КСБ

България и Италия обмениха опит в опазването на културното наследство на международен форум

КСБ за втора година бе съорганизатор на събитието

„Опазването на културното наследство няма как да се случи без всеотдайната работа на строителите“. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев на откриването на международния форум „История и бъдеще – световното наследство на България и Италия”. Събитието се проведе на 2 октомври в София под патронажа на Министерството на културата и бе организирано от Конфиндустия България и Посолството на Италия в София в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България (КАБ) и Общество „Културно наследство“ – българския представител на паневропейската организация Европа Ностра. В официалното откриване участваха Роберто Санторели, председател на Конфиндустия България, посланикът на Италия в България Н.Пр. Джузепина Дзара, министърът на културата Кръстьо Кръстев, зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и Владимир Милков, председател на УС на КАБ.

По време на изказването си инж. Терзиев подчерта, че е важно да се провеждат подобни форуми, за да се обсъжда бъдещето на паметниците на културата, част от ЮНЕСКО, и отношението на поколенията към тях. „Надяваме се всички, които сме се събрали тук, да продължим да работим в една посока така, че след години нашите деца да се гордеят с културното ни наследство и със съграденото“, каза инж. Илиян Терзиев и изтъкна, че КСБ за втора година е съорганизатор на форума.

„Ние, българските строители, имаме отношение към опазването на културно-историческото наследство и ценим сътвореното от поколенията преди нас. Строителите неслучайно сме активни по темата с подобряване и улесняване на процедурите за опазване на сгради паметници на културата в градовете. Ние работим със съзнанието, че професията на строителя съхранява духа на времето. Отнасяме се с уважение към миналото и строим със съзнанието, че чрез работата си представяме начина на живот и естетиката на епохата. Този, който не си познава миналото, няма бъдеще“, завърши изказването си инж. Илиян Терзиев и пожела успешна работа на участниците във форума.

Н.Пр. Джузепина Дзара и министър Кръстьо Кръстев също поздравиха присъстващите и благодариха на всички ангажирани с темата за опазването на културно-историческото наследство и неговото бъдеще.

Зам.-министър Елена Шекерлетова отправи поздрав към участниците от името на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.  Шекерлетова подчерта важността от обмена на опит и добри практики в областта на формирането на културните политики и поздрави представителите на Италия за постиженията в консервацията и реставрацията на архитектурни паметници. В качеството си на председател на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО Елена Шекерлетова заяви, че опазването на културното наследство е актуален приоритет за България и отправна точка към международното културно сътрудничество. „Именно културното наследство е неизменна част от богатството на човечеството, фактор за устойчиво развитие и свързваща нишка между народите“, сподели още тя.

В своето изказване арх. Владимир Милков припомни, че от 2022 г. на Годишните награди за архитектура се връчва и приз в категория „Опазване на културното наследство“, което е свидетелство за важността на темата.

По време на откриването организаторите благодариха на главния спонсор на събитието „Главболгарстрой“ АД.

Форумът продължи с представянето на италианския опит,  обсъждане на предложения за идентифициране и валоризиране на нови български обекти от ЮНЕСКО, необходимостта от стратегическо планиране и адекватно финансиране на обекти, по-бързо приемане на нов закон за културното наследство и закон за публично-частното партньорство и др.