ОП на КСБ в Смолян развива активна международна дейност

Прочетена: 30

Възможностите за развитие на българо-американските икономически отношения са в секторите енергетика, информационни технологии, аутсорсинг и недвижими имоти. Инвеститорите от САЩ залагат на дългосрочни планове в България, заяви Валентин Георгиев, изп. директор на Американската търговска камара в България, на бизнес дискусия в Смолян с домакин „Арексим инженеринг”.

Целта на дискусията бе да се изградят по-тесни връзки с представителите на ОП на КСБ-Смолян, с международни и големи български компании и с местната власт. Обсъдени бяха възможностите за развитие на региона, в частност – на малките и средните предприятия, начините на финансиране и изграждане на конкурентоспособност.
Над три милиарда долара през последните 16 години са инвестирали американски фирми в България, допълни Георгиев.
Сред най-големите инвеститори от 1995 г. досега у нас са компанията Ей И Ес – в „Марица-изток-1”, с над 1 милиард евро, „Уестингхаус”- в подобренията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, създаването на Българо-американската кредитна банка, глобалният център за онлайн обслужване на клиентите на „Хюлет Пакард”, инвестициите в образование на „Майкрософт”; „Сиско системс”, инвестициите на „Дженеръл Илектрик“; на „Кока-кола”.
По данни на БНБ за периода 1996-2010 г. САЩ се нареждат на 8-о място по инвестиции у нас и са единствената страна в първата десетка, която не е член на Европейския съюз.
В събитието взеха участие още Даниел Берг, директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие, Барбара Лапини, търговско аташе на американското посолство, Николай Мелемов – кмет на Смолян, както и редица компании, членове на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

 

Автор: Юлия Фисинска, 
ОП на КСБ – Смолян

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.03.2012. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: