КСБ

И търновските строители вдигнаха чаши за празника

По стар стил членовете на Областното представителство на Камарата на строителите в България от Велико Търново отпразнуваха Димитровден. Те се събраха в края на строителния сезон да споделят опита си от изминаващата трудна 2011 г. и да поговорят за възможностите за развитие през идващата  2012‑а.
„Надявам се трудностите, които срещахме досега, да си отидат с тази година и от догодина да имаме повече работа. Да работим заедно за развитието на областната структура”, пожела в приветствието си областният председател на КСБ - Велико Търново, Стоян Стоянов.
По традиция за Димитровден бяха отличени най-добрите. В категория „Строежи от високото строителство” наградата получи „Тера” ООД. В „Транспортна инфраструктура” приза взе „Пътни строежи Велико Търново” АД. За „Енергийна структура” награда получи „Елтра Ел” ООД. В категория „Благоустройствена инфраструктура” призът бе за „Водно строителство” - Велико Търново.
За най-просперираща фирма, въпреки кризисната година, беше отличена фирма „Кинов” ЕАД.
Тук бяха и кметове от областта. Гости на тържеството бяха Даниел Панов, градоначалник на старата българска столица, инж. Емануил Манолов, кмет на Павликени, инж. Детелина Борисова, кмет на Стражица, Пламен Чернев, кмет на Сухиндол.
„Хубаво е, че между новоизбраните кметове има и двама инженери строители”, заяви областният председател на КСБ - Велико Търново.
„Надявам се да работим заедно за развитието на инфраструктурата на старата българска столица. Пожелавам на строителите да имат повече работа през 2012 г.”, заяви новоизбраният кмет на Велико Търново Даниел Панов.
На събитието присъства и инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.
След официалната част строителите вдигнаха по чаша вино, като някогашните предшественици - болярите, за здраве и повече работа през 2012 г.Стоян Стоянов, председател на ОП на КСБ:

Държим на сътрудничеството с местната власт

Г-н Стоянов, какво е специфичното на строителството в област Велико Търново?
Аз не мога да кажа, че има нещо по-различно спрямо другите райони на страната. Тук се развива традиционно строителство - жилищно, промишлено, инфраструктурно, ремонтна дейност, реконструкция. Това, което ни отличава, са културно-историческите ценности, паметниците на културата, при които е необходимо малко по-нетрадиционно отношение като начин на изграждане.

Как се отрази икономическата криза в района?
Тя ни постави в тежко положение. Липсата на работа породи много негативни процеси в строителството. Намалиха се обемите, което доведе до съкращаване на работници. Породи се голяма междуфирмена задлъжнялост. Не дай си боже оттук насетне да се случат фалити. Те ще се отразят не само на фалиралите, но и на всички, които са имали да вземат средства от тях.
Смятам, че като числа имаме намаление на обемите в пъти при някои строители, при други са 50 - 60%. Всеки колега изживява кризата индивидуално.
Строителна фирма, която успее да се преустрои да съществува и с по-малки обеми, оцелява. Други обаче, които имат големи кредити и задължения към банките, са в сериозни затруднения за разплащане с тези институции. Липсата на работа не им позволява да върнат взетите средства.
В момента на пазара могат да стоят стабилно само фирми, които не са вземали кредити, не са купували нова техника и могат да свият състава си до минимум.

Как протича взаимодействието ви с местната власт? На празника на строителя бяхте на една маса с почти всички кметове от областта.
Нашето старание винаги е било за тясно взаймодействие с местната власт. Смятам, че винаги сме се опитвали да им помагаме и да сътрудничим. Обаче невинаги получаваме същия отговор от обратната страна.
При обществените поръчки, които се обявяват тук, обикновено изпълнителят се определя с неясни критерии. Да изпълняват обекти се избират фирми, които нямат нужната история и капацитет. В други случаи те се определят централно от институциите, които отпускат парите.
Търговете, които се правят тук, в областта, се броят на пръсти. Не можем да се похвалим, че през 2011 г. имаме обществени поръчки, които да ни осигуряват работа.
Но винаги се стараем да помагаме на кметовете от областта и ще продължим с тази наша политика.

В какви местни инициативи участва ОП на КСБ - Велико Търново?
Те са винаги свързани с живота на града и областта. По традиция по повод на празника на строителя организираме курбан. Миналата година с наше съдействие се постави плоча, на която са изписани имената на българските владетели от Второто българско царство.
В момента започваме инициатива за възстановяване на църквата „Св. св. Константин и Елена”, която от много години е в окаяно положение. Поставено е скеле, но няма средства за ремонт. Тя е построена от Уста Кольо Фичето. Искаме да помогнем с колкото е възможно повече средства да я реконструираме.
Също така помагаме на ученик от местната гимназия по строителство със средства за неговото обучение. Областното представителство на КСБ в Търново е ярко изявена организация в областта.

Какво ще пожелаете на вашите колеги от страната?
Пожелавам тази 2011 година да бъде най-лошата, а от догодина да се появи повече работа за колегите, за да може строителният бранш да заработи нормално.