КСБ

Във Варна се проведе осмата от срещите на ОП на КСБ с местните власти

Двете страни се договориха да работят заедно за реализиране на мащабната инвестиционна програма на общината

Росица Георгиева

Ренета Николова

На 9 април в морската столица се проведе осмата от поредицата срещи на КСБ с местните власти за мандат 2023-2027 г., инициирани от в. „Строител“. Работните срещи на ръководството на община Варна с ОП на КСБ - Варна, и фирми, членове на Камарата на строителите в България, са традиционни. Изданието организира събитието съвместно с Областното представителство на КСБ във Варна. Срещата се състоя в сградата на общината. Нейни домакини бяха председателят на ОП Варна инж. Пенко Стоянов, кметът на Варна Благомир Коцев и инж. Христо Димитров, председател на Общинския съвет - Варна, и на Контролния съвет на КСБ. От страна на Камарата участваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Стамат Стаматов, член на УС на КСБ, изп. директор на Камарата арх. Иван Несторов, инж. Виктор Шарков, председател на УС на Националния клуб на строителите ветерани, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, представители на строителни компании от областта. В събитието се включиха зам.-кметът на Варна инж. Пламен Китипов и директори на дирекции в общината.

Инж. Пенко Стоянов припомни, че целта на срещата е браншът да се запознае с инвестиционните намерения на общината за 2024 г. „Всяка година провеждаме такава среща, за да покажем тясната връзка между дейността на администрацията при изграждането и поддържането на града и нашите усилия като строители да работим качествено, дейно и отговаряйки на съвременните изисквания на съгражданите ни”, заяви той.

„Благодаря на в. „Строител” и КСБ за организираната среща. За нас е изключително важно да провеждаме регулярни дискусии с браншовите организации”, каза Благомир Коцев. Той добави, че Варна има огромен потенциал да расте, както и посока, в която да се развива. „Администрацията ще разчита на партньорството и експертизата Ви“, каза Коцев.

„Аз също искам да изкажа своята благодарност на в. „Строител“ и на прокуриста и гл. редактор на изданието Ренета Николова за организацията на срещите ни с ръководството на общината. Новият екип на местната власт във Варна се нуждае от подкрепата на ОП на КСБ и на всички браншови организации. Само с общи усилия можем успешно да изпълним Инвестиционната програма на Варна за 2024 г.“, сподели инж. Христо Димитров.

Инж. Илиян Терзиев поздрави Благомир Коцев за избирането му за кмет и пожела успешен мандат. „В лицето на КСБ имате надежден партньор. Можете да разчитате на нашата подкрепа и на целия експертен потенциал на Камарата”, посочи инж. Терзиев.

В началото на срещата председателят на ОП Варна инж. Пенко Стоянов постави въпроса с какво КСБ може да бъде полезна на администрацията на морската столица. „Диалогът помежду ни винаги е бил на много добро ниво и сме постигали единомислие по основните въпроси, свързани с нашата дейност“, подчерта инж. Стоянов.

Кметът Благомир Коцев изтъкна, че политиката на екипа му е да работи в тясно взаимодействие със строителния бранш и да търси подкрепата му за развитието на града. „Нашето партньорство има различни аспекти. Всички те са свързани със съвместни действия за подобряване на инфраструктурата на Варна. Имаме доста идеи и възможности, които да реализираме. Един от тях е по т.нар. Фонд за общински инвестиции, по който можем да изпълним 27 проекта на обща стойност 137 млн. лв. Освен това през 2024 г. имаме амбициозна капиталова програма. Ще се възползваме и от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и програмата на Министерството на образованието и науката за обновяване на материалната база в учебните заведения“, разясни Коцев. Той обърна внимание, че за него ключов приоритет е

изграждането на инфраструктурата да догони частното строителство.

Кметът беше категоричен, че Варна има огромен потенциал да продължи да расте. „За целта трябва да реализираме големи инфраструктурни проекти. Много ще разчитаме на Вас да ги обсъждаме още на проектно ниво. Така ще избегнем риска те да не са достатъчно прецизни и качествени. В някои от тях, които наследихме в процес на изпълнение, има пропуски. Целта ни е да избягваме това в бъдеще“, поясни още кметът.

Коцев информира, че голям обем от средства, с които ще разполага общината през 2024 г., ще бъдат инвестирани в проектиране, за да има готовност да стартира строителството на различни обекти през 2025 и 2026 г. Той подчерта, че проектната готовност на Варна е на ниско ниво и администрацията ще положи усилия това да се промени. „Изключително много разчитам да работим заедно с ОП на КСБ – Варна, по изпълнението и контрола на нашите проекти. Вече сме провели разговори с Областното представителство да предприемаме съвместни действия, с които да се повиши инвеститорският контрол“, подчерта Коцев и добави, че инвестиционният климат във Варна е добър и в бъдеще ще продължи да става все по-благоприятен.

Той съобщи, че в плановете на администрацията влиза изграждането на транспортни отсечки, които ще допринесат за намаляване на трафика. „Важен аспект е да преодолеем проблема, свързан с неспособността електропреносната мрежа да откликне на строителния процес в града. Това е тема, която тепърва ще е във фокуса на нашето внимание. Ние като община ще водим разговори с бизнеса, с държавата и с енергийните дружества, за да намерим решение“, заяви кметът.

„Всички се сблъскваме с трудности. Те не касаят само липсата на кадри, но и управлението на проектите, които се изпълняват. Инвестиционната програма на Варна за 2024 г. е амбициозна, тя е втора по мащаб след тази на Столичната община. Доброто управление на проектите е ключово, за да се осъществи успешно, и браншовите организации от сектор „Строителство“ могат да помагат на администрацията в това направление. Качеството и коректността както на изпълнителите, така и на възложителите е въпрос, за който всички ние трябва да работим заедно“, подчерта инж. Христо Димитров. Той допълни, че

КСБ е основна движеща сила в „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“

и община Варна има възможност да се възползва от експертизата на Камарата по отношение на дигиталната трансформация.

Инж. Илиян Терзиев обясни, че през 2020 г. е създаден Консултативен съвет на браншовите организации в сектор „Строителство“, в който участват строителите, архитектите, геодезистите, инженерите в инвестиционното проектиране, надзорниците. „Камарите имат различия помежду си, но когато се обединим и работим заедно, решаваме проблемите в отрасъла ни много по-лесно. Съвместно обсъждаме по какъв начин може да се усъвършенства Законът за обществените поръчки, Законът за устройство на територията, както и начинът за преодоляване на недостига на работна ръка в сектора“, каза инж. Терзиев. Той запозна присъстващите с възможностите за внос на работна ръка от Узбекистан.

„Радвам се, че инж. Христо Димитров е част от новия екип на Общинския съвет. Можете да използвате неговата експертиза, а ние също, с каквото можем, ще Ви съдействаме“, коментира още Илиян Терзиев.

В събитието се включи ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д-р Петър Христов. Той поздрави присъстващите и представи ръководеното от него висше учебно заведение. „ВСУ е единственият университет извън София, който има архитектурно-строителен факултет. Ние водим интензивен академичен обмен, например партнираме си с водещи висши учебни заведения от Централна Азия. Отворени сме да си сътрудничим с бизнеса и администрацията. Винаги сме готови за реализирането на съвместни инициативи“, обяви проф. Христов.

След него думата взе арх. Иван Несторов. Изп. директор на Камарата първо поздрави Благомир Коцев за избирането му за кмет на Варна и му пожела да работи за развитието на Варна. „В мое лице и в лицето на администрацията на КСБ имате партньор, на когото можете да разчитате за съдействие по всички въпроси, касаещи строително-инвестиционния процес“, увери той. Арх. Несторов насочи вниманието на администрацията към важен проблем. „Когато бях част от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при посещенията си във Варна обръщахме специално внимание на териториите, които са разположени в свлачищни зони. Трябва да се фокусирате върху тези места, защото започва застрояването им“, подчерта изп. директор.

Ренета Николова също поздрави Благомир Коцев за избора му за кмет на Варна от името на Съвета на директорите и екипа на в. „Строител“ и му пожела успешен мандат. „Пожелавам успех и на инж. Димитров в работата му като председател на Общинския съвет. Срещите между КСБ и местните власти стартираха от Варна, след това тази добра практика започна да се реализира в цялата страна. Искам да подчертая, че това съвсем не е случайно. Варненските строителни фирми и строители са сред най-активните. След последните местни избори започнахме поредица от срещи с новите кметове, като това е осмата“, сподели Николова. Тя изрази мнение, че Варна има огромен шанс за развитие. „Виждам желание в кмета Благомир Коцев, виждам възможност и в това, че инж. Христо Димитров е председател на Общинския съвет. Инж. Димитров е човек с голям авторитет и опит, към него има изключителен респект в строителните среди и не само. Това е един огромен капитал, който имате. Използвайте го, защото може да Ви бъде много полезен с неговите знания и експертиза“, подчерта главният редактор на в. „Строител“ и добави, че

ОП на КСБ – Варна, е с активна позиция по всички важни въпроси за строителния сектор.

„Инж. Пенко Стоянов има сериозен поглед върху процесите и всичко случващо се в града. С демонстрираното желание за съвместна работа има голям шанс за развитието на Варна и успешното реализиране на мащабните инфраструктурни проекти, които са планирани. В. „Строител“ от своя страна ще продължи да бъде естествената платформа за диалог и популяризиране на важните за бранша теми. Използвам случая да изразя нашата готовност да бъдем Ваш партньор и да даваме гласност на всичко, което се случва в общината. Можете да разчитате на нас, че ще бъдем заедно в този процес“, завърши Ренета Николова.

След официалните изказвания инж. Пламен Китипов

представи инвестиционната програма на общината за 2024 г.

Той благодари за възможността администрацията и строителният сектор да обменят своите виждания за развитието на Варна. Инж. Китипов потвърди, че общината ще използва потенциала на браншовите организации. „Със своята експертиза КСБ има значително влияние върху процесите в сектора. Ние срещаме проблеми с качеството на строителството, с организацията на процесите. Това са наследени проблеми. Искаме да го променим. Вече сме провели няколко срещи с Областното представителство на Камарата, в резултат на което се

сформира Консултативен съвет по развитие на градската среда към кмета Благомир Коцев.

Този орган ще разглежда благоустройствените проблеми, с които се сблъскваме“, информира зам.-кметът. Той бе категоричен, че е много важно да се дават различни експертни мнения, които да се обсъждат и да се взимат най-добрите решения за развитието на Варна. Инж. Китипов подчерта, че капиталовата програма на общината за 2024 г. отразява при­емс­тве­ност­та между предходното и настоящото ръководство на местната администрация. „В нея има обекти, които са в различен етап на изпълнение. Те могат да бъдат разделени на няколко групи. Една от тях са проектите за ремонт на улична мрежа. Те са за трасета, които трябва да бъдат основно обновени, включително да се подмени подземната инфраструктура и се постави енергийно ефективно осветление“, разясни той. Друга група проекти са свързани със зелената система на Варна. По думите на инж. Пламен Китипов трябва да се направи подмяна на градското озеленяване, което не е било поддържано и е в края на своя живот. „Тези дейности досега не са били приоритет за администрацията. В капиталовата програма има и доста проекти за реновиране на междублоковите пространства“, каза той. Друго направление на програмата на общината за 2024 г. е изпълнението строителни работи по елементи на пътната инфраструктура, които са разположени извън урбанизираната територия на града. За част от тези обекти има осигурено финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Отделен източник на финансиране са сключените споразумения по Фонд за общински инвестиции, от който може да разчитаме на 137 млн. лв. С тези средства ще изградим важни обекти – например нова сграда за Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна. Това е проект, който наследихме. Той е много значим, за него е проведен международен архитектурен конкурс. Предстои да обявим обществена поръчка за избор на изпълнител. Става въпрос за изключително скъп и сложен строителен обект, но той ще даде нов облик на централната част на Варна“, посочи зам.-кметът. Друг ключов проект за морската столица е изграждането на кампус на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. За него също е проведен международен архитектурен конкурс и предстои да се пристъпи към реализиране. „С финансиране от държавния бюджет ще обновим улици в различните райони на града, които са важни за транспортната свързаност. Искам да подчертая, че

при ремонта на трасетата ще бъде подменена и подземната инфраструктура.

Това е допълнителен елемент, който не е предвиден в проектите. По този начин ще избегнем разрушаването на ремонтирани улици“, подчерта инж. Китипов и добави, че са включени и СМР на различни междублокови пространства, например в кв. „Виница“. Като ключов обект той посочи още ремонта на тръбата за отпадни води, която преминава по дъното на Варненското езеро. „Това е проблем, който също наследихме от нашите предшественици. Намерено е временно решение. В ход е обществена поръчка и очакваме да сключим договор с избрания изпълнител“, коментира още зам.-кметът.

Благомир Коцев допълни, че в някои от новоизградените квартали и вилни зони на Варна ще стартира прилагането на улична регулация. „Предвиждаме да се изпълняват пилотни проекти с по една улица в район. Това ще бъде последвано от кампания, която да покаже на хората как прилагането на улична регулация ще промени микроклимата в тези територии. Ще е показателно как може да се организира паркирането и т.н.“, заяви кметът. Инж. Китипов продължи с представяне на инвестиционните намерения на администрацията във Варна. Зам.-кметът определи като

предизвикателство реализирането на проектите по програмата за саниране на жилищни обекти с финансиране от НПВУ.

„В това направление във Варна ще бъдат инвестирани 80 млн. лв. в 31 сгради. Имаме избран външен екип, който ще управлява процеса, подготвили сме договори със сдруженията на собствениците и предстои провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители“, съобщи инж. Китипов. Той обясни, че към втория етап на програмата, за който има изискване собствениците да осигурят 20% самоучастие, интересът е изключително слаб.

Инж. Пламен Китипов сподели още, че амбицията на администрацията е да бъдат наложени нови правила в строително-инвестиционния процес на територията на общината, с които да се подобрят взаимоотношенията между участниците и да се повиши контролът върху изпълнителите. „Имаме желание и готовност да използваме Вашия опит като строители“, завърши той.

Инж. Пенко Стоянов изрази задоволство от това как новото ръководство на местната власт подхожда към регулацията и свързаните с това трудности в градоустройството. „Досега не бяхме срещали подкрепа в това направление от администрацията. Въпросът за прилагане на регулация на пилотни трасета беше коментиран още преди години. Похвално е, че Вие намерихте воля да заложите това в своите действия. Гарантираме Ви, че имате нашата подкрепа“, заяви инж. Пенко Стоянов. Той насочи вниманието към

изграждането на индустриална зона на територията на Варна.

„Много малко са производствените мощности в града, а без такива всяко населено място е обречено. Изграждането на индустриални зони обаче стартира с градоустройствени решения. Браншовите организации в сектора започнахме проучване за обособяване на индустриална зона на територията на община Варна и сме готови да Ви представим докъде сме стигнали“, заяви инж. Стоянов. Той коментира още, че трябва да се работи за въвеждането на типови детайли и материали, които да се използват при ремонтите на инфраструктурата.

Събитието продължи с дискусия, в която се включи инж. Росен Колелиев, управител на „Пътища и мостове“ ЕООД. Инж. Колелиев коментира, че е необходимо да се направи по-дългосрочно планиране за развитието на инфраструктурата. „По време на срещите между КСБ и общината винаги съм поставял въпроса за изграждането на обходен път на Варна. Не е редно АМ „Хемус“ да преминава през града. Също така не може пътуващите към курортите на север от Варна да преминават през града. По този начин се затруднява трафикът, повишават се вредните емисии. Затова бих Ви препоръчал да се набележат стратегически цели. Може да не Ви стигне мандатът за изпълнението им, но поставете началото“, каза той.

Инж. Колелиев насочи вниманието и към експлоатационното състояние на Аспаруховия мост и дали се мисли как ще се организира движението при евентуална повреда на съоръжението. Според него трябва да се работи и за облекчаване на процедурите по провеждане на обществените поръчки във Варна, за да може да се реализира инвестиционната програма в срок. Стана ясно, че администрацията също има известни притеснения по отношение на процедирането на обществените поръчки и затова ще се разчита и на външен капацитет при подготовката на търговете, за да може да осъществи планираните инвестиции.

Друг въпрос, който се обсъди, бе за документооборота в администрацията и как се отработват натрупаните преписки по различни проекти. От общината поясниха, че се работи активно за преодоляване на забавянията по обявяване на подробни устройствени планове за различни територии. Присъстващите дискутираха и трудностите, с които се сблъскват инвеститорите при присъединяване на обектите към електропреносната мрежа. Участниците коментираха, че е нужно да се търси помощ от държавата за разрешаване на този проблем.

Двете страни се договориха всички поставени теми на срещата да бъдат разгледани и на заседанията на Консултативния съвет по развитие на градската среда към кмета на общината и на различни експертни групи. Благомир Коцев информира, че в рамките на две седмици предстои да се проведе първото заседание на съвета.