Схемата за разплащане на държавните задължения заработи

Прочетена: 9

Председателят на КСБ инж. Светослав Глосов, инж. Иван Бойков, изпълнителен директор, и членове на УС на КСБ участваха в работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, изпълнителния директор на Българската банка за развитие (ББР) Димитър Димитров и Румен Порожанов, началник на кабинета на министъра на финансите.
Изпълнителният директор на КСБ инж. Иван Бойков заяви пред форума, че общините дължат на строителните фирми повече от обявените 120 млн. лв. Вземайки повод от думите на министър Плевнелиев относно изненадите, които са възникнали по време на въвеждането на процедурата, инж. Бойков заяви, че те идват от създаването на една порочна практика извършена работа да не се фактурира, а да се отчита само на сертификати за приемане на строителни работи.
Според него договорите са спорни от гледна точка на процедури, но не са спорни от гледна точка на строителството, тъй като обектите са предадени и въведени в експлоатация. „Ако има проблеми с процедурата, това е проблем на инвеститора и на този, който я поръчва, а не на строителя, който има да получава пари и не е справедливо заради тези операции да се спират плащанията към фирмите. Така или иначе тези пари са задължение и трябва да търсим начини за решение на този въпрос. Нещата тръгнаха бавно, защото имаше процес на натрупване на доверие. Ние пуснахме 5-6 фирми целево по наша молба да минат по процедурите и да видят как се случват нещата. Сега нещата вървят много по-бързо”, продължи изпълнителният директор на КСБ.
Той не пропусна да отбележи, че самата администрация работи активно и има изграден ред. „Мисля, че удостоверенията ще нарастват още повече. Нещо, което ни липсваше в този процес, беше обмяната на информация. Има един проблем, който предизвиква недоразумения с банката. Някои вземания са направени като залог за добро изпълнение. Няма къде да се замени залогът, освен ако ББР не иска да издаде удостоверение за добро изпълнение”, завърши Бойков.КСБ призовава фирмите да бъдат активни
КСБ призовава всички фирми да бъдат активни за търсене на своите средства чрез механизмите на ББР, тъй като финансовият ресурс, предвид на икономическата криза, е ограничен. За съдействие по всички възникнали проблеми фирмите могат да се обръщат своевременно към областните представителства или централния офис на Камарата.Министър Росен Плевнелиев:

Разплащаме само изрядни договори

Забавихме се с около месец и половина, защото трябваше да разгледаме над 300 договора. Тук важни са две неща. Първо, договорите трябва да са одитирани. Важно е да се знае, че ние може да разплащаме по механизма само ликвидно изискуеми средства, където няма нередности. За съжаление в някои от договорите, които одитирахме, открихме много сериозни нередности. Подобни суми ние не можем да разплащаме. В хода на работа установихме, че освен пълния регистър на задълженията, който ние имаме е възможно да се получат и изненади. Имаше два-три казуса, където се оказа, че вземания, които за нас са невидими, излизат сега. Те обаче не са осчетоводени, не са обработени. Следователно не могат да бъдат разплатени по този механизъм, защото той обхваща само дължими към 31 декември и неразплатени до 31 март работи, които същевременно обхващат ликвидно изискуеми суми. Ние се ангажираме в абсолютно перфектна комуникация с браншово представените организации да решаваме всеки казус, включително и компаниите са добре дошли в министерството, ако имат да изясняват нещо. Процедурата в самото министерство отнема около две седмици, поемам категоричен ангажимент, да не е повече.Румен Порожанов, началник на кабинета на министъра на финансите

Тежестите върху вземанията не са пречка

Механизмът стартира активно в края на май, началото на юни. Най-активни бяха Министерството на отбраната (МО) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), а малко по-бавно стартираха договорите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и някои други министерства. Към момента издадените удостоверения са 468, като 205 са в МО, в МТСП са 209, а в МРРБ – 31. Фактически разплатените средства, договорите за цесия са с номинал 72 млн. лв., които са платени. Това красноречиво показва, че механизмът заработи. Има много въпроси, предварително подадени към нас, по които явно няма достатъчна чуваемост, а именно какво представлява това удостоверение, какво представляват тежестите и дали те са пречка за прилагането на механизма. Отговорът е не, не са пречка. Ако разгледаме удостоверението, което се издава от данъчната администрация, това е едно информативно удостоверение, и то в никакъв случай не блокира механизма. Тежестите върху вземането, което се търгува като елемент на цесия, трябва да бъдат обявени, за да бъдат взети впредвид от ББР. Това, обаче не е пречка за банката.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.07.2010. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: