КСБ

ОП на КСБ – Смолян, бе домакин на работна среща на КСБ и кметове на родопски общини

Участниците във форума обсъдиха общите предизвикателства пред строителите и местната власт и набелязаха инициативи за сътрудничество

Емил Христов

Ренета Николова

 

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), Областното представителство (ОП) на браншовата организация в Смолян и кметове на родопски общини обсъдиха актуалните предизвикателства пред сектор „Строителство“ и местната власт. Събитието се състоя в сградата на община Смолян, като негови домакини бяха кметът на Смолян Николай Мелемов, Владимир Кехайов, член на УС и ИБ на КСБ и почетен председател на ОП на КСБ – Смолян, и инж. Асен Соколов, председател на ОП на КСБ – Смолян. В срещата участваха и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметовете на Рудозем Румен Пехливанов, на Баните Павлин Белчев и на Девин Здравко Иванов, зам.-кметът по строителство на община Смолян инж. Мариана Цекова и инж. Румяна Янчевска, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Смолян.

От страна на Камарата участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на УС, арх. Иван Несторов, изп. директор, инж. Благой Козарев, председател на Комисията по професионална етика, Любомир Пейновски, председател на УС на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ) и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, представители на ОблС на ОП на КСБ – Смолян, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова.

„Благодаря на всички, които уважиха събитието. Целта на срещата е да обсъдим актуалните проблеми пред бранша в нашата област и да потърсим решения на проблема с липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството“, каза при откриването на срещата инж. Асен Соколов, председател на ОП на КСБ – Смолян.

В началото на събитието инж. Илиян Терзиев разказа за реализираното предходния ден работно посещение в Румъния, в рамките на което се е провела среща на ръководството на КСБ с ръководството на Румънската федерация на работодателите в строителството (FPSC).

В българската делегация са участвали инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на КСБ, инж. Благой Козарев, председател на КПЕ, и Димитър Копаров, директор Дирекция „Организационна политика, международна дейност и управление на проекти“ в КСБ. Инж. Терзиев съобщи, че българските участници са успели да се запознаят с добрия опит на румънските си колеги относно индексацията на договорите в строителството. „Мога да кажа, че нашите съседи вече са на светлинни години пред нас по отношение на прилагането на методиката за индексиране“, подчерта той. Инж. Терзиев припомни, че вече две години Камарата активно работи по темата за индексацията, но за съжаление тя все още не се прилага реално. За този период в Румъния са изготвили формула и правилник, по който ефективно се индексират договорите.

Инж. Терзиев добави, че в северната ни съседка

строителният бранш и държавата работят съвместно за решаване на проблемите в сектора.

 „Колегите споделиха, че румънското правителство се вслушва в техните идеи и предложения, за да може държавата да се справя успешно с предизвикателствата пред строителния отрасъл“, изтъкна инж. Терзиев.

Инж. Благой Козарев сподели, че след сътресението на строителния бранш в Румъния преди близо 8 г. в северната ни съседка са въвели в законодателството си правилата на FIDIC.

„Това е основата, на която са стъпили, и тя им е помогнала да приемат и въведат методика за индексация на договорите в строителството“, каза той.

След него думата взе Любомир Пейновски, който благодари за доброто партньорство с община Смолян през годините. Той представи работата на ЕЦИХ. „За хъба също една от основните теми е индексацията. Чакаме правила и насоки за реалното прилагане на Методиката, каза той и добави, че

ЕЦИХ работи активно за дигиталната трансформация на бранша.

Председателят на УС на ЕЦИХ заяви също, че възложителите в лицето на общините и изпълнителите трябва заедно да защитават интересите си. „Чухме какво са постигнали за две години в Румъния и аз смятам, че с общи усилия можем да направим това и в България“, посочи той.

Кметът на Смолян Николай Мелемов подчерта значението на

отличния диалог на строителния бранш с НСОРБ и с общините на местно ниво.

Той бе категоричен, че от създалата се ситуация с липсата на индексация страдат и общините, и бизнесът. „Положението е тежко. Това, което можем да направим, е на съвместните ни срещи да излезем с ясна позиция, че ние сме заедно и настояваме за решение на проблемите“, подчерта кметът на Смолян. Той заяви, че не е необходимо страната ни тепърва да измисля възможности за справяне с предизвикателствата, при положение че имаме добрия опит на Румъния. „Това е близка страна не само като разположение, но и като икономика и е нужно само да заимстваме техния подход, за да можем поне да тръгнем в правилната посока“, каза Мелемов.

„Искам да благодаря на ръководството на Камарата на строителите в България, че винаги е насреща при нужда. Работим много добре и с местните фирми, и с Областното представителство на браншова организация“, заяви още кметът на Смолян.

В дискусията се включи и кметът на община Баните Павлин Белчев, който посочи, че в момента държавата няма не само дългосрочна, но и краткосрочна визия за развитието на инфраструктурата на страната ни. „Общините като възложители нямат възможност да осигурят парите, които са необходими за индексиране на стойността на проектите“, посочи той и добави, че средствата, нужни за индексация, трябва да бъдат за сметка на държавния бюджет, а не на възложителите.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев изтъкна, че се радва да види как местната власт и строителите в региона работят съвместно за намирането на решение на наболелите проблеми. „Основната тема и най-голям проблем наистина е липсата на реално прилагане на Методиката за индексация“, каза Сабрутев. Областният управител посочи, че е изключително важно строителният бранш и общините да настояват

да бъдат предвидени средства за индексация на договорите за строителство в бюджета на държавата,

който трябва да бъде приет.

Участниците в срещата се договориха да продължат да работят заедно за намирането на решение на общите проблеми и предизвикателства.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев подчерта, че местната власт в региона може да разчита на съдействието на Камарата на строителите в България по всички теми.

Повече за румънския опит и за темите на работната среща в Смолян четете в следващия брой.