Използваме германския опит в областта на възобновяемите енергийни източници

Прочетена: 31

Втората международна партньорска среща по проекта „Solaris PLUS – техника за възобновяеми източници на енергия”, финансиран по програма „Леонардо да Винчи”, се проведе от 1 до 3 април в Българо-германския център в Плевен.

Проектът цели трансфер на успешни за Германия образователни концепции и практики в областта на възобновяемите енергийни източници. На срещата беше представен анализът на съществуващото състояние в сектора и предлаганото в страните партньори професионално обучение. Относно трансфера и адаптацията на 9 основни модула в областта на възобновяемите енергийни източници всеки от партньорите представи своето решение кои от тях ще използва в тестовото обучение, което ще проведе.
Седем от тези модули да бъдат адаптирани в България се предвижда, като от тях два ще бъдат тествани от БГЦПО – Плевен, „Соларна енергия” и „Фотоволтаика”. Ще бъде разработена една учебна програма за началното и продължаващото професионално обучение и преквалификация на възрастни. Тези модули ще бъдат съобразени с изискванията на европейската система за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение и ще бъдат представени като сравними единици за резултатите от обучението за сектор „Възобновяема енергия”, като всеки модул ще носи определен брой кредити.
Беше представен разработеният от „Соларис” демонстрационен инструментариум – експерименталното устройство „възобновяеми енергии”, като иновативно средство за преподаване и учене. След изпробване на модулите ще се извърши акредитиране на разработената учебна програма и модули в партньорските страни, както и в Саксония, Саксония –
Анхалт и Бранденбург в Германия.
В рамките на работната програма се проведе „Световно кафене“. Това е съвременен метод за „мозъчна атака”, в който се обсъдиха четири основни теми, свързани с потребностите от създаване на регионална мрежа за сътрудничество в професионалното образование и обучение и европейска мрежа за партньорство.

 

Автор: Нина Георгиева,
ръководител звено
„Управление
на проекти“ в КСБ

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.04.2012. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: