КСБ

В този труден за бранша момент ще работя за това строителите да успеят да съхранят компаниите и кадрите си

Аз искам да благодаря на всички фирми, на всички ОП-та, които ме подкрепиха при номинацията ми за председател на Камарата, както и на всички делегати на общото събрание, които гласуваха за мен. Те ми се довериха, а аз искам да им кажа, че през тригодишния мандат няма да ги подведа.


Първо, честито на новия председател! Една заслужена победа и много хубави думи от колегите от бранша, които чухме на общото събрание.
Благодаря! Аз искам да благодаря на всички фирми, на всички ОП-та, които ме подкрепиха при номинацията ми за председател на Камарата, както и на всички делегати на общото събрание, които гласуваха за мен. Те ми се довериха, а аз искам да им кажа, че през тригодишния мандат няма да ги подведа.

Мандатът няма да бъде лесен, защото поемате КСБ в доста тежък период за строителите. Какви ще бъдат първите стъпки на новия председател, какво предстои, с какво ще започнете?
Най-напред пред УС стои неговото структуриране. Първият съвет ще бъде на 5 юли в София. Ще бъдат избрани зам.-председатели на Камарата, Изпълнително бюро, председател на Комисията по етика. Ще бъдат разгледани и кандидатурите на председателите на отделните секции към КСБ. В този смисъл има сериозна работа по структурирането на УС.
Продължаваме още от първата седмица битката за решаването на въп-росите с разплащането на задълженията. Предстои среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, с Банката за развитие и с министъра на финансите.

Пред общото съб-рание вие очертахте основните акценти на работата си като председател. Да кажем още веднъж и за нашите читатели за какво ще се борите, какви ще бъдат основните ви приоритети?
На събранието заявих: независимо че съм представител на мнозинството фирми – малките и средните, аз ще защитавам не само техните интереси, а и тези на големите компании. Аз съм председател на всички членове на КСБ. Направленията, в които ще работим, са: освен разплащането към фирмите в краткосрочен план, в дългосрочен план - работа по законодателството и най-вече по законите, засягащи бранша. В това число са ЗОП, ЗУТ и Кодек-сът на труда. Той не отговаря на съвременните условия на труд. Ще работим за професионалното обучение във фирмите, за конкурентоспособността на българските фирми с чуждите, уеднаквяване на критериите за изготвянето на тръжните документации. Ще се стремим към засилване ролята на областните представителства.
Комисията по регистъра трябва да се превърне в контролен орган с превантивни функции. Тя трябва да реагира на сигнали за работа на фирми, невписани в регистъра, както и за работа на фирми в категории, за които нямат сертификация. Ще работим за решаване на проблемите с експлоатационните дружества.
Една добра идея, която беше поставена на общото събрание на ОП-София, е превръщането на Етичната комисия в един арбитър под формата на арбитражен съд, по подобие на този в Търговско-промишлената палата. Той ще помага при решаването на споровете между строители и между строители и инвеститори.
Сериозен международен ангажимент стои пред нас. Това е конгресът на FIEC в София, който от своя страна е признание за сегашната ни работа и авторитет за България в цяла Европа. Нашият стремеж ще бъде утвърждаване в европейските структури на строителната индустрия. Ще се радваме и на евентуално избиране на български зам.-председател на федерацията за региона - имаме достойна кандидатура.

В предишните ни интервюта говорихме най-вече по професионални теми. Нека кажем обаче и нещо повече за човека Светослав Глосов. С какво се занимавате извън строителството?
Аз съм човек с активна гражданска позиция и участвам в различни обществени организации. Един от основателите съм на Ротари клуб, София. Там мандатите са едногодишни, на ротационен принцип. Бил съм президент на клуба, в продължение на 2 години бях и секретар. Участвам активно в дейността на клуба, въпреки че в последните месец-два малко го оставих на заден план.
Камарата ми е слабост вече от 15 години, работил съм в нейните структури още от времето на Българската строителна камара.
Когато имам свободно време, обичам да ходя на лов, на риболов. Лятото, когато мога да отделя събота и неделя, още от петък съм на морето. Това е. Напоследък децата ми започнаха да ангажират моите уикенди с внуците ми. Опитват се да не ми оставят свободно време.

Спомням си, че единият внук точно в разгара на кампанията много искаше да заминете на море. Сега ще стане ли това?
Мислех да пътувам следващата седмица, но като гледам, това няма да ми се удаде скоро. За съжаление досега не съм бил с внуците си на море за по-дълго време.

Разкажете за семейството си.
Имам син и дъщеря, както и две внучета. Дъщеря ми е по-малкото дете.
Синът ми е завършил УНСС, специалност „Икономика и застрахователно и социално дело”. Има магистратура по финансов мениджмънт в Свищов. Все по-често и активно се включва в работата на строителната ми фирма. Това е нормално. Съгласен съм с тезата, че икономисти трябва да управляват фирмите и аз го подготвям за това.
Дъщеря ми също е възпитаник на УНСС. В момента завършва и НБУ. Тя също работи във фирмата. Длъжността й е упълномощен представител на ръководството. Следи работата на съответните длъжностни лица по спазването на изискванията по трите стандарта по ИСО.

Връщам ви към работните теми. По отношение на вестник „Строител” какви идеи имате?
Основното нещо е неговото развитие. Целим разширяване на обхвата му и така както е тръгнал, все по-трайно да се утвърждава като най-добрия вестник в бранша.

Какво искате да кажете на строителите от страниците на вестника? Общото събрание показа, че те го припознават като свой, нямаше човек, който да не го държи в ръце.
В този труден момент за бранша да успеят да съхранят компаниите и фирмите си. Трябва да успеят да запазят качествените си кадри, защото ще дойде време, когато те пак ще им потрябват. Такива кадри се изграждат трудно, а готовите струват много скъпо. Няма нищо по-добро от това една фирма да създаде свои кадри, които да са с нея и да я следват навсякъде. В момента на строителния бранш му трябва единствено работа.

В интервюто си за вестник „Строител” министър-председателят отправи своеобразна покана към вас и новото ръководство да дискутирате проблемите.
Добре е, че има диалог с правителството. Ще се стремим да го запазим. Това, което той даде като послание, трябва да бъде използвано и проблемите да бъдат поставени на масата.

Поздравителните адреси към вас не спират. Много хора ли ви се обадиха, след като бяхте избран?
Телефонът ми е задръстен с есемеси, защото поздравленията са всяка минута и няма как да отговоря на всички. Има и поздравителни адреси от БСК, БТПП, КРИБ, от Нотариалната камара, от синдикатите, от областния управител на Бургас. Пожеланията са наистина много.

А какво си пожелава новият председател?
Пожелавам си КСБ да бъде все така добър и желан партньор. Да бъде силна. Да има един успешен мандат на УС под мое ръководство и един ден да се разделя с нея така, както се раздели досегашният председател г-н Пешов. Той беше изключително успешен. По мое предложение беше избран единодушно и за почетен председател.
Благодаря ви за това интервю за вестник „Строител”, първо в качеството ви на председател на Камарата.
Надявам се, че с вас ще работим много добре и че вестникът е и ще бъде изключително силна трибуна на строителите и членовете на КСБ.