КСБ събира институциите на дискусия за обществените поръчки

Прочетена: 153

Кръглата маса се провежда с подкрепата на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и участието на експерти от МРРБ, МОСВ, МВР, АОП, ДФ „Земеделие“ и НСОРБ

 

Кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, организирана от Камарата на строителите в България, се провежда днес в централния офис на КСБ. Събитието, чийто официален медиен партньор е в. „Строител“, се осъществява с подкрепата на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, като участие в дискусиите вземат и редица експерти от държавните институции. Структурата, която е пряко ангажирана със системата на обществените поръчки и съблюдаването на тяхната публичност и прозрачност, на лоялната конкуренция и на равнопоставеността – Агенцията по обществени поръчки, е представена от нейния изп. директор Миглена Павлова, от гл. секретар Иво Кацаров и от Христина Денева, началник на Дирекция „Мониторинг, анализ и методология на обществените поръчки“.

Кръглата маса официално откриват министър Томислав Дончев, зам.-председателят на КСБ и вицепрезидент на FIEC Венелин Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Иван Бойков, символичният домакин на събитието инж. Николай Станков – председател на ОП на КСБ – София, и Деница Николова – гл. директор на Дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Сред обсъжданите теми са актуалното състояние на Закона за обществените поръчки след последните промени, които влязоха в сила през февруари тази година, и най-вече проблемите, с които строителите се сблъскват при участие в търгове по ЗОП. Експерти от МРРБ, МОСВ и ДФ „Земеделие“ ще представят най-често срещаните предизвикателства пред възложителите.

Участниците ще се запознаят с анализа на обществените поръчки за второто тримесечие на 2012 г., изготвен от звеното за мониторинг към Камарата. Обект на дебатите е и новата директива на ЕС за обществените поръчки. Проектът за нея беше представен от екипа на евродепутата Марк Тарабела по време на тазгодишния конгрес на FIEC в Истанбул. Директивата все още се разработва и се очаква да влезе в сила у нас не по-рано от 2015 г.

В кръглата маса участват още: Десислава Йончева, гл. експерт в отдел „Законодателство, оценка на риска и нередности“; Милена Кънчева, гл. експерт в сектор „Подготвяне на проекти и обществени поръчки” и Ирена Димитрова, ст. експерт в Дирекция „Мониторинг и докладване“ към ОП „Околна среда“ от МОСВ; Катя Алексиева, Дирекция „Програмиране на средствата от ЕС” към администрацията на министъра по управление на средствата от ЕС; Иван Иванов, директор на Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“, Доротея Цанкова – началник – отдел „Доставки“, Мая Андонова – началник – сектор „Конкурсна дейност“, и Васил Василев – началник-сектор „Капитално строителство“ от МВР; Янаки Червеняков, началник-сектор „Общини”, ДФ „Земеделие”; Десислава Тодорова, зам.-директор на Програмата за развитие на селските райони; Красимир Димитров, експерт в парламентарната Комисия по правни въпроси, преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски“, и Пламен Петров, юрист в Националното сдружение на общините в Република България. КСБ е представена от членовете на Управителния и Контролния съвет и на Комисията по професионална етика.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.07.2012. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: