ОП на КСБ

ПГТС „Арх. Йордан Миланов” бе домакин на регионален кръг на „Най-добър млад строител”

Председателят на ОП Перник инж. Емилия Митова връчи награди от КСБ на всички участници

Инж. Калина Каменова, ОП на КСБ – Перник

В края на март Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ в Перник бе домакин на регионален кръг на националното състезание „Най-добър млад строител“. Той се проведе в рамките на два дни в спортна зала „Металург“. Надпреварата се организира от Министерството на образованието и науката с подкрепата на Камарата на строителите в България (КСБ) и много фирми партньори.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, началникът на Регионалното управление на образованието – Перник, Ваня Коконова, старши експерт по професионално образование към РУО Перник, инж. Росица Симеонова и председателят на Областното представителство на КСБ в Перник инж. Емилия Митова.

Представители на фирми членове от ОП на КСБ - Перник

Началото на регионалния кръг даде директорът на ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ Цветелина Борисова. „Състезанието се провежда всяка година с цел да популяризира професионалното образование и да предостави поле на изява на бъдещите строители. То дава възможност на учениците да демонстрират теоретичната подготовка, практическите умения и компетентностите за изпълнение на строителни дейности, придобити при обучението по професиите от направление „Строителство“, заяви Борисова и пожела успех на всички участници.

В надпреварата сили премериха ученици от професионални гимназии от София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик и домакините от Перник. Те показаха своите знания и умения в четири дисциплини – „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, „Зидария“, „Облицовки и настилки“ и „Сухо строителство“. Представители на фирми членове на ОП на КСБ – Перник, се включиха в комисиите за оценяване. Съревнованието бе изключително оспорвано в различните направления. В крайното класиране влязоха:

– Дисциплина „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“:

 1. Димитър Качилски – ПГСАГ „Васил Левски“ – Благоевград;
 2. Полина Стоянова – ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ – Пловдив;
 3. Виктория Георгиева – ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник.
Димитър Качилски

Виктория Георгиева

– Дисциплина „Зидария“

 1. Катрина Петрова и Даниел Ангелов – ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник;
 2. Антон Войнов и Петър Манушкин – ПГСАГ „Васил Левски“ – Благоевград;
 3. Цветелин Калчев и Иван Богданов – СГСАГ „Христо Ботев“ – София.

– Дисциплина „Облицовки и настилки“

 1. Виктория Стойкова – СГСАГ „Христо Ботев“ – София;
 2. Виктор Стоилков – ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник;
 3. Дейвид Богданов – ПГСАГ „Васил Левски“ – Благоевград.

Първенците в дисциплина „Облицовки и настилки“ с председателя на ОП Перник инж. Емилия Митова, директора на ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ Цветелина Борисова и началника на РУО Перник Ваня Коконова

– Дисциплина „Сухо строителство“

 1. Виктор Жечев и Габриел Мечкаров – ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ – Пловдив;
 2. Димитър Захаринов и Мартин Захов – ПГСАГ „Васил Левски“ – Благоевград;
 3. Христо Русинов и Виктор Георгиев – ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник;
 4. Александър Кънев и Радослав Кънев – СГСАГ „Христо Ботев“ – София.

Председателят на ОП Перник инж. Емилия Митова връчи награди, осигурени от Камарата на строителите в България, на всички участници и пожела успех на класиралите се за националния кръг на състезанието, който ще се проведе през април в София.