КСБ

Отличиха най-добрите сред софийските строители

ОП на КСБ – София, отбеляза Димитровден и връчи ежегодните си награди

По традиция след успешния строителен сезон Областното представителство на Камарата на строителите в България в София (ОП на КСБ – София) отбеляза Димитровден. Събитието се състоя на 26 октомври в „Гранд хотел София“ и събра над 130 представители на фирмите членове, партньори и гости на най-голямата регионална структура на КСБ. Събитието уважиха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, почетният председател на Камарата инж. Светослав Глосов, председателят на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС доц. д-р Георги Линков, зам.-кметовете на Столичната община по „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов и по „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, арх. Здравко Здравков, главен архитект на София. Сред гостите бяха и членовете на УС на КСБ Любомир Пейновски, инж. Иван Моллов и Егмонд Якимов, председателят на СД на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов, инж. Благой Козарев, член на СД на „Вестник Строител“ ЕАД, изп. директор на „Автомагистрали” ЕАД Иван Станчев, председателят на „Научноизследователския строителен институт“ ЕАД Мая Косева, акад. Ячко Иванов, зам.-председател на Научно-технически съюз по строителство, първият зам.-председател на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и членове на НКСВ. Домакин на празника беше инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ – София. Организатор на събитието бе „Вестник Строител” ЕАД.

На тържеството бяха връчени отличията в ежегодния конкурс „Най-добър строител”, който ОП на КСБ – София, провежда сред своите членове.

Инж. Любомир Качамаков приветства с добре дошли присъстващите и припомни, че традицията повелява на Димитровден строителите да направят равносметка за свършеното през изминаващата година. „Навремето с настъпването на зимата е идвал и краят на активния строителен сезон. Cпopeд бългapcкитe тpaдиции нa Димитровден зaвъpшвaли cтpoeжитe нa нoвитe къщи, cтoпaнитe дapявaли зидapитe, a бaш-мaйcтopът кaзвaл дюлгepcки блaгocлoв зa здpaвe и бepeкeт в нoвия дoм. Cтoпaнитe ce paзплaщaли и paзпycкaли нaeтитe oт Гepгьoвдeн майстори, калфи и чираци, които от своя страна се прибирали по домовете си“, припомни инж. Качамаков. Той подчерта, че днес новите технологии променят възможностите пред бранша и вече строителният сезон е целогодишен, но традицията е останала – да се прави оценка на постигнатото през годината и да се начертаят нови цели.

„2022 г. не беше лека за строителния бранш. Отминаващата ковид пандемия бе застъпена от започналата в близост война. Браншът бе изправен пред редица сериозни предизвикателства – нарастваща инфлация, галопиращи цени, трудности при доставките. Всичко това в условията на вътрешна политическа нестабилност и сменящи се правителства. Поставихме си амбициозни задачи, по които работихме заедно – Управителният съвет, Областните представителства, екипът на Камарата и нашият вестник „Строител“. След близо година и положени огромни усилия постигнахме промяна в Закона за обществените поръчки и приемане на Методика за индексация на договорите в строителството. Отчитам го като най-голям успех за изминалата година“, изтъкна председателят на ОП София. По думите му строителите са доказали, че когато стремежите са ясно формулирани, когато са единни и убедени в отстояваните каузи, когато целта е защита на интересите на бранша, но и на държавата и гражданите – те могат и успяват. „Битката обаче продължава –

сега трябва да се преборим за правила за прилагане на индексацията, така че да бъде адекватна и справедлива.

Продължаваме активно да предлагаме промени в нормативната база, касаеща строително-инвестиционния процес, както и в редица наредби и правилници“, каза той и добави, че Камарата и ОП София като най-голямата й структура освен като коректив отново се е доказала и като важен и полезен партньор на държавата и местните власти. Председателят на ОП на КСБ - София, беше категоричен, че през изминалата година комуникацията на централно и местно ниво е била много динамична. „Използвам случая и присъствието на представителите на Столичната община, за да изразя своята и от името на ОП София благодарност за изключително доброто партньорство“, се обърна инж. Качамаков към зам.-кметовете и главния архитект на София.

„2022 г. е по-специална за КСБ. Отбелязваме 15-ата годишнина от създаването на Камарата. Това беше и поводът традиционната изложба, която организираме от КСБ и в. „Строител“ с подкрепата на Столичната община, тази година да мине под надслова „Виж София - 15 години заедно строим за хората“. Когато човек погледне изложените 60 пана с реализирани обекти в София в последните години, няма как да не изпита гордост от постиженията на българските строители“, заяви председателят на ОП на КСБ - София.

„За това днес - на нашия празник, освен да Ви поздравя, колеги, искам и да Ви благодаря за това, че ежедневно с неуморния си и нелек, но безкрайно достоен и благороден труд строите съвременна България!

Пожелавам предстоящата 2023 г. да ни донесе повече спокойствие в бранша, повече работа, нови инвестиции, поводи за радост и гордост от постигнатото. Приемете моите най-сърдечни пожелания към Вас, Вашите семейства, екипите на Вашите фирми за крепко здраве, късмет и лично щастие! И нека заедно да постигаме още много строителни успехи! Честит празник!“, завърши словото си инж. Любомир Качамаков.

След това на сцената бе поканен председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев да поздрави членовете и гостите на ОП на КСБ – София. „С много от Вас се познаваме отдавна. Допреди четири години бях начело на Областното представителство на Камарата в София. Благодаря Ви, че се справяте в трудните условия, в които сте поставени да работите. Надявам се с общи усилия да продължим да работим за развитието на бранша и просперитета на нашата страна. Честит празник!“, каза инж. Терзиев.

Събитието продължи с

награждаването на фирмите победители в ежегодния конкурс на местната структура – „Най-добър строител”.

В категорията „Фирми с приход до 5 млн. лв.” отличията бяха връчени от арх. Здравко Здравков и инж. Любомир Качамаков. „Работата, която свършихме съвместно КСБ и Столичната община относно направените промени в нормативната уредба, даде една-единствена посока, а именно желанието ни да облекчим строително-инвестиционния процес, който да се случва бързо, прозрачно и в дигитална среда“, посочи главният архитект на София и добави, че честите промени в управлението на държавно ниво са били пречка да се довърши започнатото от КСБ и СО. „Задали сме правилната посока за работа и съм убеден, че когато имаме стабилна среда, то нещата ще се случат. Имаме общи цели и задачата ни е да вървим напред. Поздравления на всички по повод професионалния празник“, каза още арх. Здравко Здравков.

Първо място – „Ивкомплект“ ЕООД

Второ място – „НАПС Инженеринг“ ООД

Трето място – „Техноинжект“ ООД

В категорията на трето място е класирана фирма „Техноинжект“ ООД. „НАПС Инженеринг“ ООД заемат второ място, а победители са „Ивкомплект“ ЕООД.

В категорията „Фирми с приход от 5 до 20 млн. лв.“ призовете бяха връчени от зам.-кмета на София инж. Ангел Джоргов и от инж. Любомир Качамаков.

„Годината беше трудна за всички – за възложителите, строителите, надзорниците и проектантите. Но заедно постигнахме много и затова искам да благодаря на КСБ и в. „Строител“ за чудесната изложба, която открихме по повод Деня на строителя. Понякога забравяме, че от труда на строителите има голям резултат, който е видим. Хубаво е да се организират подобни фотоизложби, защото показват, че софийският и българският строител може да направи прекрасни неща. Поздравявам Ви още веднъж за прекрасната инициатива, която представя красиви обекти, оставащи за поколенията“, изтъкна инж. Джоргов. Той благодари на КСБ и в. „Строител“ за изключително доброто сътрудничество. „Надявам се, че и занапред в годините ще продължим да си партнираме. Успех и честит празник!“, каза инж. Ангел Джоргов и пристъпи към връчването на наградите.

Третото място за „Фирми с приход от 5 до 20 млн. лв.“ бе за „Валмекс“ ЕООД, на второ място са „Технотерм инженеринг“ ЕАД, а победител е „Красстрой“ ООД.

Първо място – „Красстрой“ ООД

Трето място – „Валмекс“ ЕООД

В категорията „Фирми с приход от 20 до 50 млн. лв.“ призовете връчиха зам.-кметът Дончо Барбалов и инж. Любомир Качамаков. „Искам да се присъединя към поздравленията по повод професионалния празник на строителите. Както обичам да казвам, всичко в София се случва с помощта на общината. С Вас сме в една лодка и Вашият успех е и наш успех“, обърна се Барбалов към софийските строители. Той подчерта, че браншът и Столичната община трябва да продължат да работят заедно. „Чака ни трудна година. Това не е първата криза, пред която се изправяме, но със съвместни усилия ще преодолеем всичко. Честит празник“, каза още зам.-кметът.

На сцената бяха поканени класираните на третото място - „Каро Трейдинг“ ООД, „Ратек” ООД - с втората награда, и победителят „Електрисити” ЕООД.

Първо място – „Електрисити“ ЕООД

Второ място – „Ратек“ ООД

Трето място – „Каро Трейдинг“ ООД

В категорията „Фирми с приход над 50 млн. лв.“ отличията връчи председателят на ОП на КСБ - София, инж. Любомир Качамаков. Трето е класирано „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД. На второ място е „ИСА 2000” ЕООД, а победител в категорията е „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД.

Първо място – „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД

Второ място – „ИСА 2000“ ЕООД

По повод професионалния празник ОП на КСБ – София, получи поздравителни адреси от „Геострой“ АД и ЕРМ Запад.

„Поздравявам Ви за високопрофесионалния и неуморен труд през годината. Благодарение на Вашите опит, знания и отдаденост заедно успяхме да постигнем успех по изключително важни за целия строителен сектор теми. Във време на трудности за бранша ние работехме обединено, упорито и неуморно. Вярвам, че занапред ще работим добре в името на развитието на строителния бранш в България“, пише в поздравлението от д-р инж. Владимир Вутов, изп. директор на „Геострой“ АД.

„На Деня на строителя отбелязваме постиженията на една трудна и отговорна професия, без която съвременното ни общество не би могло да съществува. Вие създавате средата, в която всички ние се учим, работим, живеем, градим просперитета на българското общество - мисия, в която винаги може да разчитате на професионализма и отговорността на Електроразпределителни мрежи Запад“, е записано в адреса от Георги Миков, изп. директор на ЕРМ Запад.

На финала на официалната част инж. Любомир Качамаков поздрави отново всички отличени фирми. „Пожелавам всяка година да имаме все по-голяма конкуренция в конкурса „Най-добър строител”, каза председателят на ОП София.

Водещ на церемонията бе Веселин Калановски, а за доброто настроение на гостите се погрижиха „Камино Бенд“.