КСБ

Светли празници!

Уважаеми колеги,

В навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, бих искал от името на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и от мое име да се обърна към Вас с най-сърдечни поздрави и пожелания. Отиващата си 2022 г. беше специална за КСБ – отбелязахме 15 г. от създаването на браншовата организация. Посветихме традиционната фотоизложба по случай Деня на строителя, която КСБ и в. „Строител“ организират със съдействието на Столичната община, на годишнината ни. Паната на „Виж София – 15 години заедно строим за хората“ показаха значими постижения на българските строители от 1990 г. до сега. Възстановихме традицията на КСБ да връчва отличията на най-добрите компании в сектора на Бала по повод Деня на строителя, на който отпразнувахме и 15 г. КСБ.


Ще запомним 2022 г. и с полученото одобрение от Европейската комисия за проекта „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“, на който КСБ е инициатор, съучредител и координатор. Проектът не само стартира, но и получи престижна награда от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Много са постигнатите успехи през годината, но и преминахме през сериозни предизвикателства, които направиха бранша още по обединен и още по-силен. Бяхме изправени пред непрекъснато покачващите се цени на строителните материали, на електроенергията и горивата, сблъскахме се със забавени и липсващи доставки на основни суровини. Сред трудностите бяха и остават неразплатените средства от държавата към пътностроителните фирми, поредните опи­ти за уронване на престижа на българския строител, някои предлагани промени в нормативната уредба, касаещи строително-инвестиционния процес, в противоречие с интересите на бранша. Най-сериозното предизвикателство категорично продължава да е индексацията на договорите в строителството. През цялата 2022 г. КСБ работи за въвеждането на Методика. На 21 септември Министерският съвет прие такава, но все още не сме довели битката докрай, защото три месеца по-късно тя не се прилага реално. Застрашени от неизпълнение са проекти за над 4,2 млрд. лева. КСБ ще продължава да настоява да се намери решение по този въпрос в най-кратки срокове. Убеден съм, че в диалог с институциите ще успеем да преодолеем проблема, който стои не само пред строителните фирми, но и пред общините, държавните агенции, министерствата и всички възложители. Индексацията е не само в интерес на бранша, тя е важна за икономиката, за развитието на регионите и за цялото обществото.


През 2022 г. КСБ води диалог с институциите по актуалните проблеми на строителния сектор и укрепи партньорствата си и с бизнес и работодателските организации и синдикатите. Камарата сключи нов Отраслов колективен трудов договор с двете строителни федерации в КТ „Подкрепа“ и в КНСБ. Постигнато бе споразумение за увеличаване на коефициента, който се добавя към минималната работна заплата за заетите в строителството. Бяхме изключително активни в Консултативния съвет на браншовите организации в сектор „Строителство“. Ръководството на КСБ бе близо и до Областните представителства и проведе редица срещи и инициативи в подкрепа на строителните фирми на местно ниво.


КСБ традиционно бе дейна и в европейски и международен план. Камарата на строителите в България вече има вицепрезидент на Конфедерацията на международните контактори (CICA) в лицето на инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София.


Пред прага на Новата година нека гледаме напред с очакване тя да бъде по-добра и успешна, да има повече предвидимост в бранша и повече отговорност от институциите към него и заетите стотици хиляди работници и служители в отрасъла. Политиките на Камарата са ясни, а целите, които си поставяме, са амбициозни, но изключително важни за бъдещето на сектор „Строителство”. Нека не забравяме, че можем да ги постигнем само когато сме обединени, заедно.


Уважаеми колеги, по повод настъпващите светли Коледни празници позволете ми да отправя най-сърдечните си пожелания към Вас, Вашите семейства и близки, Вашите екипи. Желая Ви здраве, сили да се справим с предстоящите предизвикателства, вяра и оптимизъм, че най-доброто предстои. Нека Новата година Ви донесе вдъхновение за нови проекти и нестихваща енергия за реализацията им, изпълнени обекти, които да Ви носят удовлетворение от съграденото.


Светла Коледа и щастлива 2023 г.!


Инж. Илиян Терзиев,
Председател на
УС на КСБ