КСБ

КСБ и Столичната община обсъдиха бюджета на София за 2023 г.

Представителите на КСБ изразиха очакванията си, че с приемането на финансовата рамка СО ще продължи инвестиционната си програма

Емил Христов

Ренета Николова

Камарата на строителите в България (КСБ) и Столичната община (СО) по инициатива на Областното представителство на КСБ в София проведоха традиционна среща. На нея представителите на КСБ се запознаха и обсъдиха с ръководството на СО бюджета на общината за 2023 г.

От страна на СО в срещата участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметовете по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов и по „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов и Петър Костов, директор на Дирекция „Строителство“ в общината. Камарата бе представена от инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на CICA, инж. Егмонт Якимов, член на УС на КСБ, арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, членовете на ОблС на ОП на КСБ – София, Красимир Милушев и инж. Ивайло Тодоров и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на вестник „Строител“.

„Оценявам много високо дългогодишното партньорство, което имаме с Камарата на строителите в България, с Областното представителство на КСБ и в. „Строител“, и Ви благодаря за него“, заяви в началото Йорданка Фандъкова. Тя и зам.-кметът Барбалов представиха основните направления в бюджета на СО за 2023 г.

Инж. Качамаков също благодари за отличния диалог през годините, който Камарата и ОП на КСБ – София, са имали с екипа на общината. Той посочи, че единствено със съвместни усилия е възможно градът да продължава да се развива.

„Винаги досега сме представяли пред Вас нашите виждания и предизвикателствата, които сме имали. Мога да кажа, че за годините, откакто съм кмет, непрекъснато съм се стремяла да увеличавам бюджета“, каза Йорданка Фандъкова. „Успяхме да запазим кредитния рейтинг на столицата, което е изключително важно за инвеститорите“, заяви кметът на СО. Фандъкова посочи като положителен факта, че въпреки кризите през последните години строителството в София не е спирало.

Тя акцентира върху желанието на общината да продължи да развива метрото, както и важните пътни трасета в града. „В момента се изпълнява пробивът на бул. „Филип Кутев“, надявам се, че в най-скоро време ще започне доизграждането на бул. „Тодор Каблешков“, както и на бул. „Рожен“, сподели Йорданка Фандъкова.

Инж. Любомир Качамаков постави във фокуса на дискусията въпроса дали е гарантирано изпълнението на инфраструктурните проекти в София. „Строителната програма е обезпечена“, бе категорична от своя страна Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че приоритетите на нейното управление винаги са били развитие на инфраструктурата, транспорта, образованието и екологията в града. „За да се постигат резултати по тези приоритети, трябва да има устойчивост“, заяви кметът на София и допълни, че СО винаги е била коректен възложител.

Кметът на София коментира и индексацията на договорите в строителството. „Общинският съвет прие, по аналогия с оперативните програми, решение, с което се позволи това да става с до 15%“, подчерта Фандъкова.

Инж. Любомир Качамаков сподели, че темата за прилагане на Методиката за индексация е приоритетна за КСБ. „За съжаление за проектите по НПВУ няма предвидени средства за индексация. Това е проблем и вярвам, че единствено с общи усилия може да бъде намерено решение“, изтъкна зам.-председателят на УС на КСБ.

Зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че темата не търпи отлагане, ако страната ни не иска да се забави в ключов момент изпълнението на обектите по НПВУ.

На срещата стана ясно, че в държавния бюджет за 2024 г. ще има заложени средства за индексация при изграждането на метрото в София, за да не се възпрепятства неговото строителство.

Представителите на КСБ изразиха очакванията си, че след приемането на бюджета на Столичната община местната власт ще продължи инвестиционната си програма, в изпълнението на която са заети много строителни фирми и хиляди работници.

Инж. Качамаков представи инициативата на Камарата за по-широкото прилагане на договорите по FIDIC и по-точно на т.нар. Зелена книга, която касае най-вече средни и по-малки проекти и фирми. „Договорите по FIDIC са едни от най-използваните в световен мащаб. Те дават справедливо разпределение на риска, което води до успешно изпълнение на проектите“, заяви инж. Качамаков. Кметът Фандъкова посочи, че приветства по-широкото прилагане на договорите по FIDIC.

Инж. Егмонт Якимов повдигна темата за възможността за развиване на публично-частното партньорство при строителството на инфраструктурни проекти в града. „Хубаво е да се помисли за възможностите такива обекти да се реализират на територията на общината“, каза той.

Двете страни обсъдиха дигитализацията на строителния сектор.

В края на срещата кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова пожела на браншовата организация да продължава да защитава интересите на строителния сектор, както и да намери решение на проблема с недостига на работна ръка. Тя не пропусна да отбележи и предстоящата изложба на КСБ и в. „Строител“ по повод Деня на строителя, която тази година е 10-а юбилейна.