КСБ

Нов офис сплотява смолянските строители

Един от офисите на КСБ с най-висока надморска височина, този в Смолян, бе тържествено открит и посрещна строители от цялата страна. Областният председател инж. Албен Родопманов преряза лентата заедно с новоизбрания кмет Николай Мелемов. На събитието присъства изп. директор на Камарата инж. Иван Бойков, председатели на областни представителства и местни строители.
„Искам да благодаря на колегите от централното управление на КСБ, които ни помогнаха да направим този хубав офис. Той е с широко отворени врати за всички. Искам да пожелая на колегите новият ни дом да ни носи повече поводи за радост, работа и по-добра комуникация”, заяви развълнуваният инж. Родопманов.
Новият кмет на Смолян Николай Мелемов видя символика във факта, че първата лента, която прерязва, е именно тази на офиса на строителите. „С вас - строителите, проведох много срещи. Обещахме си диалог и сътрудничество. Сега е моментът да ги осъществим. Ще работя с доказани специалисти и съм щастлив от това. Пожелавам ви да го изпълните с атмосфера и живот", заяви той.
Настроението в полите на Родопите бе видимо приповдигнато. Домакините получиха подаръци и похвали за свършената работа. Строителите не пропуснаха да изпият и по чаша хубаво червено вино.
Разгънатата застроена площ на офиса е 170 кв. м. Обособена е многофункционална зала с капацитет 40 - 50 човека с пълно оборудване. Офисните помещения са две - едното за нуждите на Централния професионален регистър на строителя и едно за нуждите на областното представителство. Обзаведени са и две стаи за гости. Има и складови помещения, в които ще се съхранява целият архив. Офисът е оборудван с най-модерни защитни средства.
В следващия брой на вестник „Строител” очаквайте обширни интервюта с кмета на Смолян Николай Мелемов и Спиро Чавдаров - собственик на фирма „Дюлгер” ООД - строител на комплекса, в който ще се помещава ОП на КСБ - Смолян.


Председателят на ОП на КСБ в Смолян инж. Албен Родопманов:

Да имаш собствен дом, е свято нещо за българина

Инж. Родопманов, вече открихте новия офис на смолянските строители. Колко голямо е удовлетворението?
Чувствам се страхотно от това, че офисът ни вече е факт. Удовлетворен съм, че бях на точното място в точното време - офисът се изгради пред очите ми. Всички се радваме. Колегите от другите областни представителства също са щастливи, че вече си имаме собствени къщи. Това е свято нещо за българина.
Офисът ни предразполага за добра работа и ефективно функциониране на администрацията ни. Направихме една чудесна многофункционална зала. Гордеем се и със стаите за гости, които ще се ползват от наши колеги.

Постигнахте ли оптималното?

Локацията е супер, намираме се в центъра на града. Винаги може да се желае още, но ние гонехме нашите си критерии. В момента офисът напълно задоволява нуждите ни.

Откриването на офиса и Денят на строителя са празници за местните строители и миг на радост в тежкото време. Какво може да ги зарадва оттук нататък?
По традиция ние празнуваме на 8 ноември. Тази година го направихме с ден закъснение, защото според нашите обичаи човек трябва да влиза в нова къща в лек ден. Такива дни са понеделник и сряда. Какви са ни очакванията занапред? Надяваме се на промяна с новия кмет Николай Мелемов. Той застава твърдо зад нас в идеята местни строители да изграждат местните обекти. Декларира и своята подкрепа на няколко срещи и надеждите ни са големи. Смолян е атрактивен и възлов регион заради туризма и връзките с Гърция. В ход са няколко големи проекта по оперативните програми и се надяваме да се включим
в тях.

Кризата и междуфирмената задлъжнялост изостриха взаимоотношенията между строителите. Дали новият офис може да затопли връзката между тях и да ги сплоти?
Това наистина е много сериозен проблем и със сигурност ще хвърлим сили в тази посока. Развалят се чисто човешки взаимоотношения. Очаквам по-често да се събираме в новата зала и да се опитаме да създадем една клубна култура, както успяват в някои други областни представителства. Събирали сме се и преди, но в заведение не може да се отпуснем и да си кажем болките.
Иначе междуфирмената задлъжнялост в Смолян не е толкова голяма. Повече ни мъчат задължения от общините, държавата или пък възложители - предприемачи. Опитвали сме се да бъдем медиатори в решаването на спорове и сме имали успех. Уважаваме се и успяваме да се разберем. Ролята на Камарата е да се опита да помогне да колегите да си съберат парите от държавата, и най-вече от общините.

Преди няколко седмици в Пловдив беше организирана дискусия за бъдещето на областните представителства и ролята им в политиката на националната Камара. Какви са вашите виждания?
Няма как КСБ да води ефективни политики, без да има подкрепата на областните представителства, защото нейната структура е сбор от всички нас. Може да се намесим по-активно почти навсякъде. Имаме добри контакти с местните власти и потенциални инвеститори. Нашето мнение винаги е било чувано и всяко решение се е
съгласувало с нас. В момента КСБ е отворена и добре работеща структура.
Много дейно участваме в различните експертни съвети в нашата област. Колегите в цялата страна също имат тази практика. С уважение се зачита мнението ни. Помагаме в насочването на средствата там, където са необходими и за обществото, и за строителите.

Какво стои на дневен ред пред ОП-Смолян?
Преди всичко трябва да помогнем на членовете си да запазят своя статут на строители и да се съхранят. Трудно е, защото обемите на работа в нашата област спаднаха драстично. Колегите са притеснени дали ще успеят да запазят категориите и групите, в които са вписани. Правим всичко възможно с позволените средства. Наемаме ги като подизпълнители, за да могат да запазят оборота си. С добрите контакти, които имаме, ще се опитаме да извоюваме мястото, което ни се полага.
И още нещо - няма да правим компромиси с порочните търгове по обществените поръчки. Обжалваме, когато има причина, и постигаме успех.