Кубински ВиК експерти черпят български опит

Прочетена: 48

Ръководството на КСБ проведе среща с чуждата делегация

 

Кубински експерти във водния сектор от организацията Grupo Empresarial de Acueducto y Alcantarillado (GEAAL) са на посещение в България, като техен домакин е Българската асоциация по безизкопни технологии. Целта на визитата е запознаване с българския опит във водното строителство и безизкопните технологии.

Делегацията от карибската страна бе приета от ръководството на КСБ. Председателят на Камарата инж. Светослав Глосов и зам.-председателят Венелин Терзиев приветстваха своите гости и изразиха задоволство, че нашите знания и умения представляват интерес за тях.
„Българските инженери отдавна се славят с добро име в Куба. Нашите страни поддържаха прекрасни отношения в миналото, но напоследък нещата се промениха. Време е отново да потърсим сътрудничество”, заяви инж. Глосов, след като разказа на своите гости за дейността и функциите на Камарата.
Генералният директор на GEAAL Жоел Рохас сподели, че е заинтригуван от видяното в София. „Посетихме няколко обекта и се запознахме с нови технологии за нас. Те могат да намерят приложение в Куба и ще работим за това. В България сме посрещнати изключително добре”, каза той.
В момента пред двете страни стои един и същ проблем. ВиК мрежите и съоръженията им са на 30-40 години и се нуждаят от спешна рехабилитация и подмяна. „Може да разчитате на КСБ за всичко, което ви е необходимо – опит, контакти, експертен потенциал”, заяви Венелин Терзиев. Той попита кубинските си колеги как е организиран при тях целият процес на управление на водите. Оказа се, че в Куба ВиК съоръженията са държавна собственост и се управляват и поддържат от държавни оператори. Друг любопитен факт е, че в Куба не работят самостоятелно чужди строителни компании. Има само смесени дружества. Срещата завърши с пожелания български строители да посетят карибската страна, за да видят как на място се прилага наученото в България и се използва нашият отпит във водното строителство.
В рамките на своето посещение освен демонстрации на нови технологии на различни обекти кубинските експерти проведоха срещи с ВиК операторите и няколко държавни институции.
Гостите посетиха и редакцията на в. „Строител“.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.04.2012. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: