До месец приключва ремонтът на къщата музей на Кольо Фичето

Прочетена: 11

Те започнаха още през май, а инициативата за реставрацията на музея на бележития майстор, на когото тази година ще се чества 210 г. от рождението, е по инициатива на Камарата на строителите в България и община Дряново. Водещи строителни фирми в страната – членове на КСБ, изцяло спонсорират ремонтните дейности на къщата музей.
„Ремонтът беше в няколко етапа. Фасадите се ремонтират в момента от фирма „Галчев инженеринг груп” – София. На три четвърти фасадата вече е готова. Изцяло подменени бяха и ВиК инсталациите на музея, като тази част от ремонта бе поета от фирма „Мидия” – Бургас. Остава да се заредят новите санитарни елементи – мивки, тоалетни чинии, батерии. Покривните работи също вече са завършени от „Главболгарстрой”. Изцяло беше подменена конструкцията на покрива. Направени са топлоизолации, нови замазки, пренаредиха се плочите на покрива. Колегите гарантират, че няма да има проблеми с тази част от музейната сграда. Завършени са и тенекеджийските работи, направени от фирма „Димас” – Габрово. В момента върви цялостната направа на ОВ, електроинсталация и вентилация. Те се извършват от „Старт-инженеринг”, а електроинсталацията – от БИАД-С. При закупуването на материалите и съоръженията с парични средства участва „Глав-болгарстрой”. Общо 12 фирми са се включили в обновяването”, обясни Емил Христов, ръководител на обекта по ремонтните дейности на музея на Кольо Фичето.
Интериорните дейности се извършват от „Трейсгруп” АД.
Отделно в музея на Кольо Фичето, на първия етаж в сградата ще бъде обособен Клуб на строителя. Той ще бъде обзаведен изцяло от дарения на Камарата на строителите в България, обясни координаторът на проекта и председател на Областното представителство на КСБ – Габрово, инж. Йовчо Спасов.
Ремонтните дейности се извършват въз основа на сключено споразумение между КСБ, и община Дряново.
Всички строително-ремонтни дейности са извършени на базата на интериорен проект на архитект Константин Косев.
Сградата на музея на Кольо Фичето, в която са събрани експонати от важни събития от живота и творческия път на великия майстор, е проектирана през 1969 г. от арх. Димитър Кръстев, който сега подпомага реставрацията му заедно с арх. Константин Косев.
Припомняме, че Никола Иванов Фичев, наричан уста Кольо Фичето, е български възрожденски строител, архитект, скулптор, роден в село Дряново (сега град) през 1800 г. Сред най-известните му проекти са Беленският мост над река Янтра край Бяла, църквата „Света Троица” в Свищов, покритият мост над река Осъм в Ловеч, църквата в Преображенския манастир, Килифаревският манастир, множество църкви във В. Търново, църквата в Патриаршеския манастир край старопрестолния град, чешмата в двора на Соколския манастир край Габрово, Икономовата къща в Дряново и т.н.


Интериорният проект е дарение на „Инжпроект” ООД с ръководител на колектива арх. Константин Косев. Предвижда се част от помещенията да сменят предназначението си. Сутеренът на сградата, където в момента се намират котелно и нафтово стопанство, ще бъдат преустроени във фондохранилище, като там ще бъде осигурен специален температурен и климатичен режим.
Проектът предлага в партерния етаж от сградата предвиденото за Клуб на строителя помещение да се преустрои като многофункционално. Това ще даде възможност тази част от сградата да се използва както за нуждите на музея, така и като Клуб на строителя.
Тук ще се разположи мултимедия, ще има възможност да се подреди подходяща експозиция по преценка на музейните специалисти. Това помещение ще бъде изцяло осъвременено. За осигуряване на достъп до многофункционалното помещение проектното предложение дава възможност за отваряне на портал към музея при входа отдясно.
Предвижда се приемното пространство при входа на музейната сграда да бъде по-освободено. Именно затова и за да се подсигури непрекъснат достъп за посетители към музея в рамките на работното време и да се избегне сегашното неудобство те да чакат, в партерния етаж е организирано малко затворено помещение за каса и място за продажба на картички, каталози и дипляни, свързани с живота и творчеството на Майстора. Към сградата ще бъде подсигурена специална платформа за инвалиди, която на практика ще обезпечи достъпна среда до всички точки на музейната сграда.
Предвижда се барелефът на Кольо Фичето на входа да бъде осветен по нов начин, като ще се акцентира върху него фронтално, обясни арх. Константин Косев.
По отношение на интериора в изложбената част експозицията е преструктурирана по специален експозиционен план, изготвен от музейните специалисти. Предвижда се да бъдат подменени стъклата на всички макети. Някои от тях ще бъдат поставени в нови витрини, интегрирани към експозиционната площ, като ще бъдат осветени от вътрешната страна. Настоящите напречни пана, които към момента буквално са ликвидирани от течовете, ще бъдат премахнати, като на тяхно място ще се изградят естествени продължения на стените с гипсокартон, с което ще се удължи ходовата линия на посетителите.
На практика по този начин ще се покажат повече музейни експонати и ще бъдат представени повече информационни материали, коментира арх. Косев. В част от тези ниши ще се разположат интегрираните витрини, за които е предвидено специално осветление.
Съществуващата решетка в дясната част от експозиционната зала ще бъде обновена изцяло. Проектът предвижда на нея да се направят няколко пана, закрепени на стоманени въжета. Пространството ще се обособи със стъкло и по този начин експозицията ще се отдели от стълбищната клетка.
Включена е цялостна подмяна на всички инсталации в сградата – ОВИ, електро-, ВиК, която е със застроена площ от 286 кв. м, разгъната застроена – 630 кв. м, и застроен обем – 6909 куб. м.
В проекта са посочени местата на вътрешните климатични тела, къде може да бъдат разположени, така че да не създават конфликт с интериора. Естествената дървена подова настилка ще бъде съхранена, като ще се направи всичко възможно да се запази съществуващият окачен таван.
Малките прозорци по фасадата на сграда се предвижда да бъдат затворени, което е съгласувано с автора на проекта на сградата арх. Димитър Кръстев.
В проекта е посочено и мястото за църквата на Майстора в Свищов, която е върхът в сградното му творчество. Макетът ще бъде експониран срещу централния прозорец, който гледа към площада на Дряново, уточни арх. Косев. Нови проектни решения ще бъдат дадени за ремонт на покрива и фасадите от арх. Димитър Кръстев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.07.2010. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: