КСБ

В Стара Загора празнуват Димитровден по стар стил, но с нови идеи

„Добре дошли на традиционното годишно празненство по случай Деня на строителя. Тази година решихме да празнуваме Димитровден по стар стил и по-късно ще разберете защо… - това беше встъплението на инж. Кольо Колев – председател на Областното представителство на КСБ в Стара Загора. После той продължи: - Знаем, че на нас, строителите, винаги не ни достига един ден, когато издаваме обектите… но най-важното е, че тази година отново всички сме заедно. В едни наистина тежки години. Европа се тресе от икономически и финансови проблеми. Продължава спадът на строителната продукция. Миналата година в България отчетохме около 40% по-малко приходи от строителна дейност, тази година, за първите 6 месеца, отчитаме още 8,5% допълнителен спад. Няма външни поръчки”.


Инж. Колев беше категоричен, че средно за страната има отпаднали около 26% от вписаните в строителния регистър. В старозагорския регион положението е доста по-добро - само 11,5% по-малко фирми. „Работим добре, категоричен е областният председател. Оцеляването е дело на всички нас, строителите, които непрекъснато променяме облика на нашите градове и села в нашата област”.
Строителната гилдия се надява, че заедно с новите общински ръководства, новите кметове, които бяха избрани в област Стара Загора, ще положат максимални усилия за подобряване на процедурите по обществените поръчки, за да може браншът да работи в честна среда. „Ние друго не искаме”, категоричен е инж. Колев.
Димитровден беше уважен от Живко Тодоров - кмет на Стара Загора, от арх. Емил Василев – от Камарата на архитектите в България, от инж. Стефан Драгов - представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, от колеги, специалисти и съмишленици.
„Искам на вашия професионален празник да ви пожелая да сте живи и здрави, да постигате още много успехи в строителния бранш. И вярвам, че между община Стара Загора и Камарата на строителите в нашия град ще има много по-активен диалог. Вярвам, че номинацията, която направихме днес за зам.-кмет по строителството, който е бивш председател на КСБ в Стара Загора, ще помогне този диалог да бъде подобрен. От общината се изисква да привлича повече проекти по европейските програми, за да има работа и за строителния бранш. Ще се стараем това да го постигнем и с вас да направим повече проз­рачни обществените поръчки”, заяви кметът Тодоров, а строителите  го аплодираха с надежда за по-добри дни и повече работа.

Най-престижната награда „Строител на годината - 2011” за област Стара Загора беше определена за фирма „Монтаж­инженеринг” АД.

Другите награди
бяха за:

Строежи, категория III и IV - фирма „Еменекс” ЕООД.

Строежи, категория II - фирма „Енергия” ООД

Строежи, категория I - фирма Пи Ес Ай А

За доброто настроение на гостите, колегите и журналистите от регионалните издания се погрижиха Митко Щерев и Илия Ангелов от „Диана Експрес” и фолклорната певица Дения Пенчева. Строителите от Стара Загора показаха, че знаят да работят, знаят и да се веселят. До зори...