КСБ

На Димитровден КСБ връчи строителните „Оскар“-и за 2022 г.

Камарата на строителите в България (КСБ) връчи отличията на най-добрите компании в сектора за 2022 г. Това стана на традиционния Бал по повод Деня на строителя. Събитието се проведе на 26 октомври в „София Балкан Палас“. Домакини на церемонията бяха Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, и председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. Тържеството събра ръководството на КСБ, председатели на Областните представителства на браншовата организация и висшия мениджмънт на водещи строителни фирми. Празникът на КСБ бе уважен от представители на министерства, Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), браншови организации, синдикати. Събитието бе организирано от вестник „Строител“.

„Честит празник! Честит имен ден на всички, които носят името на Св. Димитър, покровителя на строителите. Радвам се, че днес сме тук, за да отпразнуваме заедно нашия професионален празник“, заяви при откриването инж. Илиян Терзиев.

„За мен е изключително удоволствие и чест да бъда съдомакин на най-бележития ден за българския строител. Искрено се радвам, че съм сред колеги, съмишленици и приятели както от публичния, така и от частния сектор“, каза в словото си пред гостите министър Андрей Цеков.

 

Сред официалните гости бяха кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, зам.-министрите на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и на околната среда и водите Ренета Колева, зам.-кметът на СО по „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев, изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Зарина Генчева, член на УС на КРИБ, инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища“, инж. Цветко Тужаров, председател на УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Мая Косева, управител на „Научноизследователски строителен институт - НИСИ“ ЕООД, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване „Подкрепа“, инж. Цветелина Иванова, председател на Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, и Цветелина Бикарска, зам.-председател на ФНСС.

При откриването на церемонията водещият на събитието Драгомир Симеонов покани на сцената министър Андрей Цеков и председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев за приветствия.

„На Димитровден обикновено се прави равносметка, аз обаче ще се върна към началото на този празник, към личността на Св. Димитър – син на градоначалника на Солун, посветен в християнството, човек с изключителни физически и интелектуални способности, който на много млада възраст заема поста на баща си и получава указания от римския император Максимилиан да преследва яростно християните. Възпитан с християнски добродетели, Св. Димитър се превръща в закрилник на християнството, за което на 26 октомври 306 г. заплаща с живота си, убит по разпореждане на императора“, посочи Цеков и допълни, че името на Св. Димитър до такава степен е бележито и уважавано, че през 1185 г. братята Асен и Петър го приемат за свой закрилник, с което се превръща и в закрилник на Второто българско царство.

„Поуките, които можем да си вземем, е, че когато човек е посветен на благородна кауза, то името му остава за вечността. Посветени на нея са всички български строители. Те са истинските съзидатели на благоденствието на нацията“, подчерта министърът. Той пожела на строителите да имат много работа през следващата година и „здрава снага“, за да понесат тежестта на отговорните задачи, с които са натоварени.

„Пожелавам Ви да имате много енергия, за да устоите на всички бури, които съпътстват строителния процес, добри, платежоспособни възложители, каквито ще намерите в лицето на държавата и на Столичната община, чисти сметки, благоденствие, късмет и любов на Вашите семейства. Честит празник, колеги!“, завърши министър Цеков.

В словото си инж. Илиян Терзиев припомни, че на 26 октомври строителите традиционно правят равносметка за отиващата си година и набелязват нови цели. „Мисля да не говоря за това каква беше 2023 г., защото всички сте я изпитали на гърба си. По-скоро днес бих казал в какво ще насочим усилията си“, каза председателят на УС на КСБ и акцентира на пет приоритета, по които ще работи ръководството на браншовата организация.

„На първо място е индексацията, както знаете, въпреки нашите очаквания тя не тръгна. На 25 октомври внесохме становище на КСБ по предлаганите от МРРБ промени в Методиката и считаме, че ако бъде прието, ще можем да видим реалното й приложение. Това е и въпрос на справедливост спрямо строителите, които вече са изпълнили своите договори“, заяви инж. Терзиев.

По думите му законодателството е вторият приоритет. „Има неща в Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията, които трябва да се променят, например текстовете, касаещи застраховките. Ще настояваме този текст да се коригира“, подчерта той. „Дигитализацията е другото направление, в което Камарата ще продължи да работи, включително чрез утвърждаването на „Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство“, подчерта инж. Терзиев.

„Квалификацията на кадрите остава сред основните задачи на КСБ. И не на последно място ще продължим усилията си за борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция от фирми, които не са вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС)“, изтъкна инж. Илиян Терзиев.

Той сподели, че браншът има основание за оптимизъм, защото държавата вече има редовно правителство и министър на регионалното развитие, който е от строителните среди и познава проблемите на сектора. „Както се казва, говорим на един език. Всички помним периодите, в които това не беше възможно. От страниците на в. „Строител“ имаме уверение от министър Цеков, че през 2024 г. много работа ще ни предстои“, подчерта председателят на УС на КСБ.

В заключение той пожела да има предвидимост за бранша и да започне работа по пътна карта – стратегически документ, който да рамкира бъдещото развитие на сектор „Строителство“ в следващите 10 години. „КСБ е готова да се включи в една такава инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с целия си експертен капацитет. И едва ли би имало нещо по-полезно и значимо за бранша, което може да бъде направено. Пожелавам си да видя тази стратегия за развитието на строителството у нас“, завърши инж. Илиян Терзиев.

Поздравителни адреси до КСБ по повод Деня на строителя изпратиха държавният глава Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, институции, партньорски организации, синдикати и строителни компании.

„Приемете моите искрени поздравления по повод професионалния Ви празник – Деня на строителя! С Вашия достоен труд и висок професионализъм Вие изграждате по-добра среда за работа и живот за всички нас и поставяте основите на бъдещето на страната ни. Професията на строителя е трудна и отговорна. Тя обаче безспорно допринася за съграждането на модерна България и за развитието й във всяко едно направление. Пожелавам Ви да продължите с гордост да упражнявате Вашата достойна и значима за обществото ни професия и все така отговорно да градите нашата България!“, се казва в адреса на Румен Радев.

„Уважаеми инж. Терзиев, приемете моите най-искрени поздрави по повод професионалния празник на българския строител – Димитровден. Бих искала чрез Вас да поздравя и всички строители, архитекти, проектанти, инженери, всички, които са ангажирани в сферата на строителството! Вие сте хората, които с построеното от Вас „пишете“ историята и давате възможност тя да бъде надградена от идните поколения. Строителният сектор е ключов за икономиката на страната. С натрупания опит и високия професионализъм българските строители променят облика на страната, правят градовете и населените места по-модерни и красиви, повишават качеството на живот на хората“, се казва в поздравителния адрес от вицепремиера Габриел.

Церемонията продължи с връчването на строителните „Оскар”-и за 2022 г. Победителите са класирани от тричленна комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2022 г. в електронната система на ЦПРС и по определените показатели за оценка съгласно чл. 3, ал. 2 от Правилника за годишната класация. Председател на комисията е инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ и председател на Областното представителство на Камарата в София, а членове са арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, и Георги Грънчаров, ръководител звено „Регистър“ в КСБ. Сред критериите за оценка за предходната година с най-голяма тежест е „Нетни приходи от продажби“, за който фирмите получават 15 точки. Следва „Средносписъчен персонал“ с 10 т. и „Дълготрайни материални активи“ – 5 т.

В Първа група – строежи от високо строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения отличията връчиха съвместно инж. Илиян Терзиев и министър Андрей Цеков. В раздел „Големи компании“ златото получи „Главболгарстрой“ АД. Среброто бе за „Геострой“ АД, а бронзът – за „Артекс Иженеринг“ АД. В раздел „Средни“ първата награда бе за „Билдест“ ЕООД. На второ и трето място съответно са „Домекс Кънстракшън“ ЕООД и „БАУ Систем“ ООД. При „Малки компании“ златото отиде при „Сигма Инвест“ ЕООД, среброто е за „Евробулстрой Холдинг“ АД, а бронзът – за „Конструмакс“ ООД.

Церемонията продължи с приветствие от кмета Йорданка Фандъкова. „Искам да благодаря на Камарата на строителите в България и на вестник „Строител“ за партньорството през всички тези години. В края на моето 14 г. управление на София бих искала да Ви благодаря за усилията. За периода наложихме много бързо темпо, но всички усилия си струваха. Десетки фирми, хиляди строители вложиха и дадоха много от себе си“, каза Фандъкова и добави, че с неуморния труд на бранша градът се е развил в последните години. „Пожелавам Ви успех в привличането, задържането и обучението на кадри. Това ще гарантира подобряване на качеството на строителството“, подчерта Фандъкова.

 „В миналото на Димитровден строителите обикновено са правили равносметка за свършеното през годината. Днес вече не е така. В София строителството продължава през цялата година. Само преди няколко дни пуснахме в движение бул. „Филип Кутев“. Благодаря на строителите за него, наистина е чудесен. Построихме много улици, паркинги на две нива, училища, детски градини, музеи, паркове, канализация“, каза Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че благодарение на добрата съвместна работа с проф. Стоян Братоев продължава разширяването на метрото в София.

„Моите усилия бяха насочени към осигуряването на средства, към защитата на всеки лев. Мисля, че никой не може да каже лоша дума за СО като възложител. За финал искам да благодаря на всички, които работят за София, и пожелавам успех на тези, които ще продължат да го правят. Град има общ корен с градя и градеж. Градът се развива тогава, когато се гради, така че пожелавам да има повече строителство в столицата“, заяви още в словото си кметът Фандъкова.

Церемонията продължи с награждаването във Втора група - строежи от транспортната инфраструктура. Те бяха връчени от зам.-министър Димитър Недялков и инж. Илиян Терзиев. Преди да бъдат обявени най-добрите в категорията, Недялков поздрави строителите за професионалния им празник. Той заяви, че основният приоритет в европейската транспортна политика и в политиката на Министерството на транспорта и съобщенията е ускореното развитие на жп транспорта като един от най-екологичните. „Нашите усилия са насочени към изграждане на инфраструктурата по приоритетните трансевропейски направления. Успоредно с това работим и по внедряването на нови технологии в отделните видове транспорт“, изтъкна Димитър Недялков. Той посочи, че с прилагането на модерните подходи и съвременни тенденции в строителството България ще има по-ефективна, качествена и развита железопътна и транспортна система.

Златото в раздела „Големи компании“ получиха „Трейс Груп Холд“ АД. Със среброто бяха удостоени „Автомагистрали – Черно море“ АД, а бронзът отиде при „Европейски пътища“ АД.

В „Средни компании“ най-високото отличие бе за „София Асфалт“ ООД. На второ място са „Виагруп“ ЕООД, а на трето – „Виолина“ ООД. В раздел „Малки фирми“ златото взе „Строителна Компания Път Строй Инвест“ ЕООД, среброто бе присъдено на „БКС-Бъдинстрой“ АД, а бронзът – на „Инжстрой Механизация“ ООД.

 

Най-добрите фирми в Трета група – строежи от енергийната инфраструктура, получиха наградите си от инж. Илиян Терзиев. Първото място в раздел „Големи“ бе за „Соларпро Холдинг“ АД. Втори бяха класирани „Атоменергоремонт“ АД, а бронза грабна „ЕМУ“ АД. Най-високото признание при „Средните“ взе „Рувекс“ АД. Среброто отиде при „ИМЛ - Инженеринг“ ЕООД, а бронзът бе присъден на „Соларпро Технолоджи“ АД. В раздел „Малки“ със злато бе отличен „Енекод Грийн“ ЕАД. Среброто бе за „Елсол“ ООД, а бронзът – за „Ел и Клима Корект“ ЕООД.

Зам.-министър Ренета Колева заедно с инж. Илиян Терзиев връчи наградите в Четвърта група – строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

„Искам да поздравя строителите за професионалния празник и да им благодаря, че въпреки предизвикателствата, пред които се изправяме, постигнахме завидни резултати. В рамките на тази година завършваме проекти, финансирани с европейски средства по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Благодарение на Вашата отговорност и стоицизъм успяхме да изградим и рехабилитираме над 17 пречиствателни станции за отпадни води. Изградихме и над 500 км водопроводна мрежа, и над 1300 км канализационна. Рекултивирахме 55 депа за отпадъци, укрепихме над 12,4 хектара свлачища“, каза тя и допълни, че предстои още много работа през програмен период 2021-2027 г. „Предвидили сме средства в размер на 1,8 млрд. лв., които ще бъдат насочени основно към проекти по ос „Води“. Надявам се да покажем, че заедно можем да изграждаме и да правим по-чиста околната среда и да подобряваме качеството на живот на населението. Вярвам, че ще продължим партньорството с КСБ и със същото отговорно отношение и опит ще работим и занапред“, каза още зам.-министърът.

В раздел „Големи“ златото грабна „Герт Груп“ ЕООД. Среброто отиде при „Венков Инженеринг“ ООД. Бронза получи „Про Арм“ ЕООД. В „Средни компании“ най-високото отличие бе за „Монолит“ ООД. На второ място е „Хидростроителство“ ООД, а на трето – „Мико-Д“ ООД. В раздел „Малки“ златото е за „Бургос Строй“ ЕООД, среброто – за „БМ-ГРУП-Инженеринг“ ЕООД, а бронзът – за „Райстрой“ ЕООД.

След официалната част за настроението на гостите се погрижиха „Трио Вива“ и любимите на всички Стефан Вълдобрев с група „Обичайните заподозрени“ – Иван Лечев, Росен Ватев, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Видео репортаж от церемонията, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието www.vestnikstroitel.bg и на YouTube канала на вестника.