КСБ

Андреас Ибел е новият президент на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe

КСБ и „Главболгарстрой Холдинг“ АД бяха домакини на Годишния конгрес на организацията

Емил Христов

Ренета Николова

Андреас Ибел от Германската асоциация на независимите компании за недвижими имоти и жилища (Bundesverband Freier Immobilien-und Wohnungsunternehmen e.V.) е новият президент на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe. Той бе избран по време на Годишния конгрес на Build Europe, който се проведе в София в периода 8-9 юни. Организатори и домакини на събитието бяха Камарата на строителите в България (КСБ) и „Главболгарстрой Холдинг“ АД.

Ибел ще встъпи в длъжност на 31 юли 2023 г., наследявайки настоящия президент Марк Пиджън от Федерацията на строителните предприемачи на Франция (Fédération des Promoteurs Immobiliers de France). В двата дни на форума бяха обсъдени важни теми, свързани с жилищното строителство, включително Директивата за енергийните характеристики на сградите, Таксономията на ЕС, както и Регламента на съюза за възстановяване на природата. Членовете на Build Europe обмениха информация, споделиха ценни идеи за развитието на жилищните пазари в страните си и обсъдиха съдържанието на предстоящия манифест „Изграждане на Европа“ с оглед на европейските избори през 2024 г.

В рамките на събитието участниците в конгреса посетиха и изграждащи се жилищни обекти в столицата.

Срещата в първия ден бе открита от арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, и инж. Светослав Любомиров, изп. директор на „Главболгарстрой Холдинг“ АД.

„За мен е удоволствие да Ви приветствам с добре дошли в красивата българска столица София и да открия най-високия форум на организацията, обединяваща европейските предприемачи и строители на жилищни сгради. Убеден съм, че и най-сложните въпроси с общи усилия ще намерят най-доброто за бизнеса решение по време на конгреса“, каза арх. Несторов. Той посочи, че за КСБ е привилегия да посрещне представителите на водещата организация, обединяваща интересите на бранша в цяла Европа.

„Един от ключовите приоритети на КСБ е да изгради още по-ползотворно партньорство с Build Europe

и всички нейни членове. Вярваме в силата на сътрудничеството и обмена на най-добрите практики, които могат да ни помогнат да постигнем по-голям успех и да насърчаваме развитието на строителния отрасъл в цяла Европа“, посочи арх. Иван Несторов и поясни, че КСБ представлява над 6500 местни и чуждестранни компании, които работят у нас.

Изп. директор на Камарата посочи, че всички европейски държави са изправени пред еднакви предизвикателства през последните години – от справянето с ковид пандемията през повишената инфлация до войната в Украйна. „В България браншът също има своите проблеми, за чието разрешаване КСБ усърдно работи, но за радост дори в тези трудни времена жилищното строителство запази възходящия си тренд и бе един от стълбовете за отрасъла“, подчерта той.

Арх. Несторов информира представителите на Build Europe, че за 2022 г. в България се отчита ръст от 35 на сто на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради, което номинално означава нови 5263 обекта. Изп. директор на КСБ изтъкна, че

строителните компании в страната продължават да търсят възможности за внедряване на модерните технологии,

за да отговорят на „зелената“ трансформация, която е приоритет за ЕС. Арх. Иван Несторов добави, че форуми като този на Build Europe са изключително полезни, защото участниците могат да обменят най-добрите практики, иновационни идеи и успешни бизнес модели. „Нашите членове имат възможност да се срещат с нови партньори, да споделят своите проекти и да изградят важни професионални контакти. Вярваме, че само чрез тясно сътрудничество и взаимодействие можем да постигнем иновации, качество и устойчивост в нашата индустрия“, заяви той.

В заключение арх. Иван Несторов каза, че КСБ е готова да допринесе с експертиза за създаването на динамична и конструктивна платформа, на която да се обсъждат предизвикателствата и възможностите пред индустрията и да се търсят общи решения.

Инж. Светослав Любомиров заяви в своето изказване, че конгресът на Build Europe се провежда в доста динамични за България времена, свързани с формирането, гласуването и встъпването в длъжност на ново правителство след близо 2 г. период на последователни избори и служебни кабинети. „Щастливо съвпадение и добър знак е, че форумът се провежда именно в седмицата, в която България направи стъпки в посока дългоочаквана стабилност, необходима за бизнеса, за сектора, който представляваме, и за гражданите“, каза инж. Любомиров.

Той подчерта, че е много важно на срещата да се обърне внимание на актуалните на европейско и национално ниво теми. „Те са свързани с голям брой предизвикателства, но също така откриват нови възможности и хоризонти. Постигането на баланс между европейските регулации и интересите на представителите и крайните потребители в сектора е важно условие за гарантиране на добра бизнес среда и възходящи устойчиви темпове на икономическо развитие. Всичко това несъмнено ще окаже положителен социален ефект върху гражданите на държавите членки. В страна като България това е приоритет“, допълни той и добави, че като член на организацията „Главболгарстрой Холдинг“ АД

насърчава ангажираността на Build Europe по теми като Директивата за енергийните характеристики на сградите.

„Бих искал да изразя сърдечната си признателност към нашия президент Марк Пиджън за неговата изключителна отдаденост и забележителни постижения начело на Build Europe. Под неговото ръководство нашата асоциация се разрасна и постигнахме значителен напредък в насърчаване интересите на строителните предприемачи в цяла Европа в много трудни времена, в които нашият сектор беше засегнат от ковид кризата, Brexit и войната в Украйна“, заяви Андреас Ибел. Той допълни, че за него ще е чест

да следва стъпките на предшественика си и да надгражда върху основата, която той е положил.

„Визията на Марк Пиджън за бъдещето на Build Europe ще ни вдъхновява, докато продължаваме да се сблъскваме с нови предизвикателства и възможности на ниво ЕС“, каза още новият президент на организацията.

Пиджън от своя страна изрази увереност в способността на Андреас Ибел да тласне асоциацията напред и да разшири нейната членска маса. „Тъй като мандатът ми като президент на Build Europe приключва, имам пълна вяра в способностите на Андреас Ибел да изведе нашата асоциация до още по-големи висоти. Като член на Build Europe той демонстрира силна страст да се застъпва от името на нашия сектор на ниво ЕС. Уверен съм, че под негово ръководство организацията ще продължи да расте и да привлича повече членове, затвърждавайки позицията си на водещ глас за европейски предприемачи и строители на жилища“, подчерта Пиджън.

Вторият ден от Годишния конгрес на Build Europe бе открит от главния архитект на Столичната община Здравко Здравков.

„Провеждането на форум от такъв ранг е от изключително значение за града ни, който в последните години постигна много за своето европейско развитие и трайно привлича чужди инвестиции“, заяви той. По думите му София произвежда около 40% от БВП на страната. „Дори има своеобразен бум на строителството. В момента секторът генерира над 1 млн. кв. м РЗП всяка година“, подчерта арх. Здравко Здравков. Той припомни, че след пика в строителството през 2019 г. е имало спад заради пандемията, но 2022 г. нивата са започнали да се възстановяват на тези отпреди COVID-19. „Това подпомага градът ни да се развива с изключителни темпове и да привлича нови инвестиции“, изтъкна главният архитект.

„През последната година Столичната община работи по много проекти, като един от най-успешните е развитието на метрото“, посочи арх. Здравков и допълни,

 че в момента се изпълнява разширението на третата линия на подземната железница.

Той бе категоричен, че с разширението на трасето ще се генерират огромен брой инвестиции. „Те са изключително важни за общината, защото чрез тях ще можем да развием градската среда трайно“, каза арх. Здравков и отбеляза, че се издават огромен брой разрешения за строеж именно в зоните, където се изграждат новите линии на метрото.

Като друг важен проект за развитието на града той посочи обновяването на пространството около Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Арх. Здравко Здравков завърши изказването си със заявката,

че в лицето на Столичната община Build Europe има партньор.

На конгреса членовете на организацията коментираха, че достъпът до жилища на постижими цени, които отговарят на нуждите и очакванията на гражданите на ЕС, е едно от основните предизвикателства, с което трябва да се справят европейските институции. Поради тази причина Build Europe вярва, че ЕС и държавите членки трябва да гарантират, че целите на Съюза в областта на околната среда няма да изострят още повече настоящата криза с достъпността на жилищата.

 Участниците в Годишния конгрес на Build Europe се запознаха на място с развитието на жилищното строителство в столицата. Те посетиха три изграждащи се комплекса - „Кошер“, Smart Tower и DHome.

Build Europe е основана през 1958 г. като международна асоциация за научни изследвания. Още тогава тя започва да подкрепя предприемачите и строителите на жилища и да защитава техните интереси в Европа, а с течение на годините се позиционира като техен основен представител на европейско ниво. Приоритетните дейности на Build Europe са свързани с консултации, мониторинг и изготвяне на становища по отношение на европейското законодателство, касаещо жилищното строителство.


Андреас Ибел, новоизбраният президент на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe: Моите основни задачи ще са насочени към осигуряването на повече социални жилища в Европа

Мирослав Еленков

Ренета Николова

 

Г-н Ибел, първо приемете поздравления от екипа на в. „Строител“ за избирането Ви като президент на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe. Какви приоритети си поставяте начело на организацията?

Моите основни задачи ще са насочени към осигуряването на повече социални жилища в Европа. Аз и екипът ми ще търсим начини да помогнем на украинците, които са загубили домовете си. Техните жилища трябва да бъдат отново построени и да не отстъпват по нищо на европейските. За целта ще са необходими много средства, както и експертиза, за да можем с общи усилия да разрешим този въпрос.

В интерес на всички е да възстановим предишния облик на Украйна. В момента има много емигранти, които няма къде да живеят, и това създава проблеми в държавите, където пребивават. Така че е важно час по-скоро да успеем да им помогнем да се върнат по родните си места.

На форума стана ясно, че от най-големите проблеми в Европа е свързан с високите цени на новите жилища. Как може да се преодолее това и домовете да станат по-достъпни?

Възможните решения са много. Основният проблем с непосилните за европейците цени на новите жилища е свързан с необосновано високите данъци, както и с непрекъснато покачващите се стандарти. Колкото по-големи са нашите изисквания, толкова по-висока е сумата, която трябва да се плати. Според мен е хубаво да има регулации на пазара на недвижими имоти, за да може да се контролира цената по някакъв начин.

Наистина не е нормално едно семейство да трябва да плаща толкова високи данъци при покупката на нов апартамент. Например в Германия 50% от всички разходи при придобиване на ново жилище са свързани с данъци. Трябва да се помисли как този процес да е по-поносим за хората.

Какви са Вашите очаквания за развитието на сектор „Строителство“ през 2023 г. и по какъв начин според Вас европейските фирми могат да помогнат за възстановяването на Украйна?

Все още е рано да се каже по какъв начин могат да са от полза. В дългосрочен план със сигурност ще се търсят възможности строителният бранш да помага. На настоящия етап е хубаво да направим първите стъпки в тази посока, за да сме готови, когато моментът настъпи. Най-напред трябва да се види колко средства ще са необходими за възстановяването на засегнатите от войната в Украйна домове, а след това да се прецени по какъв начин парите да стигнат до нуждаещите се.

Що се отнася до въпроса за развитието на сектор „Строителство“ през тази година, в момента нещата могат да се определят като „перфектна буря“. За съжаление в голяма част от Европа наблюдаваме спад на строителството. Има по-малко изградени апартаменти, намаляват и големите инфраструктурни проекти. Цените са много високи, хората не могат да плащат и интересът спада. В същия момент банките вече не позволяват тегленето на големи кредити, както преди. Заради това очакваме през следващите 2-3 години да се въвеждат в експлоатация по-малко нови апартаменти и пътни обекти.

В момента големият проблем за българските компании от бранша е липсата на индексация на цените на договорите в строителството. Според Вас какви са възможностите да се реши този казус?

Трудно е да се изчисли крайната стойност на даден обект. Почти винаги излиза повече от първоначално калкулираното. За съжаление този проблем го има навсякъде заради покачващата се инфлация. Все още много трудно може да се предвидят нещата. Това е проблем, пред който са изправени всички държави в Европа, и заедно трябва да търсим решения.

Голяма трудност е и продължаващото забавяне по веригата на доставки. Всичко това повишава крайната цена. Важно е да помислим и да намерим начин в бъдеще да си осигуряваме необходимите ни строителни материали от по-близки до нас дестинации. Колкото повече една верига на доставки е по-къса, толкова по-лесно ще се случват нещата.

Как виждате бъдещото партньорство между Камарата на строителите в България и Build Europe?

За първи път съм в София. Смятам, че хората са прекрасни. България много ми харесва. Убеден съм, че ще идвам още много пъти. Вярвам, че двете организации можем да си бъдем полезни, като разменяме информация относно състоянието на строителния бранш в различните държави в Европа, защото във всяка една от тях предизвикателствата са различни. Трябва да се учим всички заедно от грешките си и да се опитваме да се развиваме още повече.


Марк Пиджън, настоящ президент на Build Europe (до 31 юли 2023 г.): Браншовите асоциации са тези, които трябва да показват на администрацията правилния път

Мирослав Еленков

Ренета Николова

 

Г-н Пиджън, какво бихте определили като най-голям успех в работата си като президент на Build Europe?

През моя мандат беше много важно да накараме политиците на европейско ниво да разберат, че въпросът за високите цени на жилищата е изключително важен за европейците. В момента хората трябва да разполагат с доста голям бюджет, за да могат да си купят собствен дом. Цените на жилищата продължават да поскъпват, докато приходите на хората не се покачват в същия ритъм. Много европейски граждани не могат да си позволят свой дом и това е проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Как може да се преодолее това и недвижимостите да станат по-достъпни?

Отново казвам, че на първо място е политиците да разберат проблема, защото само когато се схване същината му, може да се намери неговото решение. Нашата роля е да дадем различни предложения, с които би могло да се преодолее това предизвикателство. Не може да говорим за решение на проблемите във всяка отделна държава членка, нужно е да се намери общоевропейско такова. Браншовите асоциации са тези, които трябва да показват на администрацията правилния път.

Убеден съм, че това не се отнася само за Европа, но и за целия свят. В бъдеще може да станем свидетели на огромен социален проблем в световен мащаб. Поради тази причина организираме пресконференция с участието на представители на Г-7. Събитието ще се проведе в Япония непосредствено преди срещата на министрите на регионалното развитие на страните от Г-7.

Как оценявате организацията на конгреса в София?

Всичко беше перфектно. Бяхме много топло посрещнати от домакините. На събитието споделихме нашите виждания, обменихме добри практики и идеи, които ще са полезни за всички при търсенето на решения по различни теми. Това е целта на подобни срещи.

Как виждате бъдещото сътрудничество между КСБ и Build Europe?

Когато една колаборация е в началото си, тя винаги е чудесна. Работим добре с Камарата на строителите в България и се надявам и да израстваме заедно.


Тери Ройдън, бивш президент на Build Europe: КСБ е ценна част от организацията ни

Г-н Ройдън, кои са най-големите предизвикателства пред жилищното строителство в Европа?

По време на конгреса на Build Europe бе коментирано, че почти навсякъде в Европа се забелязва намаление на търсенето на нови жилища, защото хората не могат да си ги позволят. Стойността на един апартамент зависи от различни фактори – от цените на строителството и на земята, върху която се изгражда, от ипотеката. Всички тези компоненти в момента вървят в грешната посока в почти цяла Европа.

В Полша ситуацията е малко по-различна. Пазарът в страната се развива добре, защото хората разполагат с повече средства и се взимат по-малко ипотечни кредити.

Един от големите проблеми за строителния бранш в Европа е непрекъснатото покачване на цените на строителните материали. Проектите се оскъпяват и строителите не могат да прогнозират крайната стойност. Какви са възможните решения?

Със сигурност един от вариантите да се преодолее това е да се подобри веригата на доставки. В момента наблюдаваме ново явление – всяка държава се опитва да произведе повече от необходимите материали, за да не разчита на доставки от чужбина. Това със сигурност помага, защото сме по-малко зависими от вноса от Китай.

В началото на войната между Русия и Украйна голяма част от доставките бяха спрени или се бавеха, което доведе до липси, и цените на имотите се вдигнаха драстично. В същото време намаля и броят на новостроящите се жилищни сгради.

В момента нещата се стабилизират. Успокояването ще повлияе за намаляване на цените на недвижимите имоти и повече хора ще могат да си купят нови домове.

С какво впечатление останахте от Годишния конгрес на Build Europe, който се проведе в София?

За мен винаги е приятно да идвам в България. Работил съм в страната и преди. Смятам, че събитието бе много полезно.

Как виждате бъдещото партньорство между Камарата на строителите в България и Build Europe?

Бях президент на Build Europe преди няколко години и мога уверено да заявя, че КСБ е ценна част от организацията ни. С присъединяването на Камарата на строителите в България през 2021 г. европейската асоциация за жилищно строителство стана по-силна.

В Build Europe членуват организации от 20 държави, благодарение на което сме информирани за състоянието на сектора в тях, обменяме и опит. Надявам се, че и от българска страна има ползи от членството в организацията. Чрез нас КСБ има възможност да се запознава с добрите практики на другите страни.