Да градим и да правим страната ни по-красива, по-модерна и по-привлекателна за живеене, бизнес и инвестиции.

За светлия празник Димитровден приемете моите и на УС на Камарата сърдечни пожелания за здраве и късмет, успехи и постигнати цели в отговорната и благородна професия, която сме избрали!

Честит празник!

Инж. Илиян Терзиев,
Председател на УС на КСБ