КСБ е за отпадане на изискваните стандарти в търговете

Прочетена: 71

Правилник ще урежда  работата на областните представителства

 

Актуалният проблем с увеличаването на броя на стандартите, изисквани от строителните фирми за участие в търговете по обществените поръчки, влиза във фокуса на внимание на КСБ. Темата стана обект на широка дискусия на проведената среща на ръководството на Камарата с областните председатели от 16 до 18 март в Трявна. В нея взеха участие зам.-председателят Венелин Терзиев, членът на Изпълнителното бюро инж. Николай Николов, зам.-председателят на Комисията по регистъра инж. Венцислав Недялков, и почти всички областни председатели. Строителите взеха решение на УС на КСБ да бъдат предложени няколко мерки, които да противодействат на порочната практика.

Твърдата позиция на бранша е изискванията за сертификатите да отпаднат. Зам.-председателят на КСБ Венелин Терзиев заяви: „В България се е строило и ще се строи, без да е имало нужда от такива документи. Един лист хартия не гарантира възложителите. За надеждността и качеството на фирмите достатъчно говорят големите банкови гаранции, които те представят. Непрекъснато се измислят нови стандарти, които нямат отношение с нашата работа. Всяка фирма трябва да има свободата така да организира работния процес, че да създава най-добрия възможен продукт според нейните възможности. Стандартите могат да бъдат по желание на отделните дружества, но не и задължителни.” Терзиев предложи в бъдеще Камарата да създаде орган, който да изработва, одобрява и издава сертификат, удостоверяващ добри строителни практики и това да е документът, даващ гаранция за фирмата в търговете. В Европа този модел работи много успешно.
Областният председател на КСБ в Пазарджик инж. Евтим Янев изнесе доклад по темата, като определи някои от изискваните сертификати като ненужни и дискриминационни. Обект на недоволство са стандарти като SA 8000 за „Социална отговорност” и ISO 27001:2005 „Системи за управление на сигурността на информацията”.
„В ОП на КСБ-Пазарджик редовно постъпват сигнали. Често от строителите се изискват сертификати, различни от вече възприетите. За възложителите в момента няма пречка да подхождат по този начин. Но в същото време никой не ги задължава да изискват тези стандарти”, коментира инж. Янев.

Областните председатели предлагат КСБ да изрази категорична позиция дали тези стандарти са необходими и касаят строителния процес и отговарят на чл. 53 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). След изготвянето на такова становище то ще бъде внесено в Комисията за защита на конкуренцията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията за обществените поръчки, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.
Строителите твърдо смятат, че възложителите изискват ненужни сертификати, които целят отсяването на определени фирми. Те са решени да анализират на каква стойност годишно за бранша възлиза придобиването на тези стандарти. Областният председател на КСБ в Кюстендил инж. Атанас Кирилов коментира: „Нека да оповестим колко милиони даваме за тези процедури всяка година. Те са десетки и с тях може да се изградят болници и училища, вместо да отиват за

сертифициращите фирми. Нека чрез вестника да предизвикаме обществен дебат на тази тема.”
На срещата бе споделена идеята КСБ да направи обстоен анализ на спечелените обществени поръчки благодарение на изискването за наличие на стандарти SA 8000 и ISO 27001:2005. Така ще се види и кои са най-облагодетелствани от изискването на стандартите. Според строителите, ако проблемът не бъде решен, това ще създаде условия за допълнително обжалване на процедурите и така усвояването на европейските средства ще бъде допълнително затруднено. Отново бе посочено, че във връзка с това са и усилията на КСБ за въвеждането на типови договори в търговете.
Областният председател на КСБ в Бургас инж. Димитър Янакиев сподели своя опит с такива случаи. „Имал съм разговори по тази тема с кметовете на Созопол и Айтос. След моя съвет да премахнат изискванията за подобни сертификати те реагираха”, заяви той.

Всички предложения ще бъдат разгледани на заседанието на следващия УС на Камарата, където ще бъдат очертани конкретни

стъпки за действие.
На срещата в Трявна ръководството на КСБ и областните председатели направиха своеобразно първо четене на проекта за Правилник за работа на областните представителства. Той бе представен от председателя на комисията по неговото изготвяне – инж. Николай Станков, председател на ОП на КСБ-София. На дискусията присъства и юрисконсултът на Камарата Валентин Дивеков.
„Вече прозряхме нуждата от такъв правилник, който да унифицира работата на областните представителства. Ние имаме сходни проблеми. Затова от ОП-София поехме инициатива да изготвим проект. Идеята е областните представителства да получат повече отговорности и по-голяма оперативност. Процесът не е лесен и кратък, затова очакваме мнения и становища от всички”, призова Станков.

Важна точка от дневния ред на срещата беше работата с банките. Високите лихви и такси продължават да задушават бранша.

 

„Не е нормално, когато една банка повиши таксите си за обслужване, и другите да го направят едновременно. Според нас отговорните институции трябва добре да проверят дали можем да говорим за картелно споразумение. Доказателствата не са малко”, заяви зам.-председателят на Камарата Венелин Терзиев.
Строителите решиха да предложат на УС на КСБ да сформира комисия, която да се съсредоточи върху тези проблеми. Предложено бе да бъдат поканени ръководителите на банките, които оперират в България и да бъде потърсен работен диалог с тях.
Идеята на КСБ за осъществяване на мониторинг на обществените поръчки също бе дискутирана. Инж. Николай Станков разказа за холандския опит.

Областният председател на КСБ в Кюстендил инж. Атанас Кирилов пък повдигна въпроса за гаранционните срокове за строително-монтажни работи в обществените поръчки. „Според нас 5 години са прекалено много. Не можем да гарантираме,

че в такъв срок няма да има проблеми с боята, осветлението или някой вентилатор. Във всички други държави тези срокове варират от една до две години. Да не говорим, че заради повече точки в някоя процедура има строители, които дават гаранции от порядъка на 100 години. Това е абсурд”, коментира той.
В Трявна беше коментирана и необходимостта от промени в Наредбата за категоризацията на обектите. Всеобщото мнение е, че тя не отговаря на съвременните
реалности.

 

 

Wienerberger – партньор на професионалисти

В Трявна строителите изслушаха презентация за продуктите и дейността на световния лидер в производството на тухли Wienerberger. Тя бе направена от Петър Петров, мениджър продажби в българското подразделение на компанията.
„Малко са компаниите, които могат да се похвалят с почти 200 години история. Wiener­berger е основана през 1819 г. Днес с наша помощ се създават красиви и устойчиви сгради по цял свят. Имаме 230 завода в 27 държави на територията на Европа, САЩ и Индия”, разказа Петров.
Част от групата на Wienerberger са компании като „Тондах”, „Земелрок” и „Пайплайф”. Тя е лидер на пазара и в България, като разполага с модерен завод в Луковит. Инвестицията в него е 26 млн. евро.
„Предлагаме изделия за стени, покриви, настилки и фасади. Наши марки са Porotherm, Forati, Terca и ArGeTon, като всички те са обединени в цялостни
системи”, добави Петров.
От Wienerberger залагат на керамиката като строителен материал основно заради три неща – топлинния й капацитет, нейната дълготрайност и пожароустойчивост.
„Утвърдихме се като лидер в иновациите. Искаме да бъдем надежден партньор на професионалистите в строителството”, каза в заключение Петров.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.03.2012. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: